W gospodarstwach prowadzących rachunkowość dla IERiGŻ odnotowano poprawę efektywności żywienia trzody chlewnej. Zużycie pasz przemysłowych w żywieniu trzody chlewnej ograniczały wysokie koszty tych pasz. Koncentracja produkcji i wzrost skali produkcji w części gospodarstw umożliwił wprowadzenie systemów żywienia trzody bardziej efektywnych i mniej pracochłonnych.
EN
The aim of study weis estimate intensity ofpigs production in Poland. The analyse obtained farms witch keep the accounts for IERiGŻ. In paper follow up findings refereed to effect feedig regiments on meat quality. Consume of industrial feed in feeding pigs limited high prices that feed. In analyses farms made a note increase effectiveness feeding of pigs. Concentration of production and growth of scale production influenced on effective and less labour-consuming regiments of feeding pigs. Quality meat depended on properly dosage of feed.
Katedra Ekonomiki i Organizacji Gospodarstw Rolniczych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego - SGGW, ul.Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa
Bibliografia
Fandrejewska M. (1997): Wpływ systemu żywienia na jakość mięsa mieszańców po knurach rasy hampshire. [W:] Współczesne zasady żywienia świń. Materiały konferencji naukowej. Jabłonna 3-4 czerwca 1997 r. 200-203.
Kamyczek M. (2000): Koszty żywienia w tuczu świń. Wieś Jutra, nr 8 (25), 22-23.
Koćwin-Podsiadła M., Krzęcio E. (2004): Jakość polskich świń i pochodzącego od nich mięsa na tle surowca wieprzowego z innych krajów. Trzoda Chlewna nr 4, 56-60.
Olszewska M. (2002): Tuczniki o lepszej mięsności. Częstochowska Gazeta Rolnicza, nr 2/2002.
Roczniki statystyczne GUS, 1991-2002.
Skarżyńska A., Pokrzywa T. (2003): Produkcja, koszty ekonomiczne i dochody wybranych produktów rolniczych w latach 2001-2002. IERiGŻ, Warszawa, 59-64.
Szarek S. (2003): Magia mięsności. Trzoda chlewna nr 12, 47-48.