PL
Przedmiotem pracy była ocena przydatności do produkcji preparatów bakteryjnych szczepów bakterii z rodzaju Lactobacillus cechujących się zdolnością do hamowania rozwoju pleśni oraz obniżania zawartości ochratoksyny A i aflatoksyny B₁ w kiszonych paszach. Badano wpływ źródła węgla w podłożu na dynamikę syntezy kwasu mlekowego i octowego. Oceniano również plon biomasy uzyskany w wyniku hodowli w podłożu stosowanym w produkcji preparatów bakterii fermentacji mlekowej. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że w wyniku 72 h hodowli szczepów L. fermentum N KKP 2020 i L. plantarum S KKP 880, w podłożu zawierającym glukozę lub sacharozę, zawartość kwasu mlekowego wynosiła od 5,28 do 7,49 g/dm³. Wyżej wymienione szczepy cechowały się zdolnością do fermentacji D-ksylozy oraz L-arabinozy. Plon biomasy badanych szczepów bakterii wahał się od 9,34 do 9,60 g/dm³ podłoża i był porównywalny z plonem biomasy szczepów bakterii fermentacji mlekowej stosowanych w produkcji preparatów bakteryjnych.
EN
The subject of this study was to evaluate the technological utility for bacterial preparation production of two Lactobacillus strains with the ability of moulds growth inhibition and the decrease of ochratoxin A and aflatoxin B₁ content in silages. There was estimated the effect of carbon sources on the synthesis of lactic acid and acetic acid. A bacterial biomass yield was measured after cultivation in medium used for production of bacterial preparation. On the basis of the results of these experiments it can be concluded that bacterial strains L. fermentum N KKP 2020 and L. plantarum S KKP 880 synthesize lactic acid in amount from 5.28 to 7.49 g/dm³. The above mentioned strains utilize D-xylose and L-arabinose. There was evaluated from 9.34 to 9.60 g/dm³ bacterial biomass yield, which is comparable to the biomass yield for lactic acid bacteria used in preparation production.