PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1976 | 02 | 3 |

Tytuł artykułu

Sensory characteristics of volatile substances of microbial origin separated by gas chromatogrphy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Sensoryczna charakterystyka substancji lotnych pochodzenia mikrobiologicznego rozdzielonych drogą chromatografii gazowej

Języki publikacji

EN

Abstrakty

PL
Mikroorganizmy rosnące na syntetycznych lub naturalnych podłożach wytwarzać mogą substancje lotne, które zwykle są mieszaniną różnych związków chemicznych (związki karbonylowe, lotne kwasy, estry, alkohole, aminy i in.). Charakter zapachu, jakim charakteryzują się te związki zależy od struktury i liczby atomów węgla w cząsteczce, ilości wiązań podwójnych obecności i lokalizacji grup funkcyjnych oraz ilości i rodzajów podstawników. Rozwój mikroflory powodować może również enzymetryczną hydrolizę produktu, na którym mikroorganizmy rosną (białka, węglowodanów i tłuszczów) objawiającą s ię cechami zepsucia produktu - co wiąże się również z występowaniem określonych zapachów. Przedstawiono wyniki badań nad lotnymi substancjami wytwarzanymi przez pleśnie rodzaju Aspergillus, Penicillium i Fungi imperfecti, rosnącymi na naturalnych podłożach . Wytwarzane substancje lotne były rozdzielane chromatograficznie, a zapach ich był identyfikowany na wylocie z kolumny przez uprzednio przeszkolony 3-4-osobowy zespół oceniający.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

02

Numer

3

Opis fizyczny

p.241-242

Twórcy

autor
  • Department of Food Technology of Plant Origin, Agricultural Academy, Poznan, Poland
autor
  • Department of Food Technology of Plant Origin, Agricultural Academy, Poznan, Poland
  • Department of Food Technology of Plant Origin, Agricultural Academy, Poznan, Poland

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-a5e0665c-3a92-4734-be14-9f2d5f27590f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.