PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 23 | 1 |

Tytuł artykułu

Matematyczne modelowanie kształtu korzenia pietruszki

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Mathematical modeling of the shape of parsley root

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono metody matematycznego modelowania kształtu korzeni pietruszki. Zastosowano równania parametryczne, krzywe przestrzenne i krzywe Beziera. Stwierdzono, że proponowane modele mogą reprezentować kształt korzeni pie-truszki podczas symulacji komputerowych procesu obróbki.
EN
This paper presents a mathematical method of modeling the shape of parsley roots. Equations used parametric cu¬rves, spatial and Bezier curves. It was found that the propo¬sed models can represent the shape of parsley roots during the machining process simulations.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

23

Numer

1

Opis fizyczny

s.45-52,rys.,tab.,fot.,bibliogr.

Twórcy

  • Wydział Inżynierii Produkcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • [1] BABIK J., DUDEK J. 2006. Nowa maszyna do zwal-czania chwastów w uprawach warzyw na redlinach. Jo¬urnal of Research and Applications in Agricultural En¬gineering, Vol. 51(2), 7-12.
  • [2] BABIK J., DUDEK J., 2000. New, complex machine for ridge forming, and simultaneous sowing vegetable crops. Vegetable Crops Research Bulletin 53: 103-110.
  • [3] BABIK J., DUDEK J. 2003. New design of machine for weed control on the ridges. Abstracts. EWRS Wor-king Group "Weed Management Systems in Vegetable Crops" Workshop Report of Skierniewice meeting: 25. http://www.agr.unipg.it/ewrsveg/
  • [4] BALEJKO J. 2007. Matematyczny opis konturu po-przecznego przekroju ciała ryb o kształcie wrzeciono-watym. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego. Nr 1. Tom 17/30, 17-19.
  • [5] BŁAŻEWICZ-WOŹNIAK M. 2003. Zmiany kształtu korzeni pietruszki pod wpływem uprawy zerowej i mul- czów roślinnych. Acta Agrophysica. Nr 2(3), 489-497.
  • [6] DASIEWICZ K, CHMIEL M. 2011. Wykorzysta¬nie komputerowych systemów wizyjnych w technologii żywności. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywcze- go.Nrl. Tom 21/38, 127-131.
  • [7] DONEV A. et al. 2004. Improving the density of jam-med disordered packings using ellipsoids. Science vol. 303, 990-993.
  • [8] DAWGIŁŁO A., DUTKIEWICZ D. 2002. Konstruk-cyjne możliwości zwiększenia technologicznej wydaj-ności operacji płatkowania. Postępy Techniki Prze-twórstwa Spożywczego. Nr 1. Tom 11/20, 17-20.
  • [9] DUDEK J., BABIAK J., DYŚKO J. 2007. Techno-logia kroplowego nawadniania warzyw korzeniowych uprawianych na redlinach. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, Vol. 52(3), 32-36.
  • [10] DUDEK J., BABIK J. 2006. Urządzenie do mecha-nicznego umieszczania węży nawadniających w glebie, w uprawie warzyw korzeniowych na redlinach. Proble¬my Inżynierii Rolniczej. Nr 1 (51), 127-134.
  • [11] FRĄCZEK J., WRÓBEL M. 2006. Metodyczne aspekty oceny kształtu nasion. Inżynieria Rolnicza. Nr 12, 155-163.
  • [12] FRĄCZEK J., WRÓBEL M. 2009. Zastosowanie grafiki komputerowej w rekonstrukcji 3D nasion. Inży-nieria Rolnicza. Nr 6 (115), 87-94.
  • [13] GOÑI S.M., PURLIS E. 2010. Geometric modeling of heterogeneous and complex foods. Journal of Food En-gineering, 97, 547-554.
  • [14] GÓRAL D., STADNIK Ł. 2007. Zależność wybra¬nych cech mechanicznych marchwi (daucus carota l.) i pietruszki zwyczajnej (petroselinum sativum hoffm.) od kinetyki obróbki chłodniczej metodą odwróconej fluidyzacji. Acta Sci. Pol., Technica Agraria. Nr 6(1), 17-24.
  • [15] GÓRNICKI K., KALETA A., WIERZBICKA A, PACAK-ZUK S. 2009. Badanie przebiegu zmian ob-jętości plasterków korzenia pietruszki podczas suszenia i nawilżania. Acta Agrophysica. Nr 13(1), 103-112.
  • [16] GRUSZECKI R 2007. Wpływ odmiany na wiel¬kość i jakość plonu pietruszki korzeniowej (Petroseli¬num crispum (Mili.) Nyman ex A. W. Hill var. tubero¬sum (Bernh.) Mart. Crov.) w warunkach Lubelszczy¬zny. Część I. Plon korzeni. Annales Universitatis Ma- riae Curie-Skłodowska. Lublin-Polonia. Vol. XVII(2) SECTIO EEE, 27-34.
  • [17] KALETA A., GÓRNICKI K., WIERZBICKA A., PACAKSUK S. 2008. Badanie przebiegu procesu re- hydratacji suszonych plasterków korzenia pietruszki. Acta Agrophysica, Nr 12(3), 689-698.
  • [18] KAWKA T. 1973. Określenie poprzecznego przekroju ciała ryb w sposób graficzny. Zeszyty Naukowe Akade¬mii Rolniczej w Szczecinie. Nr 40, 163-165.
  • [19] KĘSKA W., FEDER S. 1997. Trójwymiarowa rekon-strukcja kształtu elementów roślinnych z dwuwymiaro¬wych obrazów rastrowych. Prace Przemysłowego In¬stytutu MaszynRolniczych. 15-17.
  • [20] KOŁOTA E., ORŁOWSKI M., OSIŃSKI M. 1994. Warzywnictwo. Wydawnictwo AR we Wrocławiu. Wrocław.
  • [21] KOSZELA K 2012. Klasyfikacja suszu pietruszki z wykorzystaniem sztucznych sieci neuronowych. Journal of Research and Applications in Agricultural Engine¬ering, Vol. 57(1), 87-90.
  • [22] MABILLE F., ABECASSIS J. 2003. Parametric mo-deling of wheat grain morphology: a new perspective. Journal of Cereal Science, 37, 43-53.
  • [23] MIESZKALSKI L. 2011. Metoda matematycznego modelowania kształtu bryły ziarna pszenicy za pomo¬cą parametrycznej krzywej przestrzennej i czterowęzło- wej siatki. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywcze- go.Nrl. Tom 21/38, 41-45.
  • [24] MIESZKALSKI L. 2002. Metoda modelowania nie-regularnych kształtów za pomocą funkcji wielomiano¬wych. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego. Nr 1. Tom 11/20, 13-16.
  • [25] MOREDA G.P., MUNOZ M.A., RUIZ-ALTISENT M., PERDIGONES A. 2012. Shape determination of horticultural produce using two-dimensional computer vision - A review. Journal of Food Engineering, 108, 245-261.
  • [26] NETO J.C., MEYER G.E., JONES D.D., SAMAL A.K. 2006. Plant species identification using Elliptic Fourier leaf shape analysis. Computers and Electro-nics in Agriculture, 50, 121-134.
  • [27] QU H., ZHU Q., GUO M., LU Z. 2010. Simulation of carbon-based model for virtual plants as complex adaptive system. Journal. Simulation modelling practi-ce and theory. Vol. 18, no. 6, 677-695.
  • [28] SADOWSKA A., ŚWIDERSKI E, KROMOŁOWSKA R 2011. Polifenole - źródło naturalnych przeciu- tleniaczy. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywcze- go.Nrl. Tom 21/38, 108-111.
  • [29] SKIERNIEWSKIJ., PIĄTKOWSKI Z., ŻEBROW-SKI W. 2012. Modelowanie zużycia narzędzi w auto-matycznych liniach produkcyjnych. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego. Nr 2. Tom 22/41, 151¬159.
  • [30] STĘPIEŃ B., PASŁAWSKAM., JAŹWIEC B. 2011. Wpływ metody suszenia na zdolność do rehydracji su-szonej pietruszki. Inżynieria Rolnicza 4(129), 251-256.
  • [31] STĘPIEŃ B. 2008. Wpływ suszenia konwekcyjnego na wybrane cechy mechaniczne i reologiczne korzenia pietruszki. Inżynieria Rolnicza. Nr 5(103), 267-274.
  • [32] STĘPIEŃ B., PASŁAWSKA M., JAŁOSZYŃSKI K, SURMA M. 2010. Przecinanie korzenia pietrusz¬ki suszonej różnymi metodami. Inżynieria Rolnicza. Nr 2(120), 173-180.
  • [33] STĘPIEŃ B., A. MICHALSKI. 2006. Zmiany cech mechanicznych zachodzące w trakcie przechowywa¬nia suszonej pietruszki. Inżynieria Rolnicza. Nr 4, 199-206.
  • [34] STĘPIEŃ B. 2006. Zmiany wytrzymałości na ściskanie pietruszki suszonej różnymi metodami. Inżynieria Rolnicza. Nr 4, 191-198.
  • [35] SURMA M., PEROŃ S., KRAJEWSKI M. 2006. Wpływ blanszowania na rehydrację pietruszki korze-niowej suszonej sublimacyjnie. Inżynieria Rolnicza. Nr 4, 223-228.
  • [36] SYKUT B., KOWALIK K, SKRZYPIK W. 2011. Stan i tendencje rozwoju rolnictwa ekologicznego w Pol¬sce. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego. Nr 2. Tom 21/39, 107-110.
  • [37] ŚWIETLIKOWSKA K (red). 2008. Surowce spo-żywcze pochodzenia roślinnego. Wyd. II uzupełnione. Wydawnictwo SGGW. Warszawa.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-9659b0e1-83e5-492c-ac98-5b0c6d954dd1
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.