PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1988 | 14(38) | 2 |

Tytuł artykułu

The investigation of the influence of basic parameters on enegy consumption of homogenization process

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Badania wpływu podstawowych parametrów na enegochłonność procesu homogenizacji

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
As a result of many years studies it has been proved that apart from temperature, pressure, homogenized medium type, etc. the construction of the homogenizing valve is one of the principal parameters influencing the energy consumption of the homogenization process. Moreover, there have been presented the results of the study on the influence of homogenization pressure on the properties and the microstructure of the protein phase of dairy products. The conclusion that can be drawn is that homogenization at high pressure is not advisable for two reasons: high energy consumption of the process and lowered properties of the products.
PL
Przedstawiono wyniki badań wpływu konstrukcji zaworów na energochłonność procesu homogenizacji i jakości produktów mleczarskich. Analiza wyników wykazuje, że zastosowanie w liniach technologicznych o wydajności 10 m³/h homogenizatorów wyposażonych w optymalne konstrukcje zaworów umożliwia zmniejszenie jednostkowego zużycia energii w procesie homogenizacji mleka o 7,5-22 kWh, natomiast w procesie homogenizacji śmietanki odpowiednio o 9-20 kWh. Ponadto badania wykazały, że homogenizacja przy wysokich ciśnieniach rzędu 15-18 MPa wywiera negatywny wpływ na jakość produktów homogenizowanych wywołując m.in. zapach i smak mleka proszkowanego oraz skraca okres przechowywania w wyniku przyspieszonego rozwarstwiania się produktów na skrzep i serwatkę. Przeprowadzone za pomocą mikroskopu elektronowego badania mikrostruktury fazy białkowej śmietanki wykazały, że wymiary cząsteczek białkowych wzrastają wraz ze wzrostem ciśnienia homogenizacji.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

Numer

2

Opis fizyczny

p.165-174,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Machinery for Food Industry, Technical University, Lublin, Poland
autor
  • Department of Machinery for Food Industry, Technical University, Lublin, Poland
autor
  • Department of Machinery for Food Industry, Technical University, Lublin, Poland

Bibliografia

  • 1. Komsta H. et al.: Badania eksploatacyjne homogenizatorów CHO-10 i CHO-50M zainstalowanych w linii technologicznej do produkcji śmietanki homogenizowanej w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Lublinie. Lublin, 1985,61. The work has not been published.
  • 2. Popko H. et al.: Badania prototypu homogenizatora CHO-20. Lublin, 1981,50. The work has not been published.
  • 3. Popko H.: Homogenizacja i homogenizatory. Wydawnictwa Politechniki Lubelskiej, Lublin 1981, 142.
  • 4. Popko H. et al.: Patents: P-119192, P-119193, P-120864, P-122178, P-118982, P-132230, P-132234, P-136424, P-133925, P-136438, P-133941.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-98b962da-2c07-4988-bc37-aa78f00038ab
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.