PL
W artykule zaprezentowano przegląd literatury z ostatnich lat na temat potencjalnych efektów prebiotycznych pektyn oraz ich pochodnych związków, jakimi są oligosacharydy pektynowe (POS). Pektyny i POS podobnie jak inne uznane prebiolyki, nie są trawione w górnym odcinku przewodu pokarmowego, a jedynie w dolnej jego części, gdzie są selektywnie fermentowane przez bakterie sacharolityczne. Podatność na fermentację jest ściśle powiązana z ich strukturą. Zasygnalizowano potrzebę dalszych badań w celu pełnego wyjaśnienia prebiotycznego mechanizmu ich działania.
EN
The article presents a review of the literature from recent years on the potential prebiotic effects of pectins and their derivative compounds which are pectin oligosaccharides (POS). Pectins and POS, like other recognized prebiotics, are not digested in the upper gastrointestinal tract but only in the lower part, where they are selectively fermented by saccharolytic bacteria. Susceptibility to fermentation is closely related to their structure. The need for further research has been indicated to fully explain the prebiotic mechanism of their action.