PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 28 |

Tytuł artykułu

Szanse i ograniczenia dla rolnictwa ekologicznego na Nizinie Mazowieckiej

Warianty tytułu

EN
Opportunities and obstacles for the development of organic farming system in Mazovia Lowland

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Dotychczas głównym wskaźnikiem rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce było zwiększanie areału gruntów ekologicznych, podczas gdy rozwój rynku ekoproduktów nie jest już tak dynamiczny. Dlatego istnieje potrzeba poszukiwania rozwiązań zachęcających do zwiększania produkcji ekologicznych płodów rolnych, a także określania barier, które ten rozwój hamują. Celem pracy była analiza rolnictwa ekologicznego oraz wskazanie działań ułatwiających jego dalszy rozwój na terenie Niziny Mazowieckiej. Badania ankietowe prowadzono w latach 2008–2014 w losowo wybranych 290 gospodarstwach ekologicznych oraz 503 gospodarstwach konwencjonalnych. Większość (94%) gospodarstw ekologicznych posiadała certyfikat. Pozostałe 6% było w trakcie konwersji. Uzyskane wyniki wskazują, że na Nizinie Mazowieckiej występują predyspozycje środowiskowe i społeczne dla rozwoju rolnictwa ekologicznego, a głównymi czynnikami, które ten rozwój ograniczają, są: brak kapitału i zasobów siły roboczej, niska dochodowość i trudności ze zbytem płodów rolnych. Te same czynniki ograniczają rozwój gospodarstw konwencjonalnych. Działaniami, które przyczyniłyby się do dalszego rozwoju gospodarstw, są głównie: zintensyfikowana promocja rolnictwa i produktów ekologicznych w mediach (ponad 50% odpowiedzi), ułatwienia w organizowaniu się grup producenckich (ponad 26% odpowiedzi), a także zwiększenie liczby gospodarstw ekologicznych (ok. 26% odpowiedzi).
EN
Organic farming implements the guidelines of the “Innovating for Sustainable Growth: Bioeconomy for Europe”. So far, the main indicator for the development of organic agriculture in Poland was a dynamic increase in acreage of organic land, mainly due to the agri-environment subsidies. Unfortunately, development of the market for organic products in Poland is not growing rapidly. Therefore, there is a need to seek solutions that encourage the owners of organic farms to increase production of organic agricultural products as well as determine the barriers that inhibit the development. The aim of the study is to analyze the state of organic farming and an indication of the scope of necessary actions to facilitate further development of this system in Mazovia region. The survey was conducted in the years 2008–2014, in randomly selected 290 organic farms. In order to better determine the conditions of agricultural production the survey was extended to 503 conventional farms selected randomly in the same districts. Farms were located in most districts of the Mazowieckie province and in the northern districts of the Lodz province. More than 94% of the surveyed farms had organic certificate, and 6% were biodynamic. The remaining approx. 6% of farms were undergoing the conversion process. The results indicate that in the Mazovia region there are environmental and social predispositions for development of organic farming. However, the main factors that limit the development are: lack of capital and labour as well as the low profitability and difficulties in sale of agricultural products. The same factors restricting the development were indicated by conventional farmers. Activities that contributed to further development of their farms are mainly intensified promotion of agriculture and organic products in the media (over 50% of responses), to facilitate the organization of groups of producers (over 26% of responses), as well as to increase the number of organic farms (approx. 26% answers).

Wydawca

-

Rocznik

Numer

28

Opis fizyczny

s.19-27,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Agronomii, Wydział Rolnictwa i Biologii, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 166, Warszawa, Polska
autor
  • Katedra Agronomii, Wydział Rolnictwa i Biologii, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 166, Warszawa, Polska
autor
  • Katedra Doświadczalnictwa i Bioinformatyki, Wydział Rolnictwa i Biologii, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 166, Warszawa, Polska

Bibliografia

  • Badgley C., Moghtader J., Quintero E., Zakem E. M., Chappell J., Avile´s-Va´zquez K.,Samulon A., Perfecto I., 2007. Organic agriculture and the global food supply. Renewable Agriculture and Food Systems, 22(2): 86-108.
  • Brodzińska K., 2014. Rolnictwo ekologiczne – tendencje i kierunki zmian. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego, tom 14 (XXIX), 3: 27-36.
  • Chyłek E.K., Rzepecka M., 2011. Biogospodarka – konkurencyjność i zrównoważone wykorzystanie zasobów. Polish Journal of Agronomy, 7: 3-13.
  • Golinowska M., 2013. Rozwój rolnictwa ekologicznego. Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 126 ss.
  • Golinowska M., Kruszyński M., Janowska-Biernat J., 2013. Tendencje w rozwoju rolnictwa ekologicznego na świecie w latach 1999-2012. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 3: 155-160.
  • Klepacki B., 2005. Wykształcenie jako czynnik różnicujący zasoby, organizacje i wyniki ekonomiczne gospodarstw rolniczych. Roczniki Naukowe. Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, Warszawa – Poznań, VII(1): 124-128.
  • Klinbacher E., Pohl A., 2004. Organic farming in Austria, www.organic-europe.net. (dostęp 2010)
  • Kucińska K., Golba J., 2007. Stan obecny i możliwości rozwoju rolnictwa ekologicznego na Podkarpaciu. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, Poznań, 52(3): 89-94.
  • Kucińska K., Golba J., Pelc I., 2009. The role of education and extention services for organic and conventional farming in the region of Podkarpacie. Poland. Agronomy Research, 7(2): 625-631.
  • Kucińska K., Staroszczyk A., Brzezina N., Noras K., 2010a. Szanse i ograniczenia rozwoju rolnictwa ekologicznego w województwie świętokrzyskim. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, Poznań, 55(3): 205-209.
  • Kucińska K., Brzezina N., Noras K., Pachnowska B., Pawłowska M., 2010b. Uwarunkowania rozwoju gospodarstw ekologicznych w powiecie siedleckim. Jakość i bezpieczeństwo produktu oraz ochrona środowiska w sektorze rolno-spożywczym. Prace i Materiały Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego, 2/1: 297-312.
  • Kucińska K., Kostro G., Malinowska E., Golba J., 2011. Szanse i ograniczenia rozwoju rolnictwa ekologicznego w województwie podlaskim, na przykładzie powiatu wysokomazowieckiego. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, Poznań, 56(3): 236-242.
  • Kuś J., Jończyk K., 2009. Produkcyjne i środowiskowe następstwa ekologicznego, integrowanego i konwencjonalnego systemu gospodarowania. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, Poznań, 54(3): 183-187.
  • Mallory E.B., Halberg N., Andreasen L., Delate K., Ngouajio M., 2015. Innovations in organic food systems for sustainable production and ecosystem services: an introduction to the special issue of sustainable agriculture research. Sustainable Agriculture Research, 4(3): 1-4.
  • Moschitz H., Stolze M., 2006. Organic farming Policy in Europe. A network analisis. Mat. Konf. European Joint Organic Congress, 30–31.05.2006, Odense, Denmark, ss. 112-113.
  • Niggli U., 2015. Incorporating agroecology into organic research – an ongoing challenge. Sustainable Agriculture Research, 4(3): 149-157.
  • Pawlewicz A., Szmarowski P., 2012. Rola grup producenckich w rolnictwie ekologicznym w opinii właścicieli gospodarstw ekologicznych. Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, Roczniki Naukowe, XIV(5): 160-163.
  • Pondel H., 2006. Rolnictwo ekologiczne w opinii wielkopolskich producentów rolnych. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 52(2): 139-143.
  • Rohner-Thielen E., 2010. Area under organic farming increased by 7,4% between 2007 and 2008 in the EU-27. Statistics in Focus, 10/2010, Eurostat.
  • Runowski H., 1995. Ograniczenia i szanse rolnictwa ekologicznego. Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, 156 ss.
  • Standards, 2016. http://www.demeter.net/certification/standards. (dostęp 04.2016)
  • Stawicka E., Wołoszyn J., 2007. Wiedza rolników jako determinanta w rozwoju gospodarstw rolnych. Mat. Konf. Wiedza i innowacje w rozwoju gospodarki: siły motoryczne i bariery. Collegium Novum. Kraków, 11.01.2007 r., ss. 1-18.
  • Willer H., Schaack A., 2015. Organic Farming and Market Development in Europe. The World of Organic Agriculture 2015. Frick and Bonn, http://www.fibl.org/2016, Growth continues: 43.7 million hectares of organic agricultural land worldwide. (dostęp 04.2016)

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-979e6adb-fda4-4986-8286-319cb2872b2e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.