PL
Rozwój nowoczesnych technologii oraz rosnące wymagania konsumentów odnośnie do żywności mało przetworzonej i jednocześnie całkowicie bezpiecznej stwarzają konieczność opracowywania coraz nowszych i doskonalszych technik pakowania. Wśród najnowocześniejszych rozwiązań znajdują się opakowania aktywne, w tym opakowania z wykorzystaniem nanocząsteczek. Jedną z najpopularniejszych grup są aktywne opakowania antymikrobiologiczne wykorzystujące nanocząsteczki srebra oraz innych metali do inaktywacji drobnoustrojów, a także naturalne związki wykazujące działanie antymikrobiologiczne w postaci nanowarstw na różnego rodzaju nośnikach. W przypadku produktów wrażliwych na obecność tlenu szerokie możliwości wykazują opakowania posiadające zdolność aktywnego usuwania tego gazu dzięki wykorzystaniu m.in. nanocząsteczek dwutlenku tytanu. Odrębną grupę rozwiązań stanowią systemy unieruchamiania enzymów w matrycach polimerowych, umożliwiające uzyskanie większej stabilności enzymów w różnych warunkach pH i temperatury, a także ich kontrolowane uwalnianie.
EN
The development of innovative technologies and increasing consumer demands in relation to minimally processed and safe food create the necessity for working out new and more adequate packaging techniques. One of the most innovative solutions is active packaging, including packaging using nanoparticles. One of the most common groups are antimicrobial packages with nanoparticles of silver or other metals providing pathogen inactivation and with natural antimicrobial components as nanolayers at many kinds of carriers. In case of oxygen-sensitive products it is possible to use packages with ability to active removing this gas by titanium dioxide. Another group of nanotechnology solutions are the enzymes immobilization systems at polymer matrixes, enabling their higher stability at different conditions of temperature and pH and also their controlled release.