EN
Application of nutrient solutions in fertigation could change chemical properties of soil. Nutrient solutions for highbush blueberry are specific because of characteristic relations among nutrients and acid reaction. Investigations were conducted in the years 2002–2004 on a 10-year old plantation of highbush blueberry cv. ‘Bluecrop’. There were searched effects of fertigation using 3 nutrient solutions (F-1, F-2, F-3) contained increased levels of N-NH, N-NO3, P, K, Mg and constant B and Mo (Ca, S-SO4, Fe, Mn, Zn, Cu from water) on the contents of nutrients, sodium and aluminium in soil. Fertigation of nutrient solutions F-1, F-2, F-3, in relation to drip irrigation F-0, resulted in the increasing contents of K, Mg, Fe, Mn, Zn and Cu in the plough layer (0–20 cm), while the nutrient solutions F-2 and F-3 upraised the contents of P, S-SO4 and B. The effect of fertigation on the increase of nutrient contents in the subplough layer (20–40 cm) was pointed out mainly for K and Mg. As a result of fertigation with the highest nutrient contents (F-3) the contents of N-NO3 increased in the subplough layer. In both layers a tendency to increase of N-NO3 was noted. Fertigation with nutrient solution F-3 reduced the content of chlorides, while F-2 and F-3 sodium in the plough layer. As a consequence of fertigation with nutrient solutions F-2 and F-3 having pH 5.50 the lowering of soil pH in the plough layer (0–20 cm) was indicated in comparison to drip irrigation (pH of water 7.37). No effect of fertigation was found in the pH of the subplough layer (20–40 cm). As a result of a reduced soil pH the content of aluminium in the plough layer increased. Fertigation with nutrient solutions F-1 to F-3, in relation to drip irrigation F-0, resulted in an increased of EC of the plough and partly in the subplough layer.
PL
Stosowanie pożywek do fertygacji może zmieniać chemiczne właściwości gleby. Pożywki dla borówki wysokiej są specyficzne, ze względu na charakterystyczne proporcje między składnikami pokarmowymi oraz kwaśny odczyn. Badania przeprowadzono w latach 2002–2004 na 10-letniej plantacji borówki wysokiej odmiany ‘Bluecrop’. Badano wpływ fertygacji 3 pożywkami (F-1, F-2, F-3) w porównaniu z nawadnianiem kroplowym (F-0) na zawartość makro- i mikroelementów oraz sodu i glinu w glebie. Fertygacja kroplowa pożywkami F-1 do F-3, w stosunku do nawadniania kroplowego F-0, zwiększała w warstwie ornej (0–20 cm) gleby zawartość K, Mg, Fe, Mn, Zn i Cu, natomiast pożywkami F-2 i F-3 zawartość P, S-SO4 i B. Wpływ fertygacji na wzrost zawartości składników w warstwie podornej (20–40 cm) zaznaczył się głównie dla K i Mg. W wyniku stosowania fertygacji pożywką o najwyższej zawartości składników (F-3) nastąpił wzrost zawartości N-NO3 w warstwie podornej. W obu natomiast warstwach zaznaczyła się tendencja do wzrostu zawartości N-NO3 w wyniku stosowania fertygacji kroplowej w stosunku do nawadniana kroplowego. Fertygacja pożywką F-3 obniżała zawartość chlorków w warstwie ornej gleby a pożywkami F-2 i F-3 zawartość sodu. W wyniku stosowania fertygacji pożywkami F-2 i F-3 (pH 5.50) następowało obniżanie wartości pH (w H2O) gleby w warstwie ornej (0–20 cm) w stosunku do nawadniania kroplowego (woda o pH 7,37). Nie stwierdzono natomiast wpływu fertygacji na wartość pH (w H2O) gleby w warstwie podornej (20–40 cm). W wyniku obniżania wartości pH (w H2O) zwiększała się zawartość glinu w warstwie ornej gleby. Fertygacja pożywkami F-1 do F-3, w stosunku do nawadniania kroplowego F-0, zwiększała wartość EC warstwy ornej gleby. Efekt ten zaznaczył się częściowo również w warstwie podornej.