PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 22 | 2 |

Tytuł artykułu

Możliwość wykorzystania nowoczesnych systemów pakowania w produkcji przetworów z mięsa wieprzowego

Warianty tytułu

EN
The possibility of using modern packaging systems in the production of pork and its products

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedmiotem przedstawionej w artykule pracy badawczej była analiza literaturowa nowoczesnych systemów do pakowania mię­sa -wieprzowego i jego wyrobów, w których -wykorzystano opakowania aktywne i inteligentne (indykatorowe). Odpowiedni do­bór technologii pakowania oraz materiału opakowaniowegojest bowiem -ważnym czynnikiem -wpływającym na jakość oraz bez­pieczeństwo produktu żywnościowego dostosowującego się jednocześnie do potrzeb konsumenta. W opracowaniu skupiono się na nowoczesnych systemach pakowania oraz materiałach opakowaniowych stosowanych w przemyśle mięsnym. Znajomość za­let zastosowania aktywnych i inteligentnych systemów pakowania w przemyśle spożywczym pozwoli na uzyskanie trwałych eko­nomicznych korzyści oraz zwiększenie akceptacji konsumentów, które to czynniki są niezbędne w celu -wdrożenia tego typu tech­nologii pakowania na komercyjnych rynkach.
EN
The object of this study was the analysis of literature of modern packing systems of pork and its products using acti­ve and intelligent packages. Proper selection of packaging technology and packaging material is the major factor in­fluencing the quality and safety of the food product at the same time adapting to consumer needs. The paper therefo­re focuses on modern packaging systems and materials used in the meat industry. Knowledge of the advantages of the use of active and intelligent packaging systems in the food indu­stry can let you obtain sustainable economic benefits and in­creased consumer acceptance, which is necessary in order to implement this type of packaging technology on commer­cial markets.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

22

Numer

2

Opis fizyczny

s.89-93,rys.,fot.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor

Bibliografia

  • [1] AHVENAINEN R 2003. Active and intelligent pack­aging. [w:] RaijaA. (red.) Novel Food Packaging Tech­niques. Wyd. Woodhead Publishing, 5-21.
  • [2] APPENDINI P., HOTCHKISS J.H. 2002. Review of antimicrobial Food packaging. Innovative Food Scien­ce & Emerging Technologies. 3, 113-126.
  • [3] BRODY A. L., BUGUSU B., HAN J. H., KOEL- SCHSAND C., MCHUGH T. H. 2008. Innovative Food Packaging Solutions. Journal of Food Science, 8 (73), 107-116.
  • [4] CATALA R, HERMANDEZ-MUNOZ P., GAVARA R 2008. Active environmentally compatible food pack­aging. [w:] Chiellini E. (red.): Environmentally Com­patible Food Packaging. Wyd. Woodhead Publishing, 419-438..
  • [5] DAINELLI D., GONTARD N., DONDERVAN- VAN DEN BEUKEN E., TOBBACK P. 2008. Active I intelligent food packaging: legal aspects and safety concerns. Trends in Food Science and Technology, 19, 99-108.
  • [6] GROB K., PFENNINGER S., POHL W., LASO M., IMHOF D., RIEGER K. 2005. European legal limits for migration from food packaging materials: 1. Food should prevail over simulants; 2. More realistic co­nversion from concentrations to limits per surface area. PVC cling films in contact with cheese as an example, Food Control. 18, 201-210.
  • [7] HURME E., SIPILAINEN-MALM T., AHVE­NAINEN R 2002. Active and inteligent packaging. [w:] OhlssonT., BengtssonN. (red.): Minimal Process­ing Technologies in the Food Industry. Wyd. Woodhe- ad Publishing, 87-123.
  • [8] KERRY J. P., O'GRANDY M.N., HOGAN S. A. 2006. Past, current and potential utilization ofactive and intelligent packaging system for meat and muscle- basedproducts. A review. Meat Science, 74, 113-130.
  • [9] LEE K.T. 2010. Quality and safety aspects of meat products as affected by various physical manipulations ofpackagingmaterials. Meat Science, 86, 138-150.
  • [10] MCMILLIN K.W. 2008. Where is MAP Going? A re­view and future potential of modified atmosphere pack- agingfor meat. Meat Science, 80, 43-65.
  • [11] MERONI A. 2000. Active packaging as an opportu­nity to create package design that reflects the communi- cational, functional and logistical requirements of food products. Packaging Technology and Science. 6, 243­248.
  • [12] MILLS A. 2005. Oxygen indicators and inteligent inks forpackagingfood. Cemical Society Review. 34,1003­1011.
  • [13] OZDEMIR M., FLOROS J. D. 2004. Active food packaging technologies. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. (44), 185-193.
  • [14] POCAS M., HOGG T. 2007. Exposure assessment of chemical from packaging materials in foods: review. Food Science and Technology. 16, 219-230.
  • [15] RESTUCCIA D., SPIZZIRRINI U.G., PARISI O.I., CIRILLO G., CURCIO M., IEMMA F., PUOCI F., VINICI G., PICCI N. 2010. New EU regulation as­pects and global market of active and intelligent pack­aging for food industry applications. Food Control. 21, 1425-1435.
  • [16] Rozporządzenie (WE) NR 450/2009 z dnia 29 maja 2009 r. w sprawie aktywnych i inteligentnych materia­łów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywno­ścią (Dz. Urz. WE L 135).
  • [17] Rozporządzeniu (WE) Nr 1935 /2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Dz. Urz. WE L 338).
  • [18] SIP A., JUSIK P. 2008. Bakteriocyny jako składni­ki opakowań o działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Opakowanie, 10, 20-26.
  • [19] VERMEREIEN L., DEVLEGHERE F., BEEST M., KRIUJF N., DEBEVERE J. 1999. Developments in the active packagingfood. Trends of Food Science. 10, 77-86.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-930a838a-32f4-4459-9f45-12b53153518b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.