PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 558 |

Tytuł artykułu

Wpływ parametrów odwadniania osmotyczno-konwekcyjnego na rehydrację suszu z jabłek

Warianty tytułu

EN
Effect of osmotic and convective dehydration parameters on rehydration of dried apple flesh

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Określono wpływ odwadniania osmotycznego jako wstępnej obróbki przed suszeniem na proces rehydracji suszonego miąższu jabłek. Analizowano wpływ temperatury procesu w zakresie 30-60°C oraz dodatku do roztworu osmotycznego wapnia i kwasu askorbinowego. Rehydrację prowadzono w temperaturze 20°C w czasie 0,5, 1 i 24 godzin. Obliczano względny przyrost masy i względną zawartością suchej substancji. Zaobserwowano wpływ warunków prowadzenia odwadniania osmotycznego na zdolność do rehydracji suszu. Materiał odwadniany w roztworze sacharozy z dodatkiem kwasu askorbinowego oraz próbki odwadniane w niższej temperaturze charakteryzowały się większym względnym przyrostem masy w porównaniu z innymi warunkami wstępnego odwaniania. Największą względną zawartością suchej substancji charakteryzował się susz wstępnie odwadniany w roztworze z dodatkiem kwasu askorbinowego w temperaturze 60°C przez 3 godz.
EN
Investigation of influence of osmotic dehydration pre-treatment on rehydration behavior of dried apple flesh was the purpose of the research. The effect of process temperature in the range of 30 to 60°C and calcium or ascorbic acid addition to the osmotic solution was analyzed. Rehydration was done at 20°C during 0.5, 1 and 24 hours. Values of the relative gain in the mass of the sample and relative concentration of dry substance during rehydration were calculated. The influence of osmotic dehydration parameters on rehydration properties was found. Samples pretreated on sucrose solution with ascorbic acid and those osmodehydrated in lower temperature had higher values of relative gain in mass as compared with other conditions. The highest relative concentration of dry substance was achieved in samples osmodehydrated during 3 h in sucrose solution with calcium at 60°C.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

558

Opis fizyczny

s.187-195,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • Dermesonlouoglou E.F., Pourgouri S., Taoukis P.S. 2008. Kinetic study of effect of the osmotic dehydration pretreatment to the shelf life of frozen cucumber. Innovative Food Sci. and Emerging Tech. 9: 542-549.
  • Kowalska H., Lenart A. 2003. Znaczenie wymiany masy w tworzeniu żywności nowej generacji. Post. Tech. Przet. Spoż. 2: 13-17.
  • Lewicki P.P., Jakubczyk E. 2004. Effect of hot air temperature on mechanical properties of dried apples. J. Food Eng. 64: 307-314.
  • Lombard G.E., Olivieira J.C., Fito P., Andres A. 2008. Osmotic dehydration of pineapple as a pre-treatment for further drying. J. Food Eng. 85: 277-284.
  • Rząca M., Witrowa-Rajchert D. 2007. Wpływ techniki suszenia oraz warunków przechowywania na właściwości rekonstytucyjne i higroskopijne suszu jabłkowego. Acta Agrophys. 9(2): 471-479.
  • Stępień B. 2007. Wpływ metody suszenia na rehydrację selera. Inżynieria Rolnicza 8(96): 255-263.
  • Wesołowski A. 2009. Wpływ wybranych parametrów suszenia jabłek promieniami podczerwonymi na ich zdolność do pochłaniania wody. Acta Sci. Pol., Technica Agraria 8(1-2): 23-32.
  • Witrowa-Rajchert D. 1999. Rehydracja jako wskaźnik zachodzących w tkance roślinnej w czasie suszenia. Wydawn. Fundacja „Rozwój SGGW”, Warszawa.
  • Witrowa-Rajchert D. 2003: Matematyczne modelowanie procesu rehydracji suszonej tkanki jabłka. Acta Agrophys. 82: 193-204.
  • Witrowa-Rajchert D., Radecka-Wierzbicka M. 2005. Wpływ techniki suszenia konwekcyjnego na wybrane wyznaczniki jakości suszonej tkanki roślinnej. Inż. Rol. 9(69): 387-395.

Uwagi

PL

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-9fd091db-6930-48e0-a75d-46e0a13b3cdb
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.