PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 563 |

Tytuł artykułu

Ocena energochłonności i wydajności procesu pozyskiwania oleju z nasion wybranych odmian rzepaku

Warianty tytułu

EN
Estimation of yield and energy consumption in oil production from chosen rape seed cultivars

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badania obejmowały pomiar i analizę energochłonności i wydajności procesu wytłaczania oleju metodą „na zimno”, z nasion wybranych odmian rzepaku. Pomiar energochłonności procesu wytłaczania przeprowadzono na połączonym zestawie urządzeń pomiarowych, składającym się z wytłaczarki, falownika, przetwornika mocy typu Lumel PP83 i komputera z kartą PCL-711B wraz z oprogramowaniem. Najniższy poziom energochłonności procesu tłoczenia oleju uzyskano w przypadku nasion odmiany Bazyl, przy czym wartość tego parametru była prawie o 50% niższa w porównaniu do nasion dwóch pozostałych odmian, tj. Kana i Extrem.
EN
The study dealt with measuring and analysis of energy consumption and yield of oil extrusion by „cold method”, from selected three rape seed cultivars. Energy consumption was measured by means of combined equipment set, consisted of extruding press, inverter, Lumel PP83 converter, and the computer with PCL-711B card and adegnate software. The lovest energy consumption for extruding oil achieved in case of the rape seeds Bazyl cultivar; the value of this parameter was by about 50% lower, as compared with other tested rape seed cultivars, i.e. Kana and Extrem.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

563

Opis fizyczny

s.129-136,rys.,tab.,fot.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Inżynierii i Maszyn Spożywczych, Wydział Inżynierii Produkcji, Uniwersytet Przyrodniczy, Lublin
autor
  • Katedra Inżynierii i Maszyn Spożywczych, Wydział Inżynierii Produkcji, Uniwersytet Przyrodniczy, Lublin
autor
  • Katedra Inżynierii i Maszyn Spożywczych, Wydział Inżynierii Produkcji, Uniwersytet Przyrodniczy, Lublin
autor
  • Katedra Inżynierii i Maszyn Spożywczych, Wydział Inżynierii Produkcji, Uniwersytet Przyrodniczy, Lublin
autor
  • Katedra Inżynierii i Maszyn Spożywczych, Wydział Inżynierii Produkcji, Uniwersytet Przyrodniczy, Lublin

Bibliografia

  • Borys A., Borys B., Grześkiewicz S., Pakulska E. 2006. Charakterystyka składu chemicznego nasion rzepaku i uzyskanego z nich makuchu przy tłoczeniu oleju metodą „na zimno” i „na gorąco”. Tłuszcze Jadalne 41(1-2): 138-145.
  • Górecka A., Wroniak M., Krygier K. 2003. Wpływ ogrzewania nasion rzepaku na jakość wytłaczanego oleju. Rośliny Oleiste - Oilseed Crops XXIV: 567-576.
  • Krygier K., Wroniak M., Wódka M., Grześkiewicz S., Obiedziński M. 2000. Badania wpływu czasu tłoczenia na jakość oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Żywność, Nauka, Technologia, Jakość 23: 39-48.
  • Murphy Denis J. 1994. Designer oil crops. Weinheim, VCH Verlagsgesellschaft DEU: 54-98.
  • Niewiadomski H. 1993. Technologia tłuszczów jadalnych. WNT, W-wa: 286 ss.
  • Pioch D., Largueze C., Graille J., Ajana H., Rouviere J. 1998. Towards an efficient membrane based vegetable oils refining. Industrial Drops and Products 7: 83-89.
  • Rosiak E. 2009. Rynek rzepaku - prognoza sezonu 2008/2009. Rośliny Oleiste - Oilseed Crops XXX(2): 149-160.
  • Rotkiewicz D., Konopka I. 2000. Znaczenie procesów obróbki wstępnej nasion rzepaku przed wytłaczaniem. Rośliny Oleiste - Oilseed Crops XXI: 215-224.
  • Subramanian R., Nakajima M., Kimura T., Maekawa T. 1999. Membrane process for premium quality expeller-pressed vegetable oils. Food Res. International 31(8): 587-593.
  • Tys J., Piekarski W., Jackowska J., Kaczor A, Starobrat P. 2003. Technologiczne i ekonomiczne uwarunkowania produkcji paliw z rzepaku. Monografia Acta Agrophysica 99, Lublin: 223 ss.
  • Wroniak M., Krygier K. 2006. Oleje tłoczone na zimno. Przemysł Spożywczy 7: 30-34.

Uwagi

PL

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-93b1dc6f-f35f-4f3a-915e-ae1a185fddb3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.