PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 66 | 3 |

Tytuł artykułu

Charakterystyka wybranych cech szczepów bakterii z rodzaju Lactobacillus o aktywności antymikotoksynowej

Warianty tytułu

EN
Characteristic of selected features of bacterial strains from genus Lactobacillus with antimicotoxigenic activity

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedmiotem pracy była ocena przydatności do produkcji preparatów bakteryjnych szczepów bakterii z rodzaju Lactobacillus cechujących się zdolnością do hamowania rozwoju pleśni oraz obniżania zawartości ochratoksyny A i aflatoksyny B₁ w kiszonych paszach. Badano wpływ źródła węgla w podłożu na dynamikę syntezy kwasu mlekowego i octowego. Oceniano również plon biomasy uzyskany w wyniku hodowli w podłożu stosowanym w produkcji preparatów bakterii fermentacji mlekowej. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że w wyniku 72 h hodowli szczepów L. fermentum N KKP 2020 i L. plantarum S KKP 880, w podłożu zawierającym glukozę lub sacharozę, zawartość kwasu mlekowego wynosiła od 5,28 do 7,49 g/dm³. Wyżej wymienione szczepy cechowały się zdolnością do fermentacji D-ksylozy oraz L-arabinozy. Plon biomasy badanych szczepów bakterii wahał się od 9,34 do 9,60 g/dm³ podłoża i był porównywalny z plonem biomasy szczepów bakterii fermentacji mlekowej stosowanych w produkcji preparatów bakteryjnych.
EN
The subject of this study was to evaluate the technological utility for bacterial preparation production of two Lactobacillus strains with the ability of moulds growth inhibition and the decrease of ochratoxin A and aflatoxin B₁ content in silages. There was estimated the effect of carbon sources on the synthesis of lactic acid and acetic acid. A bacterial biomass yield was measured after cultivation in medium used for production of bacterial preparation. On the basis of the results of these experiments it can be concluded that bacterial strains L. fermentum N KKP 2020 and L. plantarum S KKP 880 synthesize lactic acid in amount from 5.28 to 7.49 g/dm³. The above mentioned strains utilize D-xylose and L-arabinose. There was evaluated from 9.34 to 9.60 g/dm³ bacterial biomass yield, which is comparable to the biomass yield for lactic acid bacteria used in preparation production.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

66

Numer

3

Opis fizyczny

s.5-20,rys.,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

  • Zakład Technologii Fermentacji, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, ul.Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Broberg A., Jacobsson K., Ström K., Schnürer J. (2007). Metabolite profiles of lactic acid bacteria in grass silage. Appl. Environ. Microbiol., 73(17), 5547-5552
  • 2. El-Nezami H.S., Mykkanen H., Kankaanpää P., Salminen S., Ahokas J. (2000). Ability of Lactobacillus and Propionibacerium strains to remove aflatoxin B₁ from the chicken duodenum. J. Food Protect., 63, 549-552
  • 3. El-Nezami H.S.,Polychronaki N.N., Ma J., Zhu H., Ling W., Salminen E.K., Juvonen R.O., Salminen S.J. (2006). Probiotic supplementation reduces a biomarker for increased risk of liver cancer in young men from Southern China. Am. J. Clin. Nut., 83, 1199-1203
  • 4. Fazeli M. R., Hajimohammadali M., Moshkani A., Samadi N., Jamalifar H., Khoshayand M. R., Vaghari E., Pouragahi S. (2009). Aflatoxin B1 binding capacities of autochthonous strains of lactic acid bacteria. J. Food Protect., 72(1), 189-192
  • 5. Fuchs S., Sontag G., Stidl R., Ehrlich V., Kundi M., Knasmüller S. (2008). Detoxification of patulin and ochratoxin A, two abundant mycotoxins, by lactic acid bacteria. Food Chem. Toxicol., 46, 1398-1407
  • 6. Haskard A., El-Nezami H. S., Kankaanpää P. E., Salminen S., Ahokas T. (2001). Surface binding of aflatoxin B₁ by lactic acid bacteria. Appl. Environ. Microbiol., 67 (7), 3086-3091
  • 7. Halttunen T., Collado M. C., El-Nezami H., Meriluoto J., Salminen S. (2007). Combining strain of lactic acid bacteria may reduce their toxin and heavy metal removal efficiency from aqueous solution. Lett. Appl. Microbiol., 46, 160-165
  • 8. Kabak B., Dobson A. W., Var I. (2006). Strategies to prevent mycotoxin contamination of food and animal feed: a review. CRC Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 46 (8), 593-612
  • 9. Kankaanpää P., Tuomola E., El-Nezami H., Ahokas J., Salminen S. J. (2000). Binding of aflatoxin B1 alters the adhesion properties of Lactobacillus rhamnosus strain GG in Caco-2 model. J. Food Protect. 63(3), 412-414
  • 10. Kapturowska A., Stecka K., Zielińska K., Kupryś M. (2010). Ocena zdolności szczepów z rodzaju Lactobacillus do obniżania zawartości ochratoksyny A w warunkach modelowych. W: Wielokierunkowość badań w rolnictwie i leśnictwie, Kraków: UR, t. 1, 107-112
  • 11. Kluczek J. P., Kojder A. (2000). Mikotoksyny w zarysie. Bydgoszcz: Wyd. Akademii Techniczno–Rolniczej w Bydgoszczy,
  • 12. Kultury starterowe bakterii fermentacji mlekowej do kiszenia pasz - od selekcji szczepów do aplikacji (2008). Pr. Zbior. pod red. K. Zielińskiej i A. Miecznikowskiego. Warszawa: Wyd. IBPRS
  • 13. Magnusson J., Schnürer J. (2005). Antifungal lactic acid bacteria as biopreservatives. Trends Food Sci. Tech. 16, 70-78
  • 14. Niderkorn V., Boudra H., Morgavi D.P. (2006). Binding of Fusarium mycotoxins by fermentative bacteria in vitro. J. Appl. Microbiol. 10, 1849–956
  • 15. Niderkorn V., Morgavi D.P., Pujos E., Tissandier A., Boudra H. (2007). Screening of fermentative bacteria for their ability to bind and biotransorm deoxynivalenol, zearalenone and fumonisins in an in vitro simulated corn silage model. Food Addit. Contam. 24(4), 406-415
  • 16. Rouse S., Van Sinderen D. (2008). Bioprotective potential of lactic acid bacteria in malting and brewing. J. Food Protect., 71 (8), 1724-1733
  • 17. Shahin A. A. M. (2007). Removal of aflatoxin B1 from contamined liquid media by dairy lactic acid bacteria. Int. J. Agr. Biol. 9 (1), 71-75
  • 18. Suterska A. M., Zielińska K. J., Grzybowski R. A., Stecka K. M., Miecznikowski A. H., Kupryś M. P. (2009). Wpływ wybranych szczepów z rodzaju Lactobacillus na ograniczenie skażenia pleśniami i ochratoksyną A kiszonek z runi łąkowej. J. Res. Agr. Eng. 53 (4), 125-129
  • 19. Turbic A., Haskard A., Ahokas T. (2002):. Selective in vitro binding of dietary mutagens, individually or in combination, by lactic acid bacteria. Food Addit. Contam. 19 (2):144-152
  • 20. Zielińska K., Stecka K., Grzybowski R., Kupryś M., Kapturowska A. (2011). Ability of Lactobacillus species to decontaminate aflatoxin B₁ in environment. W: 10th Symposium on lactic acid bacteria. 28.08 – 1.09.2011. Egmond aan Zee, Holandia.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-a7e7625f-b375-4caa-9df2-f6aff588edcf
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.