PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 07 | 3 |

Tytuł artykułu

The influence of cow breed and feeding system on the dispersion state of milk fat and content of cholesterol

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wpływ rasy i systemu żywienia krów na stan dyspersji tłuszczu mlecznego i zawartość cholesterolu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of the present study was to determine the influence of the cow breed and feeding system on the fat content in milk, state of its dispersion and potential association of these parameters with the cholesterol concentration in milk. The research included 510 milk samples obtained from cows of 6 breeds, namely: Polish Holstein-Friesian of Black-White variety (PHF- -HO) – 152 and Red-White variety (PHF-RW) – 59; Simmental (SM) – 83, Jersey (JE) – 45; Polish Red (RP) – 67 and White-backed (BG) – 104. Two feeding systems were distinguished within PHF-HO, PHF-RW and SM breeds, namely traditional and TMR. Jersey cows were fed exclusively with TMR system, whereas RP and BG were fed traditionally. Investigated parameters of milk included concentrations of fat and cholesterol and proportion of milk fat globules (MFG) in certain average diameters (i.e. <6 μm; 7-10 μm; >10 μm). It was determined that cow breed had a significant (p≤0.01) influence on the cholesterol content in milk. Milk of JE cows was characterized by the highest content of fat (5.41%) and simultaneously the lowest content of cholesterol (14.21 mg/100 ml of milk). The highest content of cholesterol was observed in milk from cows of breeds PHF-RW (24.04 mg/100 ml of milk) and PHF-HO (21.90 mg/100 ml of milk). Milk from PHF-HO cows was characterized by the highest proportion of small MFG (60.30%), conversely to milk from JE cows (45.27%). Positive correlations were determined between the content of fat and proportion of large MFGs (r=0.21***) and between the content of cholesterol and proportion of small MFGs (r=0.27***), whereas a negative correlation was found between the content of cholesterol and proportion of large MFGs (r=–0.23***). Milk collected from animals fed with TMR system contained significantly (p≤0.01) more fat (by 0.16%) and cholesterol (by 2.18 mg/100 ml of milk) and was additionally characterized by a higher proportion of small MFGs (by 9.74%) and lower share of medium MFGs (by 10.21%).
PL
Celem pracy było określenie wpływu rasy krów i systemu żywienia na zawartość tłuszczu w mleku i stan jego dyspersji oraz ewentualne powiązanie tych parametrów z zawartością cholesterolu. Badaniami objęto 510 prób mleka pozyskanego od krów 6 ras, tzn. polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej (PHF-HO) – 152 i czerwono-białej (PHF-RW) – 59, simentalskiej (SM) – 83, jersey (JE) – 45, polskiej czerwonej (RP) – 67 oraz białogrzbietej (BG) – 104. W obrębie rasy PHF-HO, PHF-RW i SM wyróżniono dwa systemy żywienia, tzn. tradycyjny i TMR. Krowy rasy JE żywione były wyłącznie systemem TMR, a RP i BG systemem tradycyjnym. Oznaczano zawartość tłuszczu i cholesterolu oraz udział kuleczek tłuszczowych w poszczególnych przedziałach wielkości (<6 mm, 7-10 mm i >10 mm). Wykazano istotny (p≤0,01) wpływ rasy krów na zawartość cholesterolu. W mleku krów rasy JE, gdzie była najwyższa zawartość tłuszczu (5,41%), stwierdzono najniższą zawartość cholesterolu (14,21 mg/100 ml mleka). Najwyższa zawartość cholesterolu była w mleku krów rasy PHF-RW (24,04 mg/100 ml mleka) i PHF-HO (21,90 mg/100 ml). Mleko krów rasy PHF-HO miało najwyższy udział małych kuleczek tłuszczowych (60,30%), a najmniejszy – mleko rasy JE (45,27%). Wykazano dodatnie współzależności między zawartością tłuszczu a udziałem dużych kuleczek tłuszczowych (r=0,21***) i między zawartością cholesterolu a udziałem małych kuleczek tłuszczowych (r=0,27***), a ujemną (r=–0,23***) dla udziału dużych. Mleko pozyskiwane od zwierząt żywionych systemem TMR zawierało istotnie (p≤0,01) więcej tłuszczu (o 0,16%) i cholesterolu (o 2,18 mg/100 ml) oraz miało wyższy udział małych (o 9,74%), a niższy średnich (o 10,21%) kuleczek tłuszczowych.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

07

Numer

3

Opis fizyczny

p.57-65,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Commodity Science and Processing of Animal Raw Materials, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland

Bibliografia

  • 1. ARMAND M., PASQUIER B., ANDRÉ, BOREL P., SENFT M., PEYROT J., SALDUCCI J., PORTUGAL H., JAUSSAN V., LAIRON D., 1999 – Digestion and absorption of 2 fat emulsions with different droplet sizes in the human digestive tract. American Journal of Clinical Nutrition 70, 6, 1096-1106.
  • 2. BARŁOWSKA J., 2007 – Wartość odżywcza i przydatność technologiczna mleka krów 7 ras utrzymywanych w Polsce. Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Lublinie.
  • 3. BARŁOWSKA J., LITWIŃCZUK Z., KRÓL J., TOPYŁA B., 2006 – Technological usefulness of milk of cows of six breeds maintained in Poland relative to a lactation phase. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 15/56, 1, 17-21.
  • 4. BRIARD V., LECONTE N., MICHEL F., MICHALSKI M. C., 2003 – The fatty acid composition of small and large naturally occurring milk fat globules. European Journal of Lipid Science and Technology 105, 677-682.
  • 5. CHEN Z. Y., JIAO R., YING MA K., 2008 – Cholesterol-Lowering Nutraceuticals and Functional Foods. Journal of Agricultural and Food Chemistry 56, 8761-8773.
  • 6. COUVREUR S., HURTAUD C., MARNET P. G., FAVERDIN P., PEYRAUD J. L., 2007 – Composition of milk fat from cows selected for milk fat globule size and offered either fresh pasture or a corn silage-based diet. Journal of Dairy Science 90, 392-403.
  • 7. CZERNIEWICZ M., KIEŁCZEWSKA K., KRUK A., 2006 – Comparison of some physicochemical properties of milk from Holstein-Friesian and Jersey cows. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 15/56, 1, 17-21.
  • 8. FAO/WHO, 2003 – Diet, Nutrition and the Prevention of Chronic Diseases. Report of a Joint WHO/FAO Expert Consultation. WHO Technical Report Series No. 916. Geneva: World Health Organization.
  • 9. FAUQUANT C., BRIARD-BION V., LECONTE N., GUICHARDANT M., MICHALSKI M. C., 2007 – Membrane phospholipids and sterols in microfiltered milk fat globules. European Journal of Lipid Science and Technology 109, 1167-1173.
  • 10. GOUDÉDRANCHE H., FAUQUANT J., MAUBOIS J. L., 2000 – Fractionation of globular milk fat by membrane microfiltration. Dairy Science & Technology 80, 93-98.
  • 11. GREGA T., SADY M., FAROT A., PUSTKOWIAK H., 1998 – Jakość tłuszczu mleka wybranych ras krów. Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej im. H. Kołłątaja w Krakowie 342, 49-59.
  • 12. GREGA T., SADY M., KRASZEWSKA J., 2000 – Przydatność technologiczna mleka krów rasy Simental. Roczniki Naukowe Zootechniki 27, 1, 331-339.
  • 13. JENSEN R., FERRIS A. M., LAMMI-KEEFE C. J., 1991 – The composition of milk fat. Journal of Dairy Science 74, 3228-3243.
  • 14. LOPEZ C., BRIARD-BION V., MENARD O., ROUSSEAU F., PRADEL P., BESLE J.M., 2008 – Phospholipid, sphingolipid, and fatty acid compositions of the milk fat globule membrane are modified by diet. Journal of Agricultural and Food Chemistry 56, 5226-5236.
  • 15. MÅNSSON H. L., 2008 – Fatty acids in bovine milk fat. Food & Nutrition Research 52, http://www.foodandnutritionresearch.net/index.php/fnr/article/view/1821.
  • 16. MICHALSKI M.C., CAMIER B., BRIARD V., LECONTE N., GASSI J.Y., GOUDÉ- DRANCHE H., MICHEL F., FAUQUANT J., 2004 – The size of native milk fat globules affects physico-chemical and functional properties of Emmental cheese. Dairy Science & Technology 84, 343-358.
  • 17. MICHALSKI M.C., CARIOU R., GARNIER C., 2002 – Native vs. damaged milk fat globules: membrane properties affect the viscoelasticity of milk gels. Journal of Dairy Science 85, 2451-2461.
  • 18. MICHALSKI M.C., GASSI J.Y., FAMELARD M.H., LECONTE N., CAMIER M., MICHEL F., BRIARD V., 2003 – The size of native milk fat globules affect physico-chemical and sensory properties of Camembert cheese. Dairy Science & Technology 83, 131-143.
  • 19. MICHALSKI M.C., OLLIVON M., BRIARD V., LECONTE N., LOPEZ C., 2004 – Native fat globules of different sizes selected from raw milk: thermal and structural behavior. Chemistry and Physics Lipids 132, 247-261.
  • 20. PARODI P.W., 2004 – Milk fat in human nutrition. Australian Journal of Dairy Technology 59, 1, 3-59.
  • 21. PARODI W., 1999 – Conjugated linoleic acid and other anticarcinogenic agents of bovine milk fat. Journal of Dairy Science 82, 1339-1349.
  • 22. POLSKA FEDERACJA HODOWCÓW BYDŁA I PRODUCENTÓW MLEKA, 2011 – Ocena i hodowla bydła mlecznego. Dane za rok 2010, Warszawa.
  • 23. PRECHT D., 2001 – Cholesterol content in European bovine milk fats. Nahrung/Food 1, 45, 2-8.
  • 24. ŠTERNA V., JEMELJANOVS A., 2007 – Comparison of fatty acids and cholesterol content in the milk of Latvian cows. Veterinarija ir Zootechnika 22/44, 95-98.
  • 25. STRZAŁKOWSKA N., JÓŹWIK A., BAGNICKA E., KRZYŻEWSKI J., HORBAŃCZUK J.O., 2009 – Studies upon genetic and environmental factors affecting the cholesterol content of cow milk. II. Effect of silage type offered. Animal Science Papers and Reports 27, 3, 199-206.
  • 26. THOLSTRUP T., HØY C.E., ANDERSEN L.N., CHRISTENSEN R.D.K., SANDSTRO B., 2004 – Does fat in milk, butter and cheese affect blood lipids and cholesterol differently? Journal of the American College of Nutrition 23, 2, 169-176.
  • 27. VITURRO E., HEINRICH H., MEYER H.H., GISSEL C., MARTIN K., 2010 – Rapid method for cholesterol analysis in bovine milk and options for applications. Journal of Dairy Research 77, 85-89.
  • 28. WHITE S.L., BERTRAND J.A., WADE M.R., WASHBURN S.P., GREEK J.T., JENKINS T.C., 2001 – Comparison of fatty acid content of milk from Jersey and Holstein cows consuming pasture or a Total Mixed Ration. Journal of Dairy Science 84, 2295-2301.
  • 29. WIKING L., STAGSTED J., BJÖRCK L., NIELSEN J.H., 2004 – Milk fat globule size is affected by fat production in dairy cows. International Dairy Journal 14, 909-913.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-a29397c5-fac9-42b8-8de7-c703b405e7e0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.