PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 68 | 04 |

Tytuł artykułu

Technologie plazmowe do sterylizacji żywności

Warianty tytułu

EN
Plasma technology for food sterilization

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Wysokotemperaturowe technologie plazmowe są już znane od XIX w. Początkowo stosowano je w przemyśle elektrycznym i metalurgicznym. Obecnie rozwija się technologia plazmy niskotemperaturowej, która wyznacza nowy kierunek sterylizacji produktów spożywczych. Stwarza ona nowe możliwości, łącząc zalety sterylizacji bez udziału podwyższonej temperatury (produkt nie zmienia swoich właściwości sensorycznych) i promieniowania (nie budzi sprzeciwu opinii publicznej), przy zastosowaniu wybranego gazu. Dzięki tym cechom technologia ta jest poddawana intensywnym badaniom. Podjęto próby jej zastosowania do różnych produktów spożywczych, poczynając od nasion i orzechów, przez mleko, a kończąc na mięsie. Należy jednak podkreślić, że z uwagi na szerokie spektrum zastosowania technologii plazmowej istnieją jej liane odmiany. To, czy metoda ta zrewolucjonizuje przemysł spożywcy pod kątem sterylizacji produktów spożywczych, czy też okaże się pomyłką, pokażą najbliższe lata.
EN
High-temperature plasma technology has been known since the nineteenth century. Originally, it was employed in the electrical and metallurgy industry. Currently, plasma methods pave a new way towards the sterilization of food products. They provide new opportunities, combining the advantages of the sterilization without water (a product does not take more mass), without an increased temperature (a product does not change its sensory properties) and without radiation (it does not raise public objections) but with the application of the chosen or required gas. Thanks to these characteristics, the discussed technology is extensively studied and some attempts have been made to apply it to various kinds of food products, such as seeds, nuts, milk or meat. However, it should be noted that due to the wide range of the application, there are many variations of this technology. Whether this technique will revolutionize the food industry for the sterilization of food products, or will prove to be a mistake, the next few years will show.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

68

Numer

04

Opis fizyczny

s.4-6,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Mikrobiologii i Biotechnologii Stosowanej, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, Szczecin
autor
  • Katedra Mikrobiologii i Biotechnologii Stosowanej, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, Szczecin

Bibliografia

  • [1] Anonim: 2012. Scientific Report of EFSA and ECDC. EFSA Journal 10:2597.
  • [2] Baier M., Foerster J, Schnabel U, Knorr D, Ehlbeck J., Herppich W, Schlüter O.: 2013. Direct non-thermal plasma treatment for the sanitation of fresh corn salad leaves: Evaluation of physical and physiological effects and antimicrobial efficacy. Postharvest Biology and Technology 84:81-87.
  • [3] Basaran P., Basaran-Akgul N., Oksuz L: 2008. Elimination of Aspergillus parasiticus from nut surface with low pressure cold plasma (LPCP) treatment Food Micrbiology 25:626-632.
  • [4] Bonca Z., Łukaszewicz A.: 2011. Psucie się żywności nieutrwalonej. Gdansk, 1 -9.
  • [5] Frühling A., Durek J, Schnabel U., Ehlbeck J., Bolling J., Schlüter O.: 2012. Indirect plasma treatment of fresh pork: Decontamination efficiency and effects on quality attributes. Innovative Food Science and Emerging Technologies 16:381-390.
  • [6] Gurol C, Ekinci F., Aslan N., Korachi M. 2012. Low Temperature Plasma for decontamination of E. coli in milk. International Journal of Food Microbiology 157:1-5.
  • [7] Kim B.,Yun H., Jung S., Jung Y, Jung H, Choe W., Jo C: 2011. Effect of atmospheric pressure plasma on inactivation of pathogens inoculated onto bacon using two different gas compositions. Food Microbiology 28:9-13.
  • [8] Kim J, Lee D, Min S.: 2014. Microbial decontamination of red pepper powder by cold plasma. Food Microbiology 38:128-136.
  • [9] Knoerzer K., Murphy A, Fresewinkel M., Sanguansri P., Coventry J.: 2012. Evaluation of methods for determining food surface temperature in the presence of low-pressure cool plasma. Innovative Food Science and Emerging Technologies 15:23-30.
  • [10] Lee H., Jung H, Choe W, Ham J, Lee J., Jo C: 2011. Inactivation of Listeria monocytogenes on agar and processed meat surfaces by atmospheric pressure plasma jets. Food Microbiology 28:1468-1471.
  • [11] Leipold F, KusanoY., Hansen F, Jacobsen T.: 2010. Decontamination of a rotating cutting tool during operation by means of atmospheric pressure plasmas. Food Control 21:1194- 1198.
  • [12] Łojewski T., Dzierżęga K., Turnau K, Pawcenis D., Głąb R.: 2011. Dezynfekcja archiwaliów niskotemperaturową plazmą nietermiczną [plakat].
  • [13] Moreau M, Orange N., Feuilloley M.: 2008. Non-thermal plasma technologies: New tools for bio-decontamination. Biotechnology Advances 26:610-617.
  • [14] Mrozowski T.: 2007. Sterylizacja. Świat Farmacji 16:42-45.
  • [15] Noriega E., Shama G, Laca A, Díaz M., Kong M.: 2011. Cold atmospheric gas plasma disinfection of chicken meat and chicken skin contaminated with Listeria innocua. Food Microbiology 28:1293-1300.
  • [16] Pankaj S., Misra N., Cullen P.: 2013. Kinetics of tomato peroxidase inactivation by atmospheric pressure cold plasma based on dielectric barrier discharge. Innovative Food Science and Emerging Technologies 19:153-157.
  • [17] Paterkowski W., Parus W.: 2009. Oczyszczanie powietrza od lotnych związków azotoorganicznych i siarkoorganicznych w reaktorze koronowym. Problemy Ekologii 13:191-198.
  • [18] Ragni L, Berardinelli A.,Vannini L, Montanari C, Sirri F, Guerzonl M., Guarnieri A.: 2010. Non-thermal atmospheric gas plasma device for surface decontamination of shell eggs. Journal of Food Engineering 100:125-132.
  • [19] Rød S., Hansen F, Leipold F, Knøchel S.: 2012. Cold atmospheric pressure plasma treatment of ready-to-eat meat: Inactivation of Listeria inocua and changes in product quality. Food Microbiology 30:233-238.
  • [20] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie napromieniania żywności promieniowaniem jonizującym (DzU 2007 nr 121 poz. 841).
  • [21] Selcuk M., Oksuz L, Basaran P.: 2008. Decontamination of grains and legumes infected with Aspergillus spp. and Penicillum spp. by cold plasma treatment 99:5104-5109.
  • [22] Song H., Kim B., Choe J., Jung S., Moon S., Choe W, Jo C: 2009, Evaluation of atmospheric pressure plasma to improve the safety of sliced cheese and ham inoculated by 3-strain cocktail Listeria monocytogenes. Food Microbiology 26:432-436.
  • [23] Stryczewska H.: 2009. Technologie plazmowe w energetyce i inżynierii środowiska. Technologie plazmowe. Wyd. Politechniki Lubelskiej, Lublin, 25-35.
  • [24] Stryczewska H.: 2011. Technologie zimnej plazmy. Wytwarzanie, modelowanie, zastosowania. Elektryka 217:41-61.
  • [25] Surowsky B., Fisher A., Schlueter O., Knorr D.: 2013. Cold plasma effects on enzyme activity in a model food system. Innovative Food Science and Emerging Technologies 19:146-152.
  • [26] Tanarro I., HerreroVictor., Carrasco E., Jiménez-Redondo M.: 2011. Cold plasma chemistry and diagnostics. Vacuum 85:1120-1124.
  • [27] Tseng S., Abramzon N., Jackson J.: 2012. Gas discharge plasmas are effective in inactivating Bacillus and Clostridium spores. Applied Microbiology and Biotechnology 93:2563-2570.
  • [28] Wan J., Coventry J, Swiergon P, Sanguansri P., Versteeg C: 2009. Advances in innovative processing technologies for microbial inactivation and enhancement of food safety - pulsed electric field and low-temperature plasma. Trends in Food Science & Technology 20:414-424.
  • [29] Zhang M, Oh J., Cisneros-Zevallos L. Akbulut M.: 2013. Bactericidal effects of nonthermal low-pressure oxygen plasma on S. typhimurium LT2 attached to fresh produce surfaces. Journal of Food Engineering 119: 425-432.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-9e3da7ba-3ca7-40ca-ad7d-f741a4aa2d2a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.