PL
Jednoczynnikowe doświadczenie polowe przeprowadzono w latach 2003-2005 w Stacji Badawczej WR ATR w Wierzchucinku k. Bydgoszczy. Założono je metodą losowanych boków w czterech powtórzeniach na glebie płowej właściwej, klasy bonitacyjnej III b. Badanym czynnikiem doświadczenia był rodzaj mikroelementu (miedź, cynk, mangan, molibden i bor), stosowanego dolistnie w formie chelatu „Sonata”. Zawartość aminokwasów w nasionach fasoli kształtowały czynniki związane z rokiem uprawy, a także nawożenie mikroelementami. Na skład aminokwasowy białka w największym stopniu oddziaływały mangan i cynk. W roślinach opryskiwanych tymi mikroelementami stwierdzono w stosunku do kontroli istotnie wyższe zawartości lizyny, leucyny, fenyloalaniny i tyrozyny. Konsekwencją tego był istotny przyrost sum zawartości badanych aminokwasów w nasionach fasoli, na którą zastosowano nawożenie manganem i molibdenem w porównaniu z obiektem nieopryskiwanym mikroelementami. Należy podkreślić, że aplikacja na liście fasoli boru powodowała wyraźne obniżenie wartości sumy aminokwasów w nasionach.
EN
A one-factor field experiment was conducted in 2003-2005 at Wierzchucinek Research Station of Agrarian Faculty, Bydgoszcz University of Technology and Agriculture. The experiment was arranged using randomised block design with four replications, on specific fallow soil of IIIb bonitation class. The tested experimental factor was a type of microelement (copper, zinc, manganese, molybdenum and boron) foliar sprayed as the „Sonata” chelate. The contents of aminoacids in bean seeds were dependent on the year of cultivation and microelement fertilization. The aminoacid composition of protein was strongest affected by manganese and zinc. Significantly higher concentrations of lysine, leucine, phenylalanine and tyrosine were observed in plants sprayed with these microelements. This resulted in a significant increase of the sum of total tested aminoacids for bean sprayed with manganese and zinc in comparison to the object where the microelements were not applied. In turn, the boron foliar application distinctly reduced the contents of total aminoacids in bean seeds.