PL
Naturalna charakterystyka biologiczna i chemiczna gleby jest modyfikowana poprzez sposób użytkowania gruntu (grunt orny, użytek zielony, nieużytek, użytkowanie miejskie, obszary chronione), a w przypadku użytkowania jako grunt orny przez intensywność produkcji, sposób uprawy, zmianowanie. Celem niniejszej pracy było: (1) porównanie liczebności i różnorodności mikroorganizmów oraz aktywności enzymów glebowych w różnych typach gleb pod wieloletnim wpływem uprawy roślin zbożowych; (2) określenie zróżnicowania właściwości chemicznych różnych typów gleb i ich wpływu na charakterystykę mikrobiologiczną gleby. Próbki glebowe pobrano latem 2015 r. z poletek wieloletniego doświadczenia prowadzonego na terenie IUNG-PIB w Puławach. Poletka, reprezentujące różne typy, klasy oraz kompleksy przydatności rolniczej gleb, zostały założone ponad 100 lat temu, z zachowaniem naturalnego układu poziomów w profilu gleb. Poletka reprezentowały następujące typy gleb: brunatna dystroficzna, rędzina brunatna, mada brunatna, płowa, czarna ziemia, rdzawa, brunatna eutroficzna. W próbkach glebowych oznaczono aktywność enzymatyczną gleb oraz liczebność bakterii i promieniowców, grzybów oraz bakterii z rodzaju Azotobacter, a także odczyn, zawartość próchnicy, zawartość przyswajalnych form fosforu, potasu i magnezu. Pomimo wieloletniej uprawy tych samych roślin na wszystkich poletkach charakterystyka mikrobiologiczna (aktywność, liczebność drobnoustrojów) gleb w dużym stopniu była zróżnicowana pomiędzy typami gleby i zachowała pewną specyfikę. Analiza skupień wykazała, że gleby brunatne i rdzawe posiadały zbliżony profil mikrobiologiczny, od którego najbardziej różniły się profile czarnej ziemi i rędziny. Spośród właściwości chemicznych w największym stopniu na charakterystykę mikrobiologiczną gleb wpływały odczyn i zawartość węgla organicznego.
EN
Natural biological and chemical characteristics of soil are modified by land use (arable, grassland, bare land, urban use, protected areas) and in the case of agricultural use by intensity of production, tillage, and crop rotation. The aims of this study were (1) to compare number and diversity of microorganism and soil enzyme activities in various soil types under long term cereal production; (2) to evaluate variability of chemical status of the soil types and its effect on microbial characteristics of soil. Soil samples were collected in summer of 2015 from plots of a long-term experiment located at Institute of Soil Science and Plant Cultivation – State Research Institute in Puławy, Poland. The plots were established over 100 years earlier representing different soil types, classes and soil suitability complexes with reconstructed natural soil profiles. The plots represented the following soil types: Haplic Cambisol (Dystric), Cambic Leptosol, Fluvic Cambisol, Haplic Luvisol, Gleyic Chernozem, Brunic Arenosol, Haplic Cambisol (Eutric). Soil samples were analyzed for enzymatic activity, number of bacteria and Actinomycetes, fungi and Azotobacter, as well as pH, carbon, content of available phosphorus, potassium and magnesium. Despite long term production of cereals on all plots, soils retained their natural microbial specificity. Cluster analysis revealed similar microbial profile of Arenosols and Haplic Cambisols whereas Gleyic Chernozem and Cambic Leptosol most significantly differed from the other soils.