PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 456 |

Tytuł artykułu

Odczyn i właściwości sorpcyjne pokryw wietrzeniowych w Sudetach na tle ich składu mineralogicznego

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Reaction and sorption properties of weathering crust in Sudety on a backgroung of their mineralogical composition

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
Mineralogical composition and properties of acid and very acid weathered materials (upper-chalk clay, clay from sandstone interstick, tertiary clay, weathered of gneiss) as well as materials of neutral and alkaline pH (weathered of granite, basalt, serpentinite and cristalic limestone) occured in the Sudety Mountains. were analyzed. The analyzed materials of pH neutral and alkaline composed of illite. smektite and chlorite-talcite charakterize 1.5 - 5 time higher sorption capacity than materials of acid and very acid reaction. Mineralogical composition of clay minerals is a result of chemical properties of weathered rock and in older materials is a result of epigenetic processes.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

456

Opis fizyczny

s.291-297,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
autor

Bibliografia

  • 1. Chodak T., Jahn A. 1985. Studies on minerals in a tertiary regolith from the Sudeles Mts. 5th the Meeting ofthe European Clay Groups. Praque, 1983, 541 - 546.
  • 2. Chodak T., Bogda A., Kaszubkiewicz J. 1990. Skład minerałów ilastych a niektóre właściwości gleb. Zesz. Naukowe AR we Wrocławiu. 196, 13 - 24.
  • 3. Ginzburg I. I. 1963. Kora wywietriwanja. Izd. AN SSSR, Moskwa, 71 - 101.
  • 4. Kossowska A. G., Szutow W. D. 1971. Problema epigeneza. Epigenez i jego mineralnyjne indikatory. Izd. „Nauka”, Moskwa. 9 - 34.
  • 5. Langier-Kuźniarowa A. 1967. Termogramy minerałów ilastych. Wyd. Gleb., Warszawa.
  • 6. Stoch L. 1974. Minerały ilaste. Wyd. Gleb., Warszawa.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-a417e81d-6fc6-4bca-a562-9deda206a446
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.