PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 102 |

Tytuł artykułu

Burak cukrowy w rolnictwie i gospodarce Polski

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Sugar beet in the agriculture and economy of Poland

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W opracowaniu przedstawiono narodziny cukrownictwa buraczanego, jego rozwój i przemiany pod wpływem warunków zewnętrznych i wewnętrznych. Na tle przemian bazy surowcowej cu¬krownictwa w Unii Europejskiej przeanalizowano zmiany bazy w Polsce i w poszczególnych spół¬kach cukrowych działających na jej obszarze.
EN
The paper describes the history of sugar production, its development and changes resulting from domestic and international circumstances. The analysis of the Polish sugar production industry and in particular sugar processing plants is presented in comparison with development of the sugar production industry in the EU. The analysis also details the volume of production and commercial uses of the agricultural product.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

102

Opis fizyczny

s.75-89,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Nauk Ekonomicznych i Społecznych, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław

Bibliografia

  • Bartkun O., 2002. Sacharydy i substancje słodzące w produkcji żywności. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, Cz. 1, nr 3: 42; Cz. 2, nr 4: 17; Cz. 3, nr 5: 16.
  • Borowski J., 2000. Tendencje rozwojowe przemysłu spożywczego w trzecim tysiącleciu. Przemysł Spożywczy, nr 1: 7-8;
  • Czapski J., Wielans A., 1992. Dodatki do żywności, przyjaciel czy wróg. PWRiL, Poznań: 76-77: 127-128.
  • Kalinowska-Zdun W., 1999. Burak cukrowy [w:] Z. Jasińska, A. Kotecki (red.), Szczegółowa uprawa roślin, t. 1. Wydawnictwo AR, Wrocław: 386-387.
  • Kapusta F., 1976. Zmiany struktury agrarnej i kierunków produkcji rolniczej w Legnicko-Głogow- skim Okręgu Miedziowym. PWN, Warszawa: 11-12.
  • Kapusta F., 2000. Wybrane problemy cukrownictwa polskiego. Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej nr 880, Technologia 7, Wyd. AE, Wrocław: 64-65.
  • Kapusta F., 2008. Agrobiznes. Difin, Warszawa: 177.
  • Kapusta F., 2003. Teoria agrobiznesu. Wyd. AE, Wrocław: 265-267.
  • Kopeć B., 1983. Metodyka badań ekonomicznych w gospodarstwach rolnych (wybrane zagadnienia). Wydawnictwo AR, Wrocław, 158-160.
  • Pietkiewicz J., Janczar M., 2004. Podział i ogólna charakterystyka substancji słodzących. Prace Naukowe AE nr 1018, Technologia 11, Wyd. AE, Wrocław: 23.
  • Rocznik statystyczny: 1961,1966,1976,1991, GUS, Warszawa.
  • Rocznik statystyczny Rzeczpospolitej Polskiej 2010. GUS, Warszawa: 459-461.
  • Rocznik statystyczny Rzeczpospolitej Polskiej 2011. GUS, Warszawa: 497.
  • Rocznik statystyczny rolnictwa i obszarów wiejskich 2006. GUS, Warszawa: 269, 275, 277, 380.
  • Rocznik statystyczny rolnictwa i obszarów wiejskich 2007. GUS, Warszawa: 255, 261;
  • Rocznik statystyczny rolnictwa i obszarów wiejskich 2008. GUS, Warszawa: 376, 443.
  • Rocznik statystyczny rolnictwa 2009. 2009. GUS, Warszawa: 149, 155, 158, 373.
  • Rocznik statystyczny rolnictwa 2011. 2011. GUS, Warszawa: 147, 153, 155.
  • Rynek Cukru, 2004 nr 26, IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, 13.
  • Rynek Cukru, 2007 nr 31, IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, 15.
  • Rynek Cukru, 2008 nr 33, IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, 9-10, 11, 15.
  • Rynek Cukru, 2009 nr 36, IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, 14.
  • Rynek Cukru, 2010 nr37, IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, 1, 9-10, 12, 17, 18.
  • Rynek Cukru, 2011 nr 38, IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, 9, 11, 18-19, 26-27, 36.
  • Rynek Cukru, 2012 nr 39, IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, 8-10, 19, 36.
  • Słomińska L., 1998. Środki słodzące na bazie skrobi. Przegląd Piekarski i Cukierniczy, nr 5: 2833.
  • Słomińska L., Mączyński M., 1983. Produkcja zamienników cukru z surowcami roślinnymi. Przemysł Spożywczy nr 8: 365-367.
  • Sondel J., 1928. Ekonomiczne znaczenie plantacji buraka cukrowego dla rolnictwa i państwa. Kraków.
  • Stachak S., 1997. Wstęp do metodologii nauk ekonomicznych. Książka i Wiedza, Warszawa, 132133.
  • Uprawy rolne i wybrane elementy metod produkcji roślinnej, PSR 2010. 2011. GUS, Warszawa, 51-52.
  • Wawro S., Gruska R., Stanisz M., 2010. O buraczanym soku surowym jako surowcu do otrzymywania bioetanolu. Gazeta Cukrownicza nr 3: 72.

Uwagi

PL

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-a28401e2-838a-41cb-ba23-51eb8a6bbf98
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.