PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 33 | 1 |

Tytuł artykułu

Cold storage, freezing and lyophilisation and its effect on transformations of phenolic compounds in lingonberry (Vaccinium vitis-idaea L.)

Warianty tytułu

PL
Przechowywanie chłodnicze, zamrażanie i liofilizacja oraz ich wpływ na przemiany związków fenolowych w borówce brusznicy (Vaccinium vitis-idaea L.)

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of the study was to determine the extent of changes in the content of bioactive substances in lingonberry fruit following cold storage, freezing and lyophilisation. In the paper therapeutic properties of lingonberry fruits were presented, and all present in the fruits phenolic compounds were discussed, especially phenolic acids and anthocyanins. The effect of selected technological operations (freezing and lyophilisation)on the content of phenolic compounds in the fruit was described. The antioxidative activity of phenolic compounds present in fruits and juice was also analysed.The results of the study indicate that lyophilisation had a negative impact on the level of all phenolic compounds in lingonberry fruits. During this operation the total content of phenolic compounds decreased for about 37%.At the same time phenolic acids concentration was decreased by 20%. The greatest change was observed in anthocyanins concentration, in lyophilised fruits anthocyanins concentration decreased by as much for about 97%. Such a significant degradation of polyphenolic compounds caused a substantial (36%) decrease in antioxidant activity
PL
Celem pracy było określenie wielkości zmian w zawartości substancji biologicznie aktyw-nych w owocach borówki brusznicy poddanych przechowywaniu chłodniczemu, zamrażaniu i liofi-lizacji.W pracy przedstawiono właściwości terapeutyczne borówki brusznicy oraz omówiono wystę-pujące w niej grupy związków fenolowych, szczególnie kwasy fenolowe i antocyjany. Opisano wpływ wybranych operacji technologicznych (zamrażania i liofilizacji) na zawartość związków fe-nolowych w owocach. Analizowano również aktywność antyoksydacyjną związków fenolowych obecnych w soku z owoców.Wyniki badań wskazują, że liofilizacja miała negatywny wpływ na poziom wszystkich związków fenolowych w owocach borówki brusznicy. Podczas tego procesu łączna zawartość związków fenolowych zmniejszyła się o ok. 37%. Jednocześnie zaobserwowano 20% ubytek kwa-sów fenolowych. Największą zmianę zaobserwowano podczas analizy zmian zawartości antocyja-nów, w liofilizowanych owocach zmalała ona aż o ok. 97%. Tak znacząca degradacja związków polifenolowych spowodowała znaczny (ok. 36%) spadek aktywności antyoksydacyjnej.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

33

Numer

1

Opis fizyczny

p.101-113,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Chair of Food Plant Chemistry and Processing, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Olsztyn, Poland
  • Faculty of Agriculture and Economics, Higher School of Agribusiness in Lomza, Lomza, Poland
autor
  • Chair of Food Plant Chemistry and Processing, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, pl.Cieszynski 1, 10-726 Olsztyn, Poland
autor
  • Institute of Animal Reproduction and Food Research, Polish Academy of Sciences in Olsztyn, Olsztyn, Poland

Bibliografia

  • AOAC. 1974. Official Methods of Analysis, 12th ed. Association Of Official Analitical Chemists, Washington DC, 9, 110.
  • CIOŁKOWSKA-PALUCH G. 2000. Borówka brusznica – surowiec o właściwościach leczniczych i od-żywczych, Wiadomości Zielarskie, 42(4): 10.
  • EK S., KARTIMO H.,MATTILA S.,TOLONEN. 2006. Characterization of phenolic compounds from lingonberry (Vaccinium vitis-idaea). J. Agric. Food Chem., 54(26): 9834–9842.
  • GAWLIK-DZIKI U. 2004. Fenolokwasy jako bioaktywne składniki żywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4(41): 29–40.
  • GIUSTI M.M., WROLSTAD R.E. 2001. Characterization and measurement of anthocyanins by UV-Visible spectroscopy. In: Current protocols in food analytical chemistry, (F): F1.2– F1.2.13.
  • HOKKANEN J., MATTILA S., JAAKOLA L., PIRTTILÄ A.M., TOLONEN A. 2009. Identification of phenolic compounds from lingonberry (Vaccinium vitis-idaea L.), bilberry (Vaccinium myrtillus L.) and hybrid bilberry (Vaccinium x intermedium Ruthe L.) leaves. J. Agric. Food Chem., 57(20): 9437–9447.
  • HO KY., TSAI C.C., HUANG J.S. 2001. Antimicrobialactivity of tannin components from Vacciniu vitis-idaea L. J. Pharm. Pharmacol., 53(2): 187–191.
  • IERI F., MARTINI S., INNOCENTI M., MULINACCI N. 2013. Phenolic distribution in liquid prepara-tions of Vaccinium myrtillus L. and Vacciniu mvitisidaea L. Phytochem. Anal., 24(5): 467–475.
  • KÄHKÖNEN M.P., HOPIA A.I., HEINONEN M. 2001. Berry Phenolics and Their Antioxidant Activity. j. Agric. Food Chem., 49: 4076–82.
  • LEE J., FINN C.E. 2012. Lingonberry (Vaccinium vitis-idaea L.) grown in the Pacific Northwest of North America: Anthocyanin and free aminoacid composition. J. Funct. Foods, 4: 213– 218.
  • MAZUR B., BOROWSKA E. 2007. Produkty z owoców żurawiny błotnej – zawartość związków fenolo-wych i właściwości przeciwutleniające. Bromat. Chem. Toksykol., 3: 239–243.
  • MOURE A., CRUZ J.M., FRANCO D., DOMINGUEZ J. M., SINEIRO J., DOMINGUEZ H. 2001. Natural antioxidants from residual sources. Food Chem.,72: 145–171.
  • PLISZKA K. 2003. Żurawina i borówka brusznica, Wyd. Działkowiec, Warszawa.
  • Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczenie zawartości suchej masy metodą wagową. PN-90-A-75101-03.
  • SHAHIDI F., NACZK M. 1995. Methods of analysis and quantification of phenolic compounds. Food phenolics: sources, chemistry, effects and applications. Eds. F. Shahidi, M. Naczk. Technomic Publishing Company, Inc., Lancaster, Pennsylvania, U.S.A., pp. 287–293.
  • SZAJDEK A., BOROWSKA E.J. 2008. Bioactive compounds and health-promoting properties of berry fruits: A review. Plant Foods Hum. Nutr., 63: 147–156.
  • VOLLMANNOVA A., TOMAS J.,URMINSKA D., POLAKOVA Z., MELICHACOVA S., KRIZOVA L. 2009. Content of Bioactive Components in Chosen Cultivars of Cranberries (Vaccinium vitis-idaea L.). Czech J. Food Sci., 27 Special Issue.
  • ZADERNOWSKI R. 1987. Studia nad związkami fenolowymi mąk rzepakowych i rzepikowych, Acta Acad. Agric. Tech. Olst. Technol. Aliment., (21F): 3–55.
  • ZADERNOWSKI R., OSZMIAŃSKI J. 1994. Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw. Wyd. ART Olsztyn.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-a5705e81-faba-4074-b3f1-6c5c014669ae
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.