PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2013 | 66 | 1 |

Tytuł artykułu

Essential oil composition of the coriander (Coriandrum sativum L.) herb depending on the development stage

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Kompozycja olejku eterycznego ziela kolendry (Coriandrum sativum L.) w zależności od fazy rozwojowej rośliny

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The herbal material of Coriandrum sativum is the fruit. Fresh herb is also used as an aromatic spice. The aim of the present study was to evaluate the content and chemical composition of coriander herb obtained at different plant growth stages. Coriander plants were grown in a glasshouse, the herb was harvested at the initial stage of flowering and from regrowing shoots. Essential oil extraction from the herb was performed by the hydrodistillation method, whereas the assessment of the chemical composition – using GC-MS method. The examined material contained 0.17–0.29 ml × 100g-1 of essential oil, depending on the stage of plant development when the harvest was done. 61 (generative phase) and 65 (vegetative phase) compounds were found in the examined coriander oil. The essential oil from the coriander herb contained the highest amount of aliphatic aldehydes, among which was decanal, E-2-dodecanol and E-2-decenol had the highest percentages. The contents of most aliphatic aldehydes decreased with each subsequent harvest of the herb. In addition to the above-mentioned aliphatic aldehydes, the presence of linalool, phytol, and oleic acid was found in the essential oil extracted from the coriander herb.
PL
Surowcem zielarskim Coriandrum sativum jest owoc, jako aromatyczną przyprawę wykorzystuje się również świeże ziele. Przedstawione badania dotyczyły oceny zawartości i składu chemicznego olejku kolendrowego, pozyskiwanego z ziela zbieranego w różnych fazach rozwoju rośliny. Kolendrę uprawiano w szklarni, zbiór ziela przeprowadzono na początku okresu kwitnienia oraz z odrastających pędów. Ekstrakcję olejku eterycznego z ziela przeprowadzono metodą hydrodestylacji, ocenę składu chemicznego metodą GC-MS. Badany surowiec zawierał 0,17–0,29 ml × 100g-1 olejku eterycznego, w zależności od fazy zbioru. Stwierdzono obecność 61 (faza generatywna) oraz 65 (faza wegetatywna) związków w badanym olejku kolendry. Olejek eteryczny z ziela kolendry zawierał w największej ilości aldehydy alifatyczne, z których największy udział miał dekanal, E-2-dodekanol i E-2-decenol. Zawartość większości oznaczonych aldehydów alifatycznych zmniejszała się wraz z kolejnym zbiorem ziela. Poza wymienionymi aldehydami alifatycznymi, w olejku eterycznym ekstrahowanym z ziela kolendry stwierdzono obecność linalolu, fitolu i kwasu oleinowego.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

66

Numer

1

Opis fizyczny

p.53-60,fig.,ref.

Twórcy

  • Department of Vegetable Crops and Medicinal Plants, University of Life Sciences in Lublin, Leszczynskiego 58, 20-068 Lublin, Poland

Bibliografia

  • Adams R.P. 2004. Identification of Essential Oil Compounds by Gas Chromatography/ Quadrupole Mass Spectroscopy, Allured Pub. Corp. USA.
  • Bhuiyan Md. N.I., Begum J., Sultana M. 2009. Chemical composition of leaf and seed essential oil of Coriandrum sativum L. from Bangladesh. Bangladesh J. Pharmacol. 4: 150–153 http://dx.doi.org/10.3329/bjp.v4i2.2800
  • Chung I.–M., Ahmad A., Kim S.–J., Naik P.M., Nagella P. 2012. Composition of the essential oil constituents from leaves and steams of Korean Coriandrum sativum and their immunotoxicity activity on the Aedes aegypti L. Immunophamacol. Immunotoxicol. 34 (1): 152–156
  • Duarte A., Ferreira S., Silva F., Domingues F.C. 2012. Synergistic activity of coriander oil and conventional antibiotics against Acinetobacter baumannii. Phytomedicine, 19: 236–238. http://dx.doi.org/10.1016/j.phymed.2011.11.010
  • Ebrahimi S.N., Hadian J., Ranjbar H. 2010. Essential oil compositions of different accessions of Coriandrum sativum L. from Iran. Nat. Prod. Res. 24 (14): 1287–1294
  • Mahendra P., Bisht S. 2011. Coriandrum sativum: A daily use spice with great medicinal effect. Pharmacognosy J. 3 (21): 84–88. http://dx.doi.org/10.5530/pj.2011.21.1
  • Mohammadi S., Saharkhiz M.J. 2011. Changes in essential oil content and composition of catnip (Nepeta cataria L.) during different developmental stages. J. Essent. Oil Bear. Pl. 14 (4): 396–400
  • Msaada K.H.K., Bentaarit M., Chahed T., Kchouk M.E., Marzouk B. 2007. Changes on essential oil composition of coriander (Coriandrum sativum L.) fruits during three stages of maturity. Food Chem. 102: 1131–1134. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2006.06.046
  • Neffati M., Marzouk B. 2008. Changes in essential oil and fatty acid composition in coriander (Coriandrum sativum L.) leaves under saline conditions. Industrial Crops Prod. 28: 137–142. http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2008.08.004
  • Mass Spectral Library, NIST/EPA/NIH:USA, 2008
  • Oganesyan E.T., Nersesyan Z.M., Parkhomenko A.Yu. 2007. Chemical composition of the above-ground part of Coriandrum sativum. Pharm. Chem. J. 41 (3): 149–153. http://dx.doi.org/10.1007/s11094-007-0033-2
  • Orav A., Arak E., Raal A. 2011. Essential oil composition of Coriandrum sativum L. fruits from different countries. J. Essent. Oil Bear. Pl. 14 (1): 118–123
  • Padmakuniari K.P. 2008. Free and glycosidically bound volatiles in coriander herb (Coriandrum sativum). J. Essent. Oil Bear. Pl. 11 (6): 615–622
  • Polish Pharmacopoeia VI. 2002. Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne, Warsaw (in Polish). http://dx.doi.org/10.1080/0972060X.2008.10643676
  • Potter T.L. 1996. Essential oil composition of cilantro. J. Agric. Food Chem. 44 (7): 1824–1826. http://dx.doi.org/10.1021/jf950814c
  • Potter T.L., Fagerson I.S. 1990. Composition of coriander leaf volatiles. J. Agric. Food Chem. 38: 2054–2056. http://dx.doi.org/10.1021/jf00101a011
  • Raju M., Varakumar S., Lakshminarayana R., Krishnakantha T.P., Baskaran V. 2007. Carotenoid composition and vitamin A activity of medicinally important green leafy vegetables. Food Chem. 101: 1598–1605. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2006.04.015
  • Rakic Z., Johnson Ch.B. 2002. Influence of environmental factors (including UV-B radiation) on the composition of the essential oil of Ocimum basilicum-sweet basil. J. Herbs Spice. Med. Plants, 9 (2&3): 157–162
  • Singh G., Maurya S., Lampasona M.P., Catalan C.A.N. 2006. Studies on essential oils, Part 41. Chemical composition, antifungial, antioxidant and sprout suppressant activities of coriander (Coriandrum sativum) essential oil and its oleoresin. Flavour Fragr. J. 21: 472–479. http://dx.doi.org/10.1002/ffj.1608
  • Sriti J., Wannes W.A., Talou T., Vilarem G., Marzouk B. 2011. Chemical composition and antioxidant activities of Tunisian and Canadian coriander (Coriandrum sativum L.) fruit. J. Essent. Oil Res. 23 (4): 7–15
  • Taniguchi M., Yanai M., Xiao Y.Q., Kjdo T., Baba K. 1996. Three isocoumarins from Coriandrum sativum. Phytochem. 42 (3): 843–846. http://dx.doi.org/10.1016/0031-9422(95)00930-2
  • Telci I., Hisil Y. 2008. Biomass yield and herb essential oil characters at different harvest stages of spring and autumn sown Coriandrum sativum. Eur. J. Hortic. Sci. 73 (6): 267– 272
  • Telci I., Bayram E., Avici B. 2006a. Changes in yield, essential oil and linalool contents of Coriandrum sativum varieties (var. vulgare Alef. and var. microcarpum DC) harvested at different development stages. Europ. J. Hortic. Sci. 71 (6): 267–271
  • Telci I., Toncer O.G., Sahbaz N. 2006b. Yield, essential oil content and composition of Coriandrum sativum varieties (var. vulgare Alef and var. microcarpum DC.) grown in two different locations. J. Essent. Oil Res. 18: 189–193
  • Zheljazkov V.D., Pickett K.M., Caldwell C.D., Pinocock J.A., Roberts J.C., Mapplebeck L. 2008. Cultivar and sowing date effects on seed yield and oil composition of coriander in Atlantic Canada. Industrial Crops Prod., 28: 88–94

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-9acbd66e-557e-46ee-822e-05c86bc8941f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.