PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 11C |

Tytuł artykułu

A comparison of mechanical parameters of tomato’s skin of greenhouse and soil-grown varieties

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Porownanie parametrow wytrzymalosciowych skorki owocow pomidora szklarniowego i gruntowego

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The paper presents the results of studies concerning the Young‘s modulus, critical stress, Poisson‘s ratio and thickness determined for the skin of greenhouse tomato cultivars (Admiro and Encore), and soilgrown varieties (Polset and Surya) comparison. Multivariate analysis of variance and one-dimensional tests [Hinkelmann 2008] were carried out. With the contrasts application the greenhouse varieties were compared with soil-grown ones. The comparison inside both: the greenhouse and soil-grown groups were also conducted. The homogeneity groups containing the average values of defined mechanical parameters of the tomato skin were determined.
PL
Praca zawiera wyniki badań dotyczących porównania wartości modułu Younga, naprężenia krytycznego, współczynnika Poissona i grubości skórki owoców pomidora szklarniowego odmian Admiro i Encore oraz gruntowego odmian Polset i Surya. W tym celu przeprowadzona została wielowymiarowa analiza wariancji oraz testy jednowymiarowe (Hinkelmann 2008). Za pomocą kontrastów porównano odmiany szklarniowe z odmianami gruntowymi, przeprowadzono również porównania wewnątrz odmian szklarniowych i gruntowych. Wyznaczono także grupy jednorodne średnich wartości badanych parametrów skórki owoców pomidora.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

11C

Opis fizyczny

p.151-161,fig.,ref.

Twórcy

  • Department of Applied Mathematics and Informatics, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland
autor

Bibliografia

  • 1. Andrews J., Adams S. R., Burton K. S., Evered C. E. 2002.: Subcellular localization of peroxidase in tomato fruit skin and the possible implications for the regulation of fruit growth. Journal of Experimental Botany 53 (378), 2185-2191.
  • 2. Bargel H., Neinhuis C. 2005.: Tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) fruit growth and ripening as related to the biomechanical properties of fruit skin and isolated cuticle. Journal of Experimental Botany 56 (413), 1049-1060.
  • 3. Dobrzański jr. B., Rybczyński R. 2008.: Właściwości fizyczne i biochemiczne materiałów roślinnych. Problemy pomiaru mechanicznych właściwości owoców w aspekcie oceny ich jędrności. Lublin: Wyd. Nauk. FRNA, Komitet Agrofizyku PAN.
  • 4. Feller W. 1966. An introduction to probability theory and its applications”, 2, Wiley.
  • 5. Geary R.C. 1930.: The Frequency Distribution of the Quotient of Two Normal Variates”. Journal of the Royal Statistical Society 93 (3), 442–446.
  • 6. Gładyszewska B., 2007.: Method for testing selected mechanical properties of thin-film biomaterials (in Polish). Rozprawy Naukowe (325). Wydawnictwo Akademii Rolniczej, Lublin, 1-87.
  • 7. Gładyszewska B. 2006.: Testing machine for assessing the mechanical properties of biological materials. Technical Science 9, 21-31.
  • 8. Hinkelmann K. and Kempthorne O. 2008.: Design and Analysis of Experiments. Wiley.
  • 9. Hinkley D. V. 1969. On the ratio of two correlated normal random variables. Biometrika 56 (3), 635-639.
  • 10. Kuna - Broniowska I., Gładyszewska B., Ciupak A. 2011.: Storage temperature influence on Young modulus of tomato skin. Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa – OL PAN, (w druku).
  • 11. Machado R. M., Rodriguez del Rincon A., Portas C. A. 1999.: Mechanical harvest of processing tomatoes: influence on percentage of damaged fruit and importance of the relation green fruit/rotten fruits. Acta Horticulturae 487, 237-241.
  • 12. Mohsenin N. N. 1970.: Application of engineering techniques to evaluation of texture of solid food materials. Journal of Texture Studies 1, 133-154.
  • 13. O’Brien M., Claypool L. L., Leonard S. J., York G. K., MacGillivray J. H. 1963.: Causes of fruit bruising on transport trucks. Hilgardia 35 (6), 113-124.
  • 14. Peleg K. 1984.: A mathematical model produce damage mechanisms. Transactions of the ASAE 27 (1), 287-293.
  • 15. Sargent S. A., Brecht J. K., Zoellner J. 1992.: Sensitivity of tomatoes at mature-green and breaker ripeness stages to internal bruising. Journal of the American Society for Horticultural Science 117 (1), 119-123.
  • 16. Shapiro S. S., Wilk M. B. 1965.: An analysis of variance test for normality (complete samples). Biometrika 52 (3-4), 591–611.
  • 17. Thode H. C. 2002.: Testing for normality. New York: Marcel Dekker.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-9abacaa2-b12d-49b4-9558-a5584d28d660
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.