PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 69 | 4 |

Tytuł artykułu

Dietary intake of DHA during pregnancy: a significant gap between the actual intake and current nutritional recommendations

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Background: Docosahexaenoic acid (DHA) is indispensable to ensure proper development of the fetal central nervous system and pregnancy duration. Daily intake of DHA should be at least 100 mg higher as compared to the pre-pregnancy values. Objectives: The aim of the study was to evaluate DHA intake during pregnancy and compare it to the current recommendations. Material and methods: A total of 100 pregnant women presenting for labor at the Department of Obstetrics, Gynecology and Oncology, Medical University of Warsaw, were included in the study. DHA intake from the following sources: fish and eggs, and DHA preparations collected based on the questionnaire was investigated. Results: Low dietary DHA intake (median: 60 mg/day) was observed. The values were only slightly higher (median: 90 mg/day) after DHA preparations were taken into consideration because only 28% of the pregnant women used DHA preparations. Overall, 92% of the subjects consumed <200 mg of DHA a day, which was the result of insufficient fish consumption (mean: 15 g/day). Only 10% of the respondents ate fish twice a week, in which case the DHA dietary intake was statistically significantly higher (median: 160 mg/day) (p=0.0232). Total median dietary DHA and EPA intake in the study population was 79 mg/day. Conclusions: The diet of pregnant women is largely deficient as far as DHA intake is concerned. Importantly, it is not possible to comply with current recommendations without dietary supplementation.
PL
Wprowadzenie: Kwas dokozaheksaenowy (DHA) jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju centralnego układu nerwowego płodu, a także czasu trwania ciąży. Jego spożycie przez kobiety ciężarne powinno być co najmniej o 100 mg większe, niż przed zajściem w ciążę. Cel: Celem badania było oszacowanie wielkości spożycia DHA przez kobiety ciężarne, w kontekście aktualnych zaleceń żywieniowych. Materiał i metody: Badanie przeprowadzono wśród 100 kobiet ciężarnych, zgłaszających się do porodu w Klinice Położnictwa, Chorób Kobiecych i Ginekologii Onkologicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Spośród produktów spożywczych źródłami DHA były ryby i jaja, których częstość i wielkość spożycia ustalono w oparciu o ankietę. Ponadto uwzględniono przyjmowanie przez kobiety ciężarne preparatów zawierających DHA. Wyniki: Stwierdzono małe spożycie DHA z dietą (mediana: 60 mg dziennie). Po uwzględnieniu suplementacji diety spożycie to wzrosło nieznacznie (mediana: 90 mg), ponieważ tylko 28% kobiet przyjmowało preparaty DHA. Ogółem 92% kobiet spożywało mniej, niż 200 mg DHA w ciągu dnia. Niewielkie spożycie DHA było konsekwencją zbyt małego spożycia ryb – średnio 15 g/dzień. Tylko 10% kobiet jadło ryby dwa razy w tygodniu i w przypadku takiego spożycia pobranie DHA z dietą było istotnie statystycznie większe (mediana: 160 mg dziennie) (p=0.0232). Łączne spożycie DHA i EPA w całej grupie kobiet wynosiło – mediana 79 mg dziennie. Wnioski: Dieta kobiet ciężarnych jest w dużym stopniu niedoborowa w DHA. Bez suplementacji diety nie jest możliwa realizacja zaleceń, dotyczących spożycia tego składnika w okresie ciąży.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

69

Numer

4

Opis fizyczny

p.381-386,ref.

Twórcy

  • Department of Nutrition and Dietetics, Institute of Food and Nutrition, Clinic of Metabolic Diseases and Gastroenterology, Powsinska St.61/63, 02-903 Warsaw, Poland
autor
  • Department of Nutrition and Dietetics, Institute of Food and Nutrition, Clinic of Metabolic Diseases and Gastroenterology, Powsinska St.61/63, 02-903 Warsaw, Poland
autor
  • Department of Nutrition and Dietetics, Institute of Food and Nutrition, Clinic of Metabolic Diseases and Gastroenterology, Powsinska St.61/63, 02-903 Warsaw, Poland
  • Department of Nutrition and Dietetics, Institute of Food and Nutrition, Clinic of Metabolic Diseases and Gastroenterology, Powsinska St.61/63, 02-903 Warsaw, Poland

Bibliografia

  • 1. Bednarek W., Karowicz-Bilińska A., Kotarski J., Nowak-Markwitz E., Poręba R., Spaczyński M.: Rekomendacje Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie stosowania kwasów omega-3 w położnictwie. Ginekol Pol 2010;81:467-469 (in Polish).
  • 2. Bojar I., Owoc A., Humeniuk E., Fronczak A., Walecka I.: Quality of pregnant women’s diet in Poland – macro-elements. Arch Med Sci 2014;10(2):361–365 doi: 10.5114/aoms.2013.35001.
  • 3. Broś-Konopielko M., Białek A., Oleszczuk-Modzelewska L., Zaleśkiewicz B., Różańska-Walędziak A., Teliga-Czajkowska J., Tokarz A., Czajkowski K.: Consumption of fish and seafood by pregnant Polish women and the supply of docosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid from these products. Family Medicine & Primary Care Review 2017;19(3):191–195 doi: https://doi.org/10.5114/fmpcr.2017.69272
  • 4. Brouwer-Brolsma E.M., van de Rest O., Godschalk R., Zeegers M.P.A., Gielen M., de Groot R.H.M.: Associations between maternal long-chain polyunsaturated fatty acid concentrations and child cognition at 7 years of age: The MEFAB birth cohort. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 2017;126:92-97 doi: 10.1016/j.plefa.2017.09.012.
  • 5. Campoy C., Escolano-Margarit M.V., Ramos R., Parrilla-Roure M., Csábi G., Beyer J., Ramirez-Tortosa M.C., Molloy A.M., Decsi T., Koletzko B.V.: Effects of prenatal fish-oil and 5-methyltetrahydrofolate supplementation on cognitive development of children at 6.5 y of age. Am J Clin Nutr 2011;94(6):1880S-1888S doi: 10.3945/ajcn.110.001107.
  • 6. Carlson S.E., Colombo J., Gajewski B.J., Gustafson K.M., Mundy D., Yeast J., Georgieff M.K., Markley L.A., Kerling E.H., Shaddy D.J.: DHA supplementation and pregnancy outcomes. Am J Clin Nutr 2013;97(4):808-815 doi: 10.3945/ajcn.112.050021.
  • 7. Commission Regulation (EU) No 440/2011 of 6 May 2011 on the authorisation and refusal of authorisation of certain health claims made on foods and referring to children’s development and health. Off J EU L 119/6, 7.5.2011
  • 8. Concise statistical yearbook of Poland 2017, Central Statistical Office (in Polish). Available www.stat.gov.pl (Accessed 10.04.2018)
  • 9. Czajkowski K., Czerwionka-Szaflarska M., Charzewska J., Chybicka A., Dobrzańska A., Gruszfeld D., Imiela J.R., Jackowska T., Helwich., Kaczmarski M., Poręba R., Książyk J.B., Lauterbach R., Lukas W., Mojska H., Milanowski A., Radowicki S., Ryżko J., Socha P., Szajewska H., Szczepa J., Walkowiak J., Weker H.: Position paper of the expert group on DHA and other omega-3 fatty acid supplementation in pregnant and lactating women, infants and children up to 3 years of age. Standardy Medyczne/Pediatria 2010;7:729–736 (in Polish).
  • 10. Dereń J.: Fish-liver oil and preparations with omega- 3 fatty acids. https://opieka.farm/opracowania/tran-i-preparaty-z-kwasami-omega-3/
  • 11. Dębski R., Karowicz-Bilińska A., Oszukowski P., Paszkowski T., Spaczyński M.: Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego dotyczące zastosowania suplementacji kwasem dokozaheksaenowym w profilaktyce porodu przedwczesnego. Ginekol Pol 2014;85:318-320 (in Polish).
  • 12. Eickstaedt M., Beck K.L., Conlon C.A.: New Zealand women have suboptimal intakes of long chain omega-3 polyunsaturated fatty acids during pregnancy – a cross sectional study. N Z Med J 2017;130(1462):37-45.
  • 13. Environmental Protection Agency and Food and Drug Administration. Fish: what pregnant women and parents should know [cited 20.04.2017]. Available from URL: https://www.fda.gov/food/foodborneillnesscontaminants/metals/ucm393070.htm
  • 14. Gacek M.: Some health behaviours and selected health status coefficients in a group of pregnant women. Probl Hig Epidemiol 2010;91(1):48-53 (in Polish).
  • 15. Gaitán A.V., Drewery M.L., Thaxton C.A., Carabante K.M., Seidemann E., Elkind-Hirsch K., Lammi-Keefe C.J.: Dietary intake and omega-3 DHA status in pregnant women who are overweight. J Obstet Gynecol Neonatal Nurs 2017;S0884-2175(17)30405-7 doi: 10.1016/j.jogn.2017.08.008.
  • 16. Gellert S., Schuchardt J.P., Hahn A.: Higher omega-3 index and DHA status in pregnant women compared to lactating women - Results from a German nation-wide cross-sectional study. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 2016;109:22-28 doi: 10.1016/j.plefa.2016.04.002.
  • 17. Giorlandino C., Giannarelli D.: Effect of vaginally administered DHA fatty acids on pregnancy outcome in high risk pregnancies for preterm delivery: a double blinded randomised controlled trial. J Prenat Med 2013;7(3):42-45.
  • 18. Gould J.F., Treyvaud K., Yelland L.N., Anderson P.J., Smithers L.G., Gibson R.A., McPhee A.J., Makrides M.: Does n-3 LCPUFA supplementation during pregnancy increase the IQ of children at school age? Follow-up of a randomised controlled trial. BMJ Open 2016;6:e011465 doi: 10.1136/bmjopen-2016-011465.
  • 19. Gould J.F., Treyvaud K., Yelland L.N., Anderson P.J., Smithers L.G., McPhee A.J., Makrides M.: Seven-year follow-up of children born to women in a randomized trial of prenatal DHA supplementation. JAMA 2017;317(11):1173-1175. doi: 10.1001/jama.2016.21303.
  • 20. Harton A., Choroszewska A., Gajewska D., Myszkowska-Ryciak J.: Intake of polyunsaturated fatty acids by pregnant women. Probl Hig Epidemiol 2013;94(3):605-609 (in Polish).
  • 21. Helland I. B., Smith L., Saarem K., Saugstad O.D., Drevon C.D.: Maternal supplementation with very long chain fatty acids during pregnancy and lactation augments children’s IQ at 4 years of age. Pediatrics 2003;111:39-44. http://dx.doi.org/10.1542/peds.111.1.e39
  • 22. Judge M.P., Harel O., Lammi-Keefe C.J.: Maternal consumption of a DHA-functional food during pregnancy: comparison of infant performance on problem-solving and recognition memory tasks at 9 months of age. Am J Clin Nutr 2007;85:1572-1577.
  • 23. Judge M.P., Casavant S.G., Dias J.A., McGrath J.M.: Reduced DHA transfer in diabetic pregnancies: mechanistic basis and long-term neurodevelopmental implications. Nutr Rev 2016;74(6):411-20; doi: 10.1093/nutrit/nuw006.
  • 24. Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K.: Food Composition Tables. Warsaw, PZWL, 2017 (in Polish).
  • 25. Loosemore E.D., Judge M.P., Lammi-Keefe C.J.: Dietary intake of essential and long-chain polyunsaturated fatty acids in pregnancy. Lipids 2004;39(5):421-424.
  • 26. Ługowska K., Kolanowski W.: Spożycie ryb przez kobiety w ciąży. [Fish consumption by pregnant women]. Żyw Człow Metabol 2017;2:87-97 (in Polish – abstract in English).
  • 27. Makrides M., Gibson R.A., McPhee A.J., Yelland L., Quinlivan J., Ryan P.; DOMInO Investigative Team.: Effect of DHA supplementation during pregnancy on maternal depression and neurodevelopment of young children: a randomized controlled trial. JAMA 2010;304(15):1675- 1683. doi: 10.1001/jama.2010.1507.
  • 28. Mania M., Wojciechowska-Mazurek M., Starska K., Rebeniak M., Postupolski J.: Ryby i owoce morza jako źródło narażenia na metylortęć. [Fish and seafood as a source of human exposure to methylmercury. Rocz Panstw Zakl Hig 2012;63(3):257-264 (in Polish – abstract in English).
  • 29. Miller B.J., Murray L., Beckmann M.M., Kent T., Macfarlane B.: Dietary supplements for preventing postnatal depression. Cochrane Database Syst Rev 2013;(10):CD009104. Doi: 10.1002/14651858. CD009104.pub2
  • 30. Mojska H., Kłosiewicz-Latoszek L., Jasińska-Melon E., Gielecińska I.: Omega-3 fatty acids. (In) Norms of nutrition for Polish population (ed. Jarosz M.) IŻŻ, 2017:79-91 (in Polish).
  • 31. Nordgren T.M., Lyden E., Anderson-Berry A., Hanson C.: Omega-3 fatty acid intake of pregnant women and women of childbearing age in the United States: Potential for deficiency? Nutrients 2017;9(3):197. doi:10.3390/nu9030197.
  • 32. Ramakrishnan U., Stein A.D., Parra-Cabrera S., Wang M., Imhoff-Kunsch B., Juárez-Márquez S., Rivera J., Martorell R.: Effects of docosahexaenoic acid supplementation during pregnancy on gestational age and size at birth: randomized, double-blind, placebo-controlled trial in Mexico. Food Nutr Bull 2010;31(2):S108-1016.
  • 33. Report “Health behaviors of pregnant women”, Institute of Rural Health in Lublin, 2013 http://zdrowiewciazy.pl/pdf/publikacje/raport_zachowania_zdrowotne_kobiet_w_ciazy.pdf
  • 34. Sicińska P., Pytel E., Kurowska J., Koter-Michalak M.: Supplementation with omega fatty acids in various diseases. Postepy Hig Med Dosw (online), 2015;69:838-852 (in Polish – abstract in English).
  • 35. Socha P.: DHA supplementation in critical periods of life - how to implement Polish and International guidelines. Standardy Medyczne/Pediatria 2013;10:521-526 (in Polish).
  • 36. Statement on the benefits of fish/seafood consumption compared to the risks of methylmercury in fish/seafood. EFSA Scientific Committee. www.efsa.europa.eu/efsajournal
  • 37. Sygnowska E., Waśkiewicz A., Głuszek J., Kwaśniewska M., Biela U., Kozakiewicz K., Zdrojewski T., Rywik S.: Spożycie produktów spożywczych przez dorosłą populację Polski. Wyniki programu WOBASZ. Kardiologia Polska 2005;63(6)(supl.4) (in Polish).
  • 38. Wojcicki J.M., Heyman M.B.: Maternal omega-3 fatty acid supplementation and risk for perinatal maternal depression. J Matern Fetal Neonatal Med 2011;24(5):680-686.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-a580c414-a073-44ff-9ae5-7f672f59abae
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.