PL
W doświadczeniu polowym badano wpływ trzech poziomów nawożenia azotowego i sodowego na liczebność drobnoustrojów glebowych. Zastosowano nawożenie upraw mieszanki koniczyny łąkowej (Trifolium pratense L.) z 50% udziałem nasion festulolium (Festulolium brauni Camus) azotem mineralnym, w postaci saletry amonowej, w dawkach 0, 100, 150, 200 kg·ha⁻¹ oraz sodem w dawkach 30 i 60 kg·ha⁻¹. Kontrole stanowiły uprawy nienawożone zarówno azotem jak i sodem. Liczebność wybranych grup drobnoustrojów glebowych była zróżnicowana w poszczególnych terminach pobierania prób. Z przeprowadzonych badań wynika, że głównym czynnikiem, który wpływał na zmianę liczebności badanych grup mikroorganizmów, poza badanymi poziomami nawożenia azotowego, był termin pobierania prób i panujące wówczas warunki meteorologiczne. Wzrost liczebności grzybów i Pseudomonas fluorescens przypadł na pełnię kwitnienia roślin, co prawdopodobnie było spowodowane większą koncentracją substancji organicznej pochodzącej z wydzielin korzeniowych roślin oraz niskim pH. Ten ostatni czynnik mógł powodować z kolei niską liczbę bakterii i promieniowców.
EN
In a field experiment the effect of three levels of nitrogen and sodium fertilization on the number of soil microorganisms was investigated. A mixture of red clover (Trifolium pratense L.) with the 50% share of festulolium (Festulolium brauni Camus) was fertilized with mineral nitrogen in the form of ammonium nitrate at the doses of 0, 100, 150, 200 kg·ha⁻¹ and with sodium at the doses of 30 and 60 kg·ha⁻¹. Control comprised crops not fertilized either with nitrogen or sodium. The number of selected groups of soil microorganisms varied at particular times of sampling. It results from the performed investigations that the main factor affecting changes in the number of the investigated groups of microorganisms, apart from the levels of nitrogen fertilization was the time of sampling and weather conditions at the time of sampling. The increase of the number of fungi and Pseudomonas fluorescens took place at the time of the plant full blooming which probably resulted from a higher concentration of organic matter originating from plant root exudates and a low pH. In turn, that last factor could cause a low number of bacteria and actinomycetes.