PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 10 | 4 |

Tytuł artykułu

Stan polskich badań na temat wartości odżywczej mięsa drobiowego

Autorzy

Warianty tytułu

EN
The state of polish research about nutritional value of poultry meat

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Stan poznania wartości odżywczej mięsa drobiowego, którego konsumpcja systematycznie wzrasta, ma ważne znaczenie zarówno dla producentów, jak i konsumentów tego mięsa. W literaturze krajowej dokładnie poznany jest podstawowy skład chemiczny mięśni piersiowych i udowych/nog rożnych gatunków drobiu. Mniej poznany jest profil kwasów tłuszczowych w tłuszczu mięśni drobiu, zwłaszcza w literaturze dotyczącej mięśni indyków. Uniemożliwia to dokonanie analizy porównawczej z wynikami autorów publikacji zagranicznych. Z kolei wiedza o zawartości witamin w mięśniach drobiu pochodzi sprzed dwudziestu lat, a ilość mikro- i makroelementów w przypadku, kaczek i gęsi podawana jest w odniesieniu do mięsa z całej tuszki. Podsumowując, nadal jest jeszcze wiele białych plam, które trzeba wypełnić, aby wiedza o wartości odżywczej mięsa drobiu była kompletna.
EN
The knowledge of nutritional value of poultry meat, which consumption increasing steadily, can be important for producers as well as consumers of this meat and its products. In Polish literature chemical composition of breast and thigh/leg muscles of different species of poultry is very well recognized. However, it is worse regarding fatty acid composition of poultry muscles fat (e.g. there is no information for turkeys) and the results of few publications sometimes make difficulties to compare them with those from foreign papers. Knowledge of vitamins in poultry meat is based on data published more than 20 years ago, and minerals content in duck and geese is presented not for particular muscles but for flesh, meat from whole carcass. Therefore, there are still many blank spots which should be filled in to complete the knowledge of nutritional value of poultry muscles.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

10

Numer

4

Opis fizyczny

s.230-241,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Analizy Jakości, Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu, ul. Komandorska 118/120, 53-345 Wrocław

Bibliografia

  • [1] Batura J., Korzeniowski W., Bochno R.: Wpływ ograniczonego żywienia ha skład kwasów tłuszczowych tłuszczu zapasowego i mięśniowego. Przegląd Naukowej Literatury Zootechnicznej. PTZ. Zeszyt Specjalny XXXV, 1990, (XXXV), 133-140.
  • [2] Batura J., Karpińska M., Bojarska U.: Skład kwasów tłuszczowych tłuszczu mięśni gęsi. Zesz. Nauk. Przegl. Hodow. PTZ. Chow i Hodowla Drobiu, 1999, 45, 471-481.
  • [3] Bielińska K., Skarżyński Ł., Bieliński K.: Wpływ intensywności dokarmiania przy pastwiskowym wychowie na wynik tuczu gęsi 4-miesiecznych. Rocz. Nauk. Zoot., 1984,1 (11), 91-104.
  • [4] Bieliński K., Bielińska K., Skarżyński Ł., Traczykiewicz K.: Wpływ wieku na produkcyjność, użytkowość rzeźną oraz jakość mięsa i tłuszczu gęsi tzw. owsianych. Rocz. Nauk. Zoot., 1983, 1 (10), 21-35.
  • [5] Biesiada-Drzazga B., Górski J.: Wpływ systemu odchowu i wieku na skład chemiczny gęsi rzeźnych. Zesz. Nauk. Przegl. Hodow. PTZ. Chów i Hodowla Drobiu, 1998, 36, 367-375,
  • [6] Bojarska U., Batura J.: Nutritive value of muscles of female turkey WAMA-1. Prace IŻŻ, 1998, 93, 84-88.
  • [7] D’Amicis A., Turrini A.: The role of meat in human nutrition: The Italian case. Proc. 48th ICoMST, 2002, (I), pp. 117-119.
  • [8] Dybowski G., Kobuszyńska M., Nosecka B., Świetlik K., Rynek drobiu i jaj. IERiGŻ. 2002, 2 2,1-32.
  • [9] Fan Y.Y., Chapkin R.S.: Importance of dietary γ-linolenic acid in human health and nutrition. J. Nutr., 1998, 9 (128), 1411-1414.
  • [10] Gawęcki W., Gomowicz E.: Ocena podstawowego składu chemicznego mięśni kurcząt brojlerów pochodzących z rożnych hodowli zagranicznych. Gosp. Mięs., 2001, 7 (LII), 42-44.
  • [11] Goluch-Koniuszy Z., Gardzielewska J., Karamucki T., Jakubowska M., Pulwer-Kaca M.: Zawartość Cu, Fe i Zn w mięśniach kurcząt brojlerow Isa Vedette. Zesz. Nauk. Przeg. Hodow. PTZ. Chów i Hodowla Drobiu, 1998,36, 383-389.
  • [12] Goluch-Koniuszy Z., Gardzielewska J., Jakubowska M., Karamucki T.: Wpływ czasu pozbawienia paszy i wody przed ubojem na zawartość Mg, K i Na w mięśniach kurcząt brojlerów Isa Vedette. Zesz. Nauk. Przeg. Hodow. PTZ. Chów i Hodowla Drobiu, 1999,45, 383-389.
  • [13] Gomowicz E., Dziadek K.: Zmienność składu chemicznego mięśni piersiowych i udowych w zależności od pochodzenia kurcząt brojlerów. Rocz. Nauk. Zoot., 2001, 2 (28), 89-100.
  • [14] Górska A., Górski J.: The changes of the total protein, collagen and fat content in Pekin duck crossbreds at the end of rearing period. Proc. XIIth European Symposium on the Quality of Poultry Meat, Poznań, 1997, pp. 334-337.
  • [15] Grabowski T.: Wpływ czynników przyżyciowych na jakość mięsa drobiowego cz.II. Polskie Drobiarstwo, 2002, 9,15-19.
  • [16] Honikel K.O., Ameth W.: Cholesterol content of various meat species and its relation to fat content. Proc. 42nd ICoMST, 1996, pp. 214-215.
  • [17] Honikel K.O., Ameth W.: Cholesteringehalt in Fleisch und Eiem. Fleischwirt., 1996, 12 (76), 1244-1253.
  • [18] Kijowski J.: Wartość żywieniowa mięsa drobiowego. Przem. Spoż., 2000, 3 (54), 10-11.
  • [19] Koci E., Baumgartner J., Palanska V Illes., O.: Carcass and nutritive value of the small white broiler duck and its crosses. Arch. Geflugelkunde, 1982, 4 (46), 157-161.
  • [20] Komprda T., Sarmanova I., Zelenka J., Bakaj P., Fialova M., Fajmonova E.. Effect of sex and age on cholesterol and fatty acid content in turkey meat. Arch. Geflugelkunde, 2002, 6 (66), 263-273.
  • [21] Krasicka B., Kulasek G.W., Swierczewska E., Orzechowski A.: Body gains and fatty acid composition in carcasses of broilers fed diets enriched with full-fat rapeseed and/or flaxseed. Arch. Geflugelkunde, 2000,2 (64), 61-69.
  • [22] Kunachowicz I., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B.: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wyd. Lek. PZWL. Warszawa. 2002, s. 34-36.
  • [23] Lesiów T.: Handbook of Food Science (w przygotowaniu do druku).
  • [24] Li D., Ng A., Mann N.J., Sinclair A.J.: Contribution of meat fat to dietary arachidonic acid. Lipids, 1998,4(33), 437-440.
  • [25] Okuyama H., Kobayashi T., Watanabe S.: Dietary fatty acids - The n-6/n-3 balance and chronic elderly diseases. Excess linoleic acid and relative n-3 deficiency syndrome seen in Japan. Prog. Lipid Res., 1997, 4 (35), 409-457.
  • [26] Posati L: Composition of Foods. Poultry Products. Raw-Processed-Prepared. Agriculture Handbook No. 8-5. Science and Education Administration. United States Department of Agriculture, 1979, pp. 65-293.
  • [27] Puchajda H., Faruga A., Pudyszak K.: Effect of turkey line on meat quality. Proc. XIIth European Symposium on the Quality of Poultry Meat, Poznań, 1997, pp. 53-57.
  • [28] Puchajda H., Faruga A., Klossowska D., Batura J., Elminowska-Wenda G.: Charakterystyka jakości mięsa indorów rzeźnych trzech rożnych grup genetycznych. Rocz. Nauk. Zoot., 2000, 8,166-170.
  • [29] Pudyszak K., Puchajda H., Faruga A.: Meat quality in the geese Biłgorajska, Italian white, and their hybrids. Proc. XIIth European Symposium on the Quality of Poultry Meat, Poznań, 1997, pp. 243-246.
  • [30] Stoltman W., Gardzielewska J.: Collagen content in the breast and thigh muscles of six weeks old broilers grown under uniform management conditions in successive production cycles. Proc, XIIth European Symposium on the Quality of Poultry Meat, Poznań, 1997, pp. 366-370.
  • [31] Taber L., Chiu C-H., Whelan J.: Assessment of the arachidonic acid content in foods commonly consumed in the American diet. Lipids, 1998,12 (33), 1151-1157.
  • [32] Ulbricht T.L.V., Southgate D.A.T.: Coronary heart disease: seven dietary factors. The Lancet, 1991, (338), 985-992.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-932acd78-ff4f-4d55-8c7e-2068c58b7ea9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.