PL
Celem pracy było porównanie wartości energetycznej piwa i napojów piwnych oszacowanej dwiema różnymi metodami obliczeniowymi: uproszczoną bezpośrednią (na podstawie oznaczonych w piwie zawartości alkoholu i ekstraktu rzeczywistego) oraz według Rozporządzenia 1169/2011 (na podstawie zawartych w piwie składników wnoszących energię, czyli: alkoholu, białka ogółem i węglowodanów ogółem). Materialem do badań było 103 przemysłowe próbki piwa i napojów piwnych, pochodzące z krajowych browarów. Obydwie oceniane metody wykazują dużą zgodność, o czym świadczą bardzo wysokie współczynniki korelacji (dla n=103, współczynnik korelacji r=0,995). Na tej podstawie można stwierdzić, że metoda bezpośrednia może być: prostą, szybką i tanią alternatywą oznaczania wartości energetycznej piwa i napojów piwnych.
EN
The aim of the work was comparison of beer and beer beverages energy value estimated by two different calculation methods: direct (based on alcohol and real extract content) and according to the Regulation 1169/2011 (based on providing energy components of beer: alcohol, total protein and total carbohydrates content). The experimental material were 103 industrial beer and beer beverages samples from domestic breweries. Both tested methods showed high compliance (the Pearson correlation coefficient r=0,995 for n=103). Onthisbasic, itcan be concluded, that the direct method can be: simple, fast and cheap alternative for determining energy of beer and beer beverages.