PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 03 | 3 |

Tytuł artykułu

Spożycie naturalne jako jedna z form zaspokajania potrzeb żywnościowych

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Natural consumption as one from forms of satisfying of food - needs

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Spożycie naturalne to jedna z form zaspokajania potrzeb żywnościowych w gospodarstwach domo- i wych zlokalizowanych na wsiach. Na podstawie badań przeprowadzonych w 1999 roku w 200 gospodarstwach domowych w województwie kujawsko-pomorskim wykazano, że skala samozaopatrzenia jest wysoka. Znaczna część gospodarstw domowych (57,0-83,0%) deklaruje spożycie naturalne takich grup żywności, jak: mleko, drób, , jaja, ziemniaki, owoce, warzywa, mięso, przy czym pierwsze cztery wymienione grupy produktów zaspokajają potrzeby żywieniowe tych gospodarstw niemal w całości.
EN
Natural consumption means this part offood, which household farm obtain in result of own production.This one is the one from forms ofsatisfying of food-needs in householdfarms situated on villages. On base ofresearches (which was conducted in 200 household farms in province kujawsko-pomorskie in 1999) showed that scale of natural consumption is high. Considerable part of household farms (57,0-83,0%) declares natural consumption of such groups of food, how: milk, poultry, eggs, potatoes, fruits, vegetables, meat. The first four groups of products satisfy nutritional needs these of farms almost in wholes.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

03

Numer

3

Opis fizyczny

s.54-58,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa

Bibliografia

  • Becker G. S. (1990): Ekonomiczna teoria zachowań ludzkich. PWN, Warszawa.
  • Berger S., Kowrygo B., Rej man K. (1986.): Characteristic of food produced in urban allotment gardens and ways of its utilization. Production of food on a small scale. Report for United Nation University, Tokyo
  • Chmielewska B. (1998): Sezonowość spożycia żywności i tendencje zmian w gospodarstwach domowych rolników. IERiGŻ, Warszawa.
  • Gulbicka B., Niewęgłowska G. (1995): Poziom życia ludności wiejskiej. IERiGŻ, Warszawa.
  • Gutkowska K. (1997a): Rodzinne gospodarstwa domowe na wsi w warunkach gospodarki rynkowej. SGGW, Warszawa.
  • Gutkowska K. (1997b).: Wymiana dóbr i usług między gospodarstwami domowymi woj. lubelskiego. Wiadomości Statystyczne, nr 4, 33-42.
  • Kowrygo B., Sawicka B., Świstak E. (1997): Wpływ urynkowienia gospodarki żywnościowej na kształtowanie się samozaopatrzenia w żywność w gospodarstwach domowych w Polsce. Zeszyty Naukowe SGGW, nr 29,111 - 119.
  • Kowrygo B., Sawicka B., Świstak E. (1998): Samozaopatrzenie gospodarstw domowych w żywność w okresie transformacji rynkowej w Polsce. Wieś i Rolnictwo, nr 1, 33-42.
  • Lancaster K. J. (1965): A new approach to consumer theory. The Jurnal of Political Economy, nr 74
  • Milic-Czerniak R. (1992): Zmiany zachowań konsumpcyjnych gospodarstw domowych pod wpływem wprowadzenia gospodarki rynkowej. [W:] Warunki życia i kondycja Polaków na początku zmian systemowych. IFiS PAN, Warszawa.
  • Sikorska J. (1998): Konsumpcja. Wydawnictwo IFiS PAN, Warszawa.
  • Świętochowska M. (1979): Ewolucja spożycia żywności na wsi. IRWiR PAN, Warszawa.
  • Tryfan B. (1985): Socjologia rodziny wiejskiej w Polsce. Wydawnictwo SGGW-AR. Warszawa.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-a500a7a7-3db6-4d38-93d0-282e9840580e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.