PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 71 | 1 |

Tytuł artykułu

Ocena zawartości substancji intensywnie słodzących w słodzikach w tabletkach

Warianty tytułu

EN
Evaluation of intense sweeteners contents in table-top sweeteners

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Oceniono zawartość substancji intensywnie słodzących – aspartamu, sacharynianu sodu i kwasu cyklaminowego – w słodzikach stołowych w tabletkach. W badaniach wykorzystano technikę wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC) z detektorem diodowym (DAD). Badaniami objęto 13 rynkowych produktów, tabletek zawierających aspartam lub mieszaninę cyklaminianów i sacharynianów. W analizowanych słodzikach stołowych oznaczono średnio 16,4 mg/tab aspartamu, 3,7 mg/tab sacharynianu sodu i 35,3 mg/tab kwasu cyklaminowego. Oszacowane maksymalne poziomy % ADI zarówno w tabletkach zawierających aspartam (< 5,9% dla osoby dorosłej, < 13,7% dla dziecka dla 10 tabletek), jak i w tabletkach z sacharynianem sodu (< 10,7% dla osoby dorosłej, < 24,9% dla dziecka dla 10 tabletek), nie wskazują na możliwość przekroczenia dopuszczalnych wartości ADI. Niebezpieczeństwo dla zdrowia konsumenta związane jest z pobraniem ADI dla cyklaminianów przy spożyciu 14 tabletek (493,7 mg) słodzika stołowego dziennie przez osobę dorosłą oraz 6 tabletek (211,6 mg) przez dziecko.
EN
The aim of this study was the determination of intense sweeteners – aspartame, sodium saccharin and cyclamic acid contents in table-top sweeteners. In the study the high performance liquid chromatography (HPLC) with diode array detector (DAD) technique was used. The study included 13 table sweetener products, sweetened with aspartame or cyclamates with saccharin. In analyzed table-tops, estimated medium contents of 16,4 mg/tab for aspartame, 3,7 mg/tab for sodium saccharin and 35,3 mg/tab for cyclamic acid were obtained. Evaluated maximum levels of % ADIs assessed for sweeteners containing aspartame (< 5,9 % for adult, < 13,7 % for children per 10 tablets), as well as for tablets with sodium saccharin (< 10,7 % for adult, < 24,9 % for children per 10 tablets), indicate that their average intakes are below the relevant levels. The risk to the health of the average consumer is concerned with intake of ADI for cyclamates, for adult with intake of 14 tablets (493,7 mg) and for children with intake of 6 tablets (211,6 mg) of table-top sweetener daily.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

71

Numer

1

Opis fizyczny

s.52-64,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Zakład Jakości Żywności, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im.prof.Wacława Dąbrowskiego, al.M.J.Piłsudskiego 84, 92-202 Łódź

Bibliografia

  • 1. Bopp A. B, Sonders R. C., Kesterson J. W. (1986). Toxicological aspects of cyclamate and cyclohexylamine. Crit. Rev. Toxicol., 16, 213-306
  • 2. Butchko H. H., Stargel W. W., Comer C. P., Mayhew D. A., Benninger C., Blackburn G. L., de Sonneville L. M., Geha R. S., Hertelendy Z., Koestner A., Leon A. S., Liepa G. U., McMartin K. E., Mendenhall C. L., Munro I. C., Novotny E. J., Renwick A. G., Schiffman, S. S., Schomer D. L., Shaywitz B. A., Spiers P. A., Tephly T. R., Thomas J. A., Trefz F. K. (2002). Intake of aspartame versus the Acceptable Daily Intake. Regul. Toxicol. Pharmacol., 35, 13-16
  • 3. Czajkowska-Mysłek A., Gajewska M., Bartodziejska B. (2013). Ocena zawartości cyklaminianu sodu w napojach bezalkoholowych., Post. Nauki Technol. Przem. Rol.-Spoż., 68 (2), 38-45
  • 4. EFSA. Opinion of the Scientific Panel on Food Additives, Flavourings, Processing Aids and Materials in Contact with Food (AFC) on the request from the Commission related to a new long-term carcinogenicity study on aspartame. (2006). EFSA J., 356, 1-44
  • 5. EFSA. Scientific Opinion on the re-evaluation of aspartame (E 951) as a food additive. (2013). EFSA J., 11 (12), 349
  • 6. Hulshof K. F. A. M., Kistemaker C., Bouman, M., Löwik, M. R. H. (1995). Use of Various Types of Sweeteners in Different Population Groups: 1992 Dutch National Food Consumption Survey (TNO Report V-95.301), Zeist, TNO Nutrition and Food Research Institute
  • 7. Magnuson B. A., Burdock G. A., Doull J., Kroes R. M., Marsh G. M., Pariza M. W., Spencer P. S., Waddell W. J., Walker R., Williams G. M. (2007). Aspartame: a safety evaluation based on current use levels, regulations, and toxicological and epidemiological studies. Crit. Rev. Toxicol., 37, 629-727
  • 8. Miśkiewicz K., Rosicka-Kaczmarek J., Nebesny E. (2012). Substancje słodzące w produktach spożywczych. Prz.. Piek. Cukr., 2, 58-59
  • 9. Mortensen A. (2006). Sweeteners permitted in the European Union: safety aspects. Scand. J. Food. Nutr., 50 (3), 104-116
  • 10. Newberne P. M., Conner M. W. (1986). Food additives and contaminants. An update. Cancer, 58, 1851-1862
  • 11. PN-EN 12857:2002 Artykuły żywnościowe. Oznaczanie zawartości cyklaminianu. Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej
  • 12. PN-EN 12856:2002 Artykuły żywnościowe. Oznaczanie zawartości acesulfamu-K, aspartamu i sacharyny. Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej
  • 13. Renwick A. G. (2006). The intake of intense sweeteners – an update review. Food Addit. Contam., 23, 327-338
  • 14. Renwick A. G., Thompson J. P., O’Shaughnessy M., Walter E. J. (2004). The metabolism of cyclamate to cyclohexyloamine in human during long-term administration. Toxicol. Appl. Pharm., 196, 367-380
  • 15. Roberts H. J. (1988). Reactions attributed to aspartame-containing products: 551 cases. J. Appl. Nutr., 40, 85-93
  • 16. Rozporządzenie WE 1333/2008 z dn. 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności
  • 17. SCF. Revised opinion of the Scientific Committee on Food on cyclamic acid and its sodium and calcium salts, 9 March 2000
  • 18. SCF. Saccharin (opinion adopted by the SCF on 2 June 1995)
  • 19. Sękalska B. (2007). Zawartość sztucznych substancji słodzących – aspartamu, acesulfam-K i sacharynianu sodu w napojach dietetycznych. Żywn. Nauk. Technol. Jakość., 3, 52, 127-138
  • 20. Świąder K., Waszkiewicz-Robak B., Świderski F. (2011). Substancje intensywnie słodzące – korzyści i zagrożenia. Probl. Hig. Epidemiol., 92 (3), 392-396
  • 21. Takayama S., Renwick A. G., Johansson S. L., Thorgeirsson U. P., Tsutsumi M., Dalgard D. W., Sieber S. M. (2000). Long-term toxicity and carcinogenicity study of cyclamate in nonhuman primates. Toxicol. Sci., 53 (1), 33-39
  • 22. Toledo M. C. F., Ioshi S. H. (1995) Potential intake of intense sweeteners in Brazil. Food Add. Contam., 12, 799-808
  • 23. Waszkiewicz-Robak B., Świąder K., Świderski F. (2007). Substancje intensywnie słodzące – Cz. I. Właściwości i warunki ich stosowania w żywności. Przem. Spoż., 5, 22-26
  • 24. Zygler A., Wasik A., Namieśnik J. (2009). Analytical methodologies for determination of artificial sweeteners in foodstuffs. TrAC - Trend. Anal. Chem., 28 (9), 1082-1102

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-9aeb8e6c-0ce4-4fd4-9b6e-e7a1abccdc9d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.