PL
Poruszono zagadnienia związane ze znakowaniem produktów spożywczych, wskazując na możliwe sprzeczności interesów przemysłu, organizacji konsumenckich i specjalistów ds. żywienia. Opracowanie i wdrożenie profili żywieniowych może w przyszłości ułatwić konsumentom dokonywanie racjonalnego wyboru. Istnieją dane wskazujące, że obecnie konsumenci nie zawsze kierują się racjonalnymi przesłankami, dokonując zakupów. W różnych krajach UE podejmowane są próby lepszego informowania konsumentów. Jednym z przykładów jest hybrydowy system przyjęty niedawno w Wielkiej Brytanii. Doświadczenia zebrane w poszczególnych krajach członkowskich UE mają posłużyć do opracowania jednolitego systemu znakowania, sprzyjającego zmniejszeniu otyłości i nadwagi Europejczyków i ograniczeniu występowania chorób dietozależnych. W promocji zdrowego żywienia ważną rolę mają odgrywać oświadczenia żywieniowe i zdrowotne, których lista ulega stałemu rozszerzeniu. Zwraca się uwagę na istniejący problem poprawności znakowania i konieczność podjęcia wysiłków, aby w przyszłości w zrozumiały sposób przekazywać konsumentom informacje na temat żywności.
EN
Labeling of food products is a complicated issue related to many problems connected with contradictory interests of industrial lobbies, consumer organizations and nutrition specialists. Development and introduction of nutrition profiles may facilitate making rational food choices in the future. Existing data show that consumers do not always make rational choices purchasing food. In several European countries different attempts were taken to improve information system for consumers. One of the examples is the British hybrid system recently put into practice. Experiences gathered in different European countries in respect of food information to consumers may allow implementing the unified labeling system, highly communicable and understandable by the consumers, resulting in limitation of obesity, overweight, and non-communicable diseases. Nutrition and health claims play significant role in promotion of healthy nutrition. The list of approved health claims increases continuously. Appropriate control of labeling correctness by official bodies and professional organizations and understandable transfer of the information about food to the public remain a challenge.