PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 32 | 1 cz.1 |

Tytuł artykułu

Ocena poziomu spożycia wapnia i fosforu w całodziennych racjach pokarmowych dzieci z powiatu bialskiego

Warianty tytułu

EN
Calcium and phosphorus content in daily rations of children from Biala Podlaska district

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było oszacowanie spożycia wapnia i fosforu oraz wzajemnych relacji między tymi pierwiastkami w całodziennych racjach pokarmowych dzieci w wieku 10-15 lat. Wykazano niewystarczające spożycie wapnia przez badane dziewczęta i chłopców w obu grupach wiekowych (10-12 i 13-15 łat) - odpowiednio 43 i 44% oraz 51 i 65% normy bezpiecznego spożycia. Spożycie fosforu przekraczało wartość bezpiecznego spożycia i wynosiło dla dziewcząt 122-123% normy, a dla chłopców 141-165%. Zaobserwowane niewłaściwe proporcje pomiędzy wapniem i fosforem mogą w dłuższym okresie wpływać na gospodarkę wapniem, co może się objawiać poważnymi zaburzeniami zdrowotnymi zwłaszcza u dziewcząt. Badania wskazują na potrzebę stałej kontroli sposobu żywienia oraz edukacji dzieci na temat racjonalnego żywienia.
EN
The aim of the study was to asses the Ca and P intakes and Ca:P ratio in daily rations of boys and girls aged 10-15 years. An insufficient Ca intake was demonstrated for all examined children, i.e. 51 % and 65% of safe intake level of RDA for 10-12 and 13-15 years old boys and 43% and 44% for girls, respectively. P intake exceeded the RDA and amounted to 141-165% for boys and 122-123% for girls. It is suggested that persisting disproportions in Ca:P ratio (≥1:1,26) in daily rations may have disadvantageous effect on Ca metabolism, particularly in girls. A permanent nutritional education of children stressing the impact of proper nutrition on health, seem indispensable

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

32

Numer

Opis fizyczny

s.109-115,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Zakład Higieny i Promocji Zdrowia
autor

Bibliografia

  • 1. Anderson J. J. B.: Calcium, phosphorus and human bone development. J. Nutr. 1996, 126, 1153.
  • 2. Cadogan I. Milk intake and bone mineral acquisition in adolescent girls randomised, controlled intervention trial. Br. Med. J., 1997, 315, 1255-1260.
  • 3. Chwojnowska Z., Charzewska J., Chabros E., Wajszczyk B., Rogalska-Niedźwiedź M., Jarosz B.: Zawartość wapnia oraz fosforu w dietach młodzieży z warszawskich szkół podstawowych. Roczn. PZH., 2002, 53, 2, 157.
  • 4. Grimm M., Mulle A., Hein G., Funfstuck R., Jahreis G.: High phosphorus only slightly affects serum minerals, urinary pyridiniutn crosslinks and renal funkction in young women. Eur. J. Clin. Nutr., 2001, 55, 3, 153.
  • 5. Krześniak J., Rutkowska U.: Współczesne poglądy na wzbogacanie produktów spożywczych w wapń. Żyw. Człow. Metab., 1995, 22, 192 203.
  • 6. Kunachowicz H., Nadolna J., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. Prace 1ŻŻ, Nr 85, Warszawa 1998.
  • 7. Narojek L., Ostrowska A.: Zachowania żywieniowe rodzin wielkomiejskich w nowej sytuacji społeczno-ekonomicznej. Cz. II. Motywacje towarzyszące zakupom żywności. Zwyczaje żywieniowe rodzin warszawskich. Żyw. Człow. Metab., 1997, 24, 437-447.
  • 8. New S.: Wpływ żywienia na stan kości ze szczególnym uwzględnieniem wapnia i fosforu. Żywn. Żyw. Pra. Zdr., 2000, 3, 305.
  • 9. Przysławski J., Schlegel-Zawadzka M.: Ocena poziomu spożycia energii oraz wybranych składników mineralnych występujących w racjach pokarmowych ludzi zdrowych oraz z zadeklarowaną depresją. Żyw. Człow. Metab., 2001, 28, Supi., 1, 424.
  • 10. Report of the WHO Study Group. Diet, Nutrition and Prevention of the Chronic Disease. Technical Report Series 797, Geneva, 1990.
  • 11. Rutkowska U., Kunachowicz H.: Ocena spożycia fosforu z uwzględnieniem fosforanów dodawanych do żywności i wpływu na metabolizm wapnia i innych składników mineralnych. Żyw. Czlow. Metab., 1994, 21, 180 191.
  • 12. Ryżko J.: Gospodarka wapniowo-fosforanowa w stanach fizjologii i patologii układu pokarmowego. Ped. Współ., 2000, 3, 2, 111.
  • 13. Stopnicka B., Szamrej 1. K., Jerulank I.: Ocena indywidualnego sposobu żywienia dzieci w wieku szkolnym w szkołach podstawowych woj. białostockiego. Żywn. Żyw. Zdr., 1998, 4, 392.
  • 14. Strecke H., Renner E., Knie G.: Osteoporosis and bone metabolic parameters in dependence upon intake through milk and milk products. Eur. J. Clin. Nutr., 1993, 44, 617-620.
  • 15. Ustynowicz-Fabiszewska J., Smorczewska Czupryńska B., Karczewski J., Lach J.: Zawartość wapnia w racjach pokarmowych dzieci szkół podstawowych z Białegostoku i okolic. Roczn. PZH, 2002, 53, 4, 419.
  • 16. Zagórecka E., Stopnicka B., Jerulank I., Szamrej I. K., Piotrowska Jastrzębska J., Piotrowska-Depta M. J.: Realizacja zalecanych norm spożycia wapnia z uwzględnieniem mleka i przetworów mlecznych jako jego głównych źródeł w diecie dzieci pochodzących z białostocczyzny. Ped. Pol., 2000, LXXV, 647-653.
  • 17. Ziemlański Ś.: Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. PZWL, Warszawa, 2001.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-97cd40c6-630b-4e6c-9fa3-71d0c6ae2ddd
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.