EN
Mushrooms (Basidiomyceteae) are potent source of biologically active substances which have beneficial effect on human health. Many, if not all, mushroom species contain polysaccharides which may boost human immune system. The purpose of this research was assessing the content of crude water soluble polysaccharides (WSP) in three species of cultivated edible and medicinal mushrooms: Lentinula edodes, Pleurotus ostreatus and Agaricus blazei Murill. The content was determined both in caps and stems and the isolated WSP fractions were analyzed using FTIR spectroscopy. The results demonstrate that analyzed mushrooms species differ greatly in the WSP content. The largest amount was found in the fruiting bodies of Pleurotus ostreatus. On the contrary, the fruiting bodies of L. edodes contained the lowest amount of WSP. Furthermore, WSP in caps and steps are synthesized at a slightly different level. FTIR analyses suggest that there are no significant differences between chemical composition of crude WSP isolated from the stems and caps of the same species. The FTIR spectra of crude WSP also reveal polysaccharides and proteins patterns.
PL
Grzyby należące do Basidiomyceteae są cennym źródłem substancji aktywnych biologicznie, wywierających korzystny wpływ na ludzkie zdrowie. Znaczna część gatunków grzybów, jeśli nie wszystkie, syntetyzują polisacharydy mające zdolność do stymulowania układu odpornościowego. Celem niniejszej pracy było określenie zawartości surowej frakcji polisacharydów rozpuszczalnych w wodzie (WSP) w trzech gatunkach uprawianych grzybów wyższych: Lentinula edodes, Pleurotus ostreatus, i Agaricus blazei Murill. Zawartość WSP oznaczona była zarówno w trzonach jak i kapeluszach, a wyizolowane polisacharydy poddane zostały analizie z zastosowaniem spektroskopii FTIR. Badania wykazały znaczne różnice w zawartości WSP pomiędzy gatunkami. Najwięcej WSP wyizolowano z owocników ostreatus. Z kolei owocniki L. edodes cechowała najmniejsza zawartość surowych polisacharydów. Ponadto zaobserwowano różnice w ilości syntetyzowanych WSP w zależności od części owocnika. Na podstawie analiz FTIR można przypuszczać, że nie ma istotnych różnic w składzie surowej frakcji WSP wyizolowanych z trzonów i kapeluszy tego samego gatunku. W widmach FTIR oprócz pasm absorpcji charakterystycznych dla polisacharydów, obecne są także pasma świadczące o obecności białek.