PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 06 | 1 |

Tytuł artykułu

Intensywność produkcji trzody chlewnej w Polsce

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Intensity of pigs production in Poland

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W gospodarstwach prowadzących rachunkowość dla IERiGŻ odnotowano poprawę efektywności żywienia trzody chlewnej. Zużycie pasz przemysłowych w żywieniu trzody chlewnej ograniczały wysokie koszty tych pasz. Koncentracja produkcji i wzrost skali produkcji w części gospodarstw umożliwił wprowadzenie systemów żywienia trzody bardziej efektywnych i mniej pracochłonnych.
EN
The aim of study weis estimate intensity ofpigs production in Poland. The analyse obtained farms witch keep the accounts for IERiGŻ. In paper follow up findings refereed to effect feedig regiments on meat quality. Consume of industrial feed in feeding pigs limited high prices that feed. In analyses farms made a note increase effectiveness feeding of pigs. Concentration of production and growth of scale production influenced on effective and less labour-consuming regiments of feeding pigs. Quality meat depended on properly dosage of feed.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

06

Numer

1

Opis fizyczny

s.220-223,rys.,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Ekonomiki i Organizacji Gospodarstw Rolniczych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego - SGGW, ul.Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa

Bibliografia

  • Fandrejewska M. (1997): Wpływ systemu żywienia na jakość mięsa mieszańców po knurach rasy hampshire. [W:] Współczesne zasady żywienia świń. Materiały konferencji naukowej. Jabłonna 3-4 czerwca 1997 r. 200-203.
  • Kamyczek M. (2000): Koszty żywienia w tuczu świń. Wieś Jutra, nr 8 (25), 22-23.
  • Koćwin-Podsiadła M., Krzęcio E. (2004): Jakość polskich świń i pochodzącego od nich mięsa na tle surowca wieprzowego z innych krajów. Trzoda Chlewna nr 4, 56-60.
  • Olszewska M. (2002): Tuczniki o lepszej mięsności. Częstochowska Gazeta Rolnicza, nr 2/2002.
  • Roczniki statystyczne GUS, 1991-2002.
  • Skarżyńska A., Pokrzywa T. (2003): Produkcja, koszty ekonomiczne i dochody wybranych produktów rolniczych w latach 2001-2002. IERiGŻ, Warszawa, 59-64.
  • Szarek S. (2003): Magia mięsności. Trzoda chlewna nr 12, 47-48.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-9b1c684a-3e4d-4409-9463-040f1b1222f6
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.