PL
Celem badań było określenie wartości wyróżników jakości odpowiedzialnych za właściwości instant kasz nowej generacji (gotowych do spożycia po rehydratacji w płynach spożywczych, bez konieczności gotowania). Materiał badawczy stanowiły kasze: owsiane, jęczmienne i gryczane, niewymagające gotowania, wytworzone innowacyjną technologią opartą na ekstruzji HTST. Oznaczano gęstość właściwą, masę nasypową, współczynnik przyrostu masy, stopień skleikowania skrobi oraz przeprowadzano analizę sensoryczną. Kasze o właściwościach instant posiadały stopień skleikowania skrobi co najmniej 90% oraz charakteryzowały się następującymi średnimi wartościami cech fizycznych: owsiane - gęstością właściwą 1209 g/l, masą nasypową 478 g/l oraz współczynnikiem przyrostu masy 3,17; jęczmienne - gęstością właściwą 824 g/l, masą nasypową 428 g/l oraz współczynnikiem przyrostu masy 2,97; gryczane - gęstością właściwą 802 g/l, masą nasypową 448 g/l oraz współczynnikiem przyrostu masy 2,52. Kasze nowej generacji, z uwagi na swoje właściwości mogą znaleźć zastosowanie zarówno w gospodarstwie domowym, gastronomii, turystyce, cateringu jak i przemyśle spożywczym.
EN
The aim of the study was to estimate the value of quality parameters responsible for new generation instant cereal products (ready to eat after rehydratation, without cooking). Oat, barley and buckwheat instant cereal products, produced by innovative technology based on HTST extrusion, were investigated. The sensory properties, mass and bulk density, moisture and water absorption index were determined. The physical parameters were: oat product - mass density 1209 g/l, bulk density 478 g/l and water absorption index 3,17; barley product - mass density 824 g/l, bulk density 428 g/l and water absorption index 2,97; buckwheat product - mass density 802 g/l, bulk density 448 g/l and water absorption index 2,52. New generation cereal products can be used both in household, gastronomy, tourism, catering and food industry.