PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 04 | 2 |

Tytuł artykułu

Członkostwo w UE a konkurencyjność polskiego rolnictwa oraz innych krajów Europy Środkowej i Wschodniej

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Membership in EU - competitiveness of Polish agriculture and other Central and East European countries

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Konkurencyjność gospodarki jest to zdolność danego kraju do produkowania i dystrybucji towarów i usług konkurencyjnych w stosunku do towarów i usług produkowanych w innych krajach, przy założeniu rosnącego poziomu życia społeczeństw. Według tej definicji polska gospodarka rolno-żywnościowa może być konkurencyjna na rynku Unii Europejskiej, choć Polska nie osiągnęła jeszcze wartości produkcji rolniczej sprzed okresu transformacji, a handel z UE, na który przypadało w 2000 roku około 50% obrotów handlu rolno-spożywczego wykazuje deficyt.
EN
Competitiveness is widely meaning idea. In this paper we take onto account competitiveness as ability of countries to produce and distribute competitive products and services in relation to products and services from another countries. According this definition polish agri-food products will able to have comparative advantages on European Union market, even though total agricultural production don't receive pre transition level and agricultural trade with EU don't have surplus.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

04

Numer

2

Opis fizyczny

s.163-167,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Polityki Agrarnej i Marketingu, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa

Bibliografia

  • Adamowicz M. (1999): Competition and Competitiveness in Agrobusiness [W:] Foreign trade and foreign investment in agri-food sectors. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  • Adamowicz M. (2000):Polityka ochrony konkurencji a konkurencyjność w kompleksie rolno-żywnościowym. [W:] Możliwość poprawy konkurencyjności agrobiznesu. AR w Lublinie.
  • Balassa B. (1962): The theory of eonomic integration. London.
  • Balassa B. (1989): Comparative advantage, trade policy and economic development. New York University Press.
  • Frohberg K. (2000): Konkurencyjność polskiego rolnictwa.[W:] Strategiczne opcje dla polskiego sektora agrobiznesu w świetle analiz ekonomicznych. SGGW, Warszawa.
  • Guzek M., Biskup J. (1999): Konkurencyjność Polski wobec Unii Europejskiej w zakresie towarów rolno-żywnościowych według przewag komparatywnych. IKiCHZ,Warszawa.
  • Scott B. R. (1985): U.S. Competitiveness: Concepts, Performance and Implications [W:] U.S. Competitiveness in the World Economy. Harvard Business School Press, Boston, Massachusetts.
  • Rytko A. (2000): Czynniki regulacji rynkowych i ich wpływ na konkurencyjność artykułów rolno-spożywczych z uwzględnieniem krajów CEFTA [W:] Możliwości poprawy konkurencyjności agrobiznesu. Akademia Rolnicza w Lublinie.
  • Wspólnoty Europejskie (2001): Biuletyn informacyjny. IKiCHZ, Warszawa.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-a03cf764-da36-4afe-88d5-47191e149c20
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.