PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1975 | 01 | 2 |

Tytuł artykułu

The utilization of the microbiological test for determining the bacteriostatic activity of the fluorescent substances produced by the microflora of wheat grain

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wykorzystanie testu mikrobiologicznego do oznaczeń właściwości bakteriostatycznych substancji fluoryzujących wytwarzanych przez mikroflorę ziarna pszenicy

Języki publikacji

EN

Abstrakty

PL
Przedmiotem badań były substancje fluoryzujące, wytwarzane przez mikroflorę ziarna pszenicy krajowej. Zdolność wyodrębnionych pleśni i bakterii do produkowania tych substancji badano na śrucie pszennej jako podłożu podstawowym. Substancje fluoryzujące ekstrahowano zmodyfikowaną metodą wg Lee. Ekstrakty chloroformowe badano za pomocą chromatografii cienkowarstwowej. Aflatoksyny oznaczano ilościowo metodą fluorodensytometryczną. Toksyczność substancji fluoryzujących badano testem mikrobiologicznym z Bacillus megaterium NRRL-B-1368. W tym teście wykorzystano metodę krążkową interpretując wyniki na podstawie stref zahamowania wzrostu. Żadna z 18 badanych bakterii z grupy Subtilis megaterium nie wytwarzała aflatoksyn. Bakterie te natomiast tworzyły szereg substancji fluoryzujących, których toksyczność w przeliczeniu na aflatoksynę B₁ wynosiła od 0,13 - 1,3 μ.g aflatoksyny w krążku. Stwierdzono, że niektóre substancje fluoryzujące wytwarzane przez pleśnie a nie będące aflatoksynami wykazywały również wysoką toksyczność w stosunku do szczepu testowego. Strefy zahamowania wzrostu Bacillus megaterium obserwowano już przy zawartości 0,13 μ.g aflatoksyny B₁ w krążku.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

01

Numer

2

Opis fizyczny

p.107-117,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Institute of Food Technology Plant Origin, Academy of Agriculture, Mazowiecka 48, 60-623 Poznan, Poland
autor
  • Institute of Food Technology Plant Origin, Academy of Agriculture, Mazowiecka 48, 60-623 Poznan, Poland
autor
  • Institute of Food Technology Plant Origin, Academy of Agriculture, Mazowiecka 48, 60-623 Poznan, Poland
autor
  • Institute of Food Technology Plant Origin, Academy of Agriculture, Mazowiecka 48, 60-623 Poznan, Poland
autor
  • Institute of Food Technology Plant Origin, Academy of Agriculture, Mazowiecka 48, 60-623 Poznan, Poland
  • Institute of Food Technology Plant Origin, Academy of Agriculture, Mazowiecka 48, 60-623 Poznan, Poland

Bibliografia

  • 1. Abedi Z. H. et al.: AOAC, 1968, 51, 902.
  • 2. Beuchat L. R., Lechowick R. V.: Appl. Microb., 1971, 21 (1), 119.
  • 3. Beuchat L. R., Lechowick R. V.: Appl. Microb., 1971, 21 (1), 124.
  • 4. Brown R. F.: AOCS, 1968, 46, 119.
  • 5. Brown R. F. et al.: AOAC, 1968, 51, 905.
  • 6. Burmeister H. R., Hesseltine C. W.: Appl. Microb., 1966, 14, 403.
  • 7. Changes in methods. AOAC, 1966, 49 (1), 229.
  • 8. Clements N. L.: AOAC, 1968, 51, 611.
  • 9. Clements N. L.: AOAC, 1968, 51, 1192.
  • 10. Ikawa M. et al.: J. Agr. Food Chem., 1969, 17, 425.
  • 11. Jacquet J., Boutibonnes P.: Bull. de l'Academie Vet. de France 1970, 43 (6), 299.
  • 12. Lee W. V.: Analyst 1965, 90, 305.
  • 13. Lillehoj E. B., Ciegler A.: J. Gen. Microb. 1968, 54, 185.
  • 14. Stawicki S.: Rocz. WSR Pozn., 1967 (13) 1-47.
  • 15. Vittasalo L., Gyllenberg H. G.: Lebensmittel Wissenschaft und Technologie 1969, 2 (5), 113.
  • 16. Waart J.: Antonie van Leeuwenhoek 1967, 33, 230.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-9ef15077-b968-489d-b840-bb99f6880b03
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.