PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 72 | 06 |

Tytuł artykułu

Zagrożenia mikrobiologiczne w owocach i warzywach o małym stopniu przetworzenia

Warianty tytułu

EN
Microbiological risk in minimally processed fruits and vegetables

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W ostatnich latach obserwuje się wzrost zainteresowania konsumentów spożyciem owoców i warzyw o małym stopniu przetworzenia. Jednak spożycie tych produktów niesie za sobą potencjalne ryzyko dla zdrowia i życia ludzi, związane z wysokim stopniem skażenia mikrobiologicznego. Według obecnie obowiązujących rozporządzeń dotyczących kryteriów mikrobiologicznych dla środków spożywczych, a także owoców i warzyw wymagane jest oznaczanie obecności bakterii z rodzaju Salmonella, obecności lub liczebności Listeria monocytogenes, obecności szczepów Escherichia coli wytwarzających toksyny Shiga (kiełki nasienne) oraz liczebności Escherichia coli (kryteria higieny procesu). Przyczyną zatruć pokarmowych wywołanych przez spożycie tej kategorii produktów spożywczych mogą być także bakterie z rodzajów Staphylococcus, Yersinia, Campylobacter, Clostridium, Pseudomonas, Aeromonas czy norowirusy. Ponadto wykrywalność patogenów w żywności nie jest skorelowana z występowaniem ognisk zatruć pokarmowych.
EN
The lot of attention in consumption of minimally processed fruit and vegetables has been observed recently. This situation may be a hazard to humans, caused by high microbiological contamination of these products. According to actual regulations for microbiological quality of fruits and vegetables, the presence of bacteria from the genus Salmonella, presence or number of Listeria monocytogenes, presence of verotoxic Escherichia coli (sprouted seeds) and number of Escherichia coli (hygienic status of foods) should be determined. The reason for food-borne outbreaks may be also other pathogenic bacteria like Staphylococcus, Yersinia, Campylobacter, Clostridium, Pseudomonas, Aeromonas or noroviruses. Furthermore, there is no correlation between detection of pathogenic bacteria in food and food-borne outbreaks.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

72

Numer

06

Opis fizyczny

s.19-22,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań
  • Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań

Bibliografia

  • [1] Bartsch Christina, Katrin Szabo, Mai Dinh-Thanh, Cristina Schrader, Eva Trojnar, Reimar Johne. 2016. "Comparison and optimization of detection methods for noroviruses in frozen strawberries containing different amounts of RT-PCR inhibitors". Food Microbiology 60:124-130.
  • [2] EFSA (European Food Safety Authority). 2011. "Shiga toxin-producing E. coli (STEC) 0104:H4 2011 outbreaks in Europe: Taking Stock". EFSA Journal 9 (10): 2390.
  • [3] EFSA (European Food Safety Authority), ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control). 2015."The European Union summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and food-borne outbreaks in 2014". EFSA Journal 13 (12) : 4329.
  • [4] EFSA (European Food Safety Authority), ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control). 2016."The European Union summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and food-borne outbreaks in 2015". EFSA Journal 14(12): 4634.
  • [5] EFSA, (European Food Safety Authority), ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control). 2017."The European Union summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and food-borne outbreaks in 2016". EFSA Journals (12) : 5077.
  • [6] Krenzen Maureen E. 2012. "Viral Gastroenteritis in the adult population: the GI peril". Critical Care Nursing Clinics of North America 24 (4) : 541 -553.
  • [7] Muskalska Kamila B, Barbara Szymczak. 2015."Postępy badań nad bakteriami z rodzaju Listeria". Postępy Mikrobiologii 54 (2) : 123-132.
  • [8] Nowak Agnieszka, Elżbieta Ołtuszak-Walczak, Teresa Świtoniak. 2008. Zatrucia i zakażenia pokarmowe. W Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności, 2:265-288. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
  • [9] Nowicka Paulina, Aneta Wojdyło, Jan Oszmiański. 2014. "Zagrożenia powstające w żywności minimalnie przetworzonej i skuteczne metody ich eliminacji". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2 (93) : 5-18.
  • [10] Pappelbaum Krystyna, Jerzy Kasprzak, Katarzyna Czaczyk. 2015. "Występowanie werotoksycznych Escherichia coli w żywności ze szczególnym uwzględnieniem serotypu 0104:H4." Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 5 (102) : 33-48.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-9d52d794-22f3-444f-ab51-50e8165f3a3b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.