PL
W drodze do Unii Europejskiej polskie mleczarstwo spółdzielcze poddane zostało procesom modernizacji i restrukturyzacji. Zmiany strukturalne objęły zakłady mleczarskie oraz gospodarstwa produkujące mleko. Podjęte działania przyniosły pożądany efekt. W ciągu ostatnich lat zdecydowanie poprawiła się jakość mleka surowego, spadło pogłowie krów, zmniejszyła się o połowę liczba dostawców oraz usprawniono odbiór i transport mleka. Artykuł omawia zmiany strukturalne, jakie wystąpiły w Polsce w organizacji skupu mleka i w transporcie mleka surowego, bazując na badaniach ankietowych prowadzonych w spółdzielniach mleczarskich.
EN
On the way to the EU, Polish co-operative dairying is under its reconstruction and modernisation. The structural changes have been introduced in dairy plants and in farms. Undertaken steps have brought desirable effects. During the last years, quality of raw milk has been considerably improved, number of cows as well as deliverers has been reduced and efficiency of milk collection has been improved. The article describes structural changes, which occurred in Poland in organisation of purchases and milk collection, based on questionnaires collected from co-operatives.