PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2018 | 64 | 6 t.1 |

Tytuł artykułu

Żywność ekologiczna w świadomości polskich konsumentów

Warianty tytułu

EN
Organic food in Polish consumer's awareness
RU
Ehkologicheskie produkty pitanija v soznanii pol'skikh potrebitelejj

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem publikacji jest przybliżenie żywności ekologicznej i przyczyn wzrostu zainteresowania nią przez polskich konsumentów, a także postrzegania jej przez osoby w wieku od 19 do 36 lat. W pracy podjęto próbę scharakteryzowania konsumenta zorientowanego proekologicznie oraz określenia cech przesądzających o wysokiej jakości żywności. Było to możliwe dzięki dokonaniu przeglądu literatury oraz przeprowadzeniu badania ankietowego pozwalającego na zbadanie świadomości konsumentów w zakresie żywnościowych produktów ekologicznych. Z przeprowadzonego badania ankietowego wynika przede wszystkim, iż mimo świadomości konsumentów, że żywność ekologiczna jest zdrowa, rezygnują z jej zakupu, ponieważ jest dla nich zbyt droga. Uzyskane wyniki badań pozwolą na wyciągnięcie wniosków, które mogą stanowić przesłankę do podejmowania działań popularyzujących w społeczeństwie tego rodzaju żywność, zwiększając szansę na rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce.
EN
The aim of the publication is to present organic food and the reasons for the increase in interest in it by Polish consumers, as well as the perception of it by people aged 19-36. The paper attempts to characterise the pro-ecology-oriented consumer and to identify the characteristics that determine high-quality food. It was possible thanks to the review of the literature and conducting a questionnaire-based survey to examine consumers’ awareness of organic food products. The survey shows that despite consumers’ awareness that organic food is healthy, they give up their purchase because it is too expensive for them. The obtained results of the research will allow drawing conclusions that may be a prerequisite for undertaking activities popularising this kind of food in the society, increasing the chance for the development of organic farming in Poland.
RU
Цель публикации - приблизить экологические продукты питания и причины роста интереса к ним у польских потребителей, а также восприятие их лицами в возрасте 19-36 лет. В работе попытались дать характеристику потребителя с проэкологической ориентацией, а также определить черты, предопределяющие высокое качество пищи. Это было возможно благодаря проведению обзора литературы и опроса, позволяющего изучить сознание потребителей в области экологических продуктов питания. Из проведенного опроса вытекает прежде всего, что несмотря на сознание потребителей, что экологическая пища здоровая, они отказываются от покупки ее, поскольку она слишком дорога для них. Полученные результаты изучения позволят сделать выводы, которые могут представлять собой предпосылку для принятия мер по популяризации в обществе этого вида пищи, повышая шансы на развитие экологического сельского хозяйства в Польше.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

64

Numer

Opis fizyczny

s.394-403,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Zarządzania Procesowego, Wydział Towaroznawstwa i Zarządzania Produktem, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, ul.Rakowicka 27, 31-510 Kraków
autor
  • Katedra Zarządzania Procesowego, Wydział Towaroznawstwa i Zarządzania Produktem, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, ul.Rakowicka 27, 31-510 Kraków

Bibliografia

  • Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I. (2014), Sensoryczne badanie żywności, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków.
  • Cichocka I., Grabiński T. (2010), Psychograficzno-motywacyjna charakterystyka polskiego konsumenta żywności ekologicznej, Żywność, Nauka, Technologia, Jakość”, nr 5.
  • Grzybowska-Brzezińska M., Grzywińska-Rąpca M. (2018), Rynek żywności ekologicznej w aspekcie rozwoju zjawiska świadomej konsumpcji, „Handel Wewnętrzny”, nr 2(373).
  • Hermaniuk T. (2018), Postawy i zachowania konsumentów na rynku ekologicznych produktów żywnościowych, „Handel Wewnętrzny”, nr 2(373).
  • Kijowski J. (2004), Integracja systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności w normach międzynarodowych, (w:) Witrowa-Rajchert D., Nowak D. (red.) Metody zapewnienia jakości i bezpieczeństwa w przetwórstwie żywności, SGGW, Warszawa.
  • Kobielska Z. (2002), Rolnictwo ekologiczne - brak możliwości czy potrzeb?, „Boss Rolnictwo”, nr 31.
  • Kondratowicz-Pozorska J. (2011), Rola współczesnego konsumenta w kształtowaniu pozycji rynkowej polskich gospodarstw ekologicznych, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego”, nr 73.
  • Kułyk P., Michałowska M. (2018), Zachowania konsumentów na rynku żywności ekologicznej w świetle wyników badań empirycznych w województwie lubuskim, „Handel Wewnętrzny”, nr 2(373).
  • Łukasiński W. (2008), Zarządzanie jakością produktu ekologicznego, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość”, nr 1(56).
  • Mazurek-Łopacińska K. (2003), Zachowania nabywców i ich konsekwencje marketingowe, PWE, Warszawa.
  • Niewęgłowska G. (2005), Gospodarstwa ekologiczne w Polsce, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • Sikora T. (2016), Jakość z punktu widzenia konsumenta i organizacji, Wydawnictwo Naukowe „Akapit”, Kraków.
  • Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91.
  • Waszkiewicz-Robak B. (2002), Substancje dodatkowe w rynkowych produktach spożywczych, „Przemysł Spożywczy”, nr 5.
  • Witek L. (2007), Rola marketingu w rozwoju rynku żywności ekologicznej na przykładzie południowo-wschodniej Polski, „Zeszyt Naukowy Politechniki Rzeszowskiej, Zarządzanie i Marketing”, nr 244.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-a0620d45-301c-4002-9334-173d6a8b55b7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.