PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 51 |

Tytuł artykułu

Changes in concentration of saturated fatty acid in milk of high performance Polish Holstein-Friesian cows during the lactation

Warianty tytułu

PL
Zmiany w stężeniu nasyconych kwasów tłuszczowych w mleku wysokowydajnych krów rasy Polskiej Holsztyńsko-Fryzyjskiej w trakcie trwania laktacji

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The purpose of this study was to examine the influence phase of lactation on the concentration of saturated fatty acid in milk of high performance dairy cows. The experiment was conducted on the twenty PHF cows at experimental dairy farm of the Warsaw University of Life Sciences. The cows were kept in a free-stall dairy shed and fed on TMR (total mixed ration) diet. The cows had continuous access to water, TMR diet was provided for ad libitum intake. Milk samples were collected 10-times during the first 10 month of lactation (once a month). Milk from the initial phase of lactation characterized by the lowest level of saturated fatty acid including: C12:0, C14:0 and C16:0 and the highest level of BA compared with the final period. Stage of lactation significantly influenced the concentration of saturated fatty acids in milk of analyzed cows.
PL
Zmiany w stężeniu nasyconych kwasów tłuszczowych w mleku wysokowydaj-nych krów rasy Polskiej Holsztyńsko-Fryzyjskiej w trakcie trwania laktacji. Celem prezentowanej pracy było określenie wpływu fazy laktacji na kształtowanie się zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych w mleku wysokowydajnych krów. Badania przeprowadzono w rolniczym zakładzie doświadczalnym SGGW na dwudziestu krowach rasy PHF. Zwierzęta utrzymywane były w oborze wolnostanowiskowej i objęte żywieniem TMR. Krowy miały stały dostęp do wody, a TMR zadawany był ad libitum. Próbki mleka pobierane były 10-krotnie w trakcie pierwszych 10 miesięcy laktacji (raz w miesiącu). Mleko w początkowym okresie laktacji charakteryzowało się najniższym poziomem nasyconych kwasów tłuszczowych, w tym: C12:ą C14:0, C16:0 jak również najwyższym BA w porównaniu z końcowym okresem. Podsumowując, można zatem stwierdzić, że faza laktacji wpływa znacząco na stężenie nasyconych kwasów tłuszczowych w mleku krów.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

51

Opis fizyczny

p.65-71,ref.

Twórcy

autor
  • Cattle Breeding Department, Faculty of Animal Science, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Ciszewskiego 8, 02-786 Warsaw, Poland
autor
  • Cattle Breeding Department, Faculty of Animal Science, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Ciszewskiego 8, 02-786 Warsaw, Poland
autor
  • Cattle Breeding Department, Faculty of Animal Science, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Ciszewskiego 8, 02-786 Warsaw, Poland
  • Cattle Breeding Department, Faculty of Animal Science, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Ciszewskiego 8, 02-786 Warsaw, Poland
autor
  • Cattle Breeding Department, Faculty of Animal Science, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Ciszewskiego 8, 02-786 Warsaw, Poland
autor
  • Cattle Breeding Department, Faculty of Animal Science, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Ciszewskiego 8, 02-786 Warsaw, Poland
  • Cattle Breeding Department, Faculty of Animal Science, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Ciszewskiego 8, 02-786 Warsaw, Poland

Bibliografia

  • AOAC, 1990: Official Methods of Analysis (15th edn), Vol. 1. Association of Official Analytical Chemists, Washington, DC.
  • AULDIST M.J., WALSH B.J., THOMSON N.A., 1998: Seasonal and lactation in­fluences on bovine milk composition in New Zeland. J. Dairy Res. 65: 401-411.
  • CHILLIARD Y., FERLAY A., MANS- BRIDGE R.M., DOREAU M., 2000: Ruminant milk fat plasticity: nutritional control of saturated, polyunsaturated, trans and conjugated fatty acids. Ann. Zootech. 49: 181-205.
  • CHILLIARD Y., FERLAY A., DOREAU M., 2001: Effect of different types of forages, animal fat or marine oils in cow’s diet on milk fat secretion and composition, espe­cially conjugated linoleic acid (CLA) and polyunsaturated fatty acids. Livest. Prod. Sci. 70: 31-48.
  • CHILLIARD Y., FERLAY A., ROUEL J., LAMBERET G., 2003: A review of nutri­tional and physiological factors affecting goat milk lipid synthesis and lipolysis. J. Dairy Sci. 86: 1751-70.
  • DePETERS E.J., CANT J.P., 1992: Nutri­tional factors influencing the nitrogen composition of bovine milk: A review. J. Dairy Sci. 75: 2043-2070.
  • KUCZYŃSKA B. 2001: Badanie czynników warunkujących zmiany jakości tłuszczu mleka krowiego i koziego. Praca doktor­ska SGGW, maszynopis, Warszawa.
  • LOCK A.L., GARNSWORTHY P.C., 2003: Seasonal variation In milk conjugated linoleic acid and delta-9 desaturase ac­tivity in dairy cows. Liv. Prod. Sci. 79: 47-59.
  • NAŁĘCZ-TARWACKA T., 2006: Wpływ wybranych czynników na zawartość funkcjonalnych składników tłuszczu mleka krów. Rozprawa Habilitacyjna - Rozprawy Naukowe i Monografie. Wy­dawnictwo SGGW, Warszawa.
  • PALMQUIST D.L., BEAULIEU A.D., BARBANO M., 1993: Feed and animalfactors influencing milk fat composition. J. Dairy Sci. 76: 1753-1771.
  • PARODI P.W., 1999. Conjugated linoleic acid and other anticarcinogenic agents of bovine milk fat. J. Dairy Sci. 82: 1339­-1349.
  • PUPPEL K., 2011: The influence of fish oil and linseed supplementation on the fat and the protein fraction content of cows milk. Doctoral thesis, typework, Warsaw. TALPUR F.N., BHANGER M.I., KHOO- HARO A.A., ZUHRA MEMON G., 2008: Seasonal variation in fatty acid composition of milk from ruminants reared under the traditional feeding sys­tem of Sindh, Pakistan. Sci. Direct Liv. Sci. 118: 166-172.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-a10271f2-f42a-448c-bba0-a8b81e62352e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.