PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2017 | 70 | 1 |

Tytuł artykułu

Estimation of pasture herbage intake by beef cattle based on n-alkanes as markers

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Ocena spożycia runi łąkowej przez bydło mięsne w oparciu o zawartość wskaźnikowych n-alkanów

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of the study was to evaluate herbage dry matter intake in 16 beef cows which grazed continuously on permanent pastures within the “The Warta Estuary” National Park (Poland), using the minimally invasive method based on n-alkanes as markers (C29, C31, C33). Significant differences were observed in the nutritive value of herbage collected for analyses by cutting or nipping. The calculated content of energy and protein in the nipped herbage was higher: UFL by 58.1% and PDI by 50%, with a higher digestibility of nutrients. The values obtained for DM intake in pasture herbage by cows were closest to the standards when calculations were based on the C29/C32 pair of n-alkanes. However, the best prediction of DM intake estimation from creeping bentgrass (Agrostis stolonifera) pasture, in agreement with the accepted energy and protein standards, was based on the proportions between alkanes C31/C32.
PL
Celem badań była ocena spożycia suchej masy roślinnej na przykładzie 16 krów mięsnych, które w sposób ciągły wypasane były na pastwiskach w Parku Narodowym „Ujście Warty” (Polska), z zastosowaniem minimalnie inwazyjnej metody wykorzystującej jako wskaźniki n-alkany (C29, C31, C33). Istotne różnice zaobserwowano w przypadku wartości odżywczej roślinności pozyskanej do analizy przez koszenie lub uszczykiwanie. Obliczona zawartość energii i białka była wyższa w przypadku roślin uszczykiwanych: UFL o 58.1%, a PDI o 50%, czemu towarzyszyła wyższa strawność składników odżywczych. Wartości dotyczące pobrania suchej masy wraz z roślinnością przez zwierzęta były najbliższe norm, gdy obliczenia oparto na stosunku n-alkanów C29/C32. Najdokładniejsze oszacowanie pobrania suchej masy z mietlicy rozłogowej (Agrostis stolonifera) z pastwiska, zgodne z przyjętymi normami dotyczącymi energii i białka, uzyskano w oparciu o stosunek alkanów C31/C32.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

70

Numer

1

Opis fizyczny

Article 1702 [8p.], ref.

Twórcy

Bibliografia

  • 1. Smit HJ, Taweel HZ, Tas BM, Tamminga S, Elgersma A. Comparison of techniques for estimating herbage intake of grazing dairy cows. J Dairy Sci. 2005;88:1827–1836. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(05)72857-5
  • 2. Reeves M, Fulkerson WJ, Krllaway RC, Dove H. A comparison of three techniques to determine the herbage intake of dairy cows grazing kikuyu (Pennisetum clandestinum) pasture. Aust J Exp Agric. 1996;36:23–30. https://doi.org/10.1071/EA9960023
  • 3. Kowalski ZM. Pobranie, trawienie i wchłanianie. In: Jamroz D, editor. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Fizjologiczne i biochemiczne podstawy żywienia zwierząt. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN; 2001.
  • 4. Vulich SA, Hanrahan JP, Crowley BA. Modification of the analytical procedures for the determination of herbage and faecal n-alkanes used in the estimation of herbage intake. J Agric Sci. 1995;124:71–77. https://doi.org/10.1017/S0021859600071264
  • 5. Mayes RW, Lamb CS, Colgrove PM. The use of dosed and herbage n-alkanes as markers foe the determination of herbage intake. J Agric Sci. 1986;107:161–170. https://doi.org/10.1017/S0021859600066910
  • 6. Nowakowski P, Aniołowski K, Ćwikła A, Dobicki A, Mikołajczak Z. Use of n-alkanes to estimate dry matter intake of ruminants on pasture. Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Zootechnika. 2000;47:177–185.
  • 7. Estermann BL, Wettstein HR, Sutter F, Kreuzer M. Nutrient and energy conversion of grass-fed dairy and suckler beef cattle kept indoors and on high altitude pasture. Animal Research. 2001;50(6):477–493. https://doi.org/10.1051/animres:2001109
  • 8. Malossini F, Bovolenta S, Piasentier E, Piras C, Martillotti F. Comparison of n-alkanes and chromium oxide methods for estimating herbage intake by grazing dairy cows. Anim Feed Sci Technol. 1996;61(1–4):155–165. https://doi.org/10.1016/0377-8401(96)00954-6
  • 9. Vulich SA, O’Riordan EG, Hanrahan JP. Use of n-alkanes for the estimation of herbage intake in sheep: accuracy and precision of the estimates. J Agric Sci. 1991;116:319–323. https://doi.org/10.1017/S0021859600077741
  • 10. Hameleers A, Mayes RW. The use of n-alkanes to estimate supplementary grass silage intake in grazing dairy cows. J Agric Sci. 1998;131(2):205–209. https://doi.org/10.1017/S0021859698005760
  • 11. Vulich SA, Hanrahan JP, O’Riordan EG. Pasture sampling for the estimation of herbage intake using n-alkanes: evaluation of alternative sampling procedures. Irish Journal of Agricultural and Food Research. 1993;32:1–11.
  • 12. Hendricksen RE, Gazzola C, Reich MM, Roberton RF, Reid DJ, Hill RA. Using molasses as an alternative to controlled release devices for administering n-alkane markers to cattle. Anim Sci. 2003;76(3):471–480.
  • 13. Jarrige R, editor. Ruminant nutrition: recommended allowances and feed tables. Paris: INRA, Libbey; 1989.
  • 14. AOAC. Official methods of analysis of AOAC International. 18th ed. Gaithersburg, MD: Association of Official Analytical Chemists; 2005.
  • 15. Zarudzki R, Traczykowski A, Mroczko L. DLG – tabele wartości pokarmowej pasz i norm żywienia przeżuwaczy. Bydgoszcz: Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe VIT-TRA; 1997.
  • 16. Ryś R, editor. Normy żywienia bydła i owiec systemem tradycyjnym. 11th ed. Kraków: Instytut Zootechniki; 1993.
  • 17. Vladiveloo J, Holmes W. The prediction of the voluntary feed intake of dairy cows. J Agric Sci. 1979;93:553–562. https://doi.org/10.1017/S0021859600038958
  • 18. Nia SAM, Wittenberg KM. Evaluation of n-alkanes as markers for estimation of dry matter intake and digestibility in steers consuming all-forage or forage-concentrate diets. Can J Anim Sci. 2002;82(3):419–425. https://doi.org/10.4141/A01-052

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-948fe4e2-1c5d-4df5-92f3-74b5cb8a0eee
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.