PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 63 |

Tytuł artykułu

Porównanie metod analitycznych stosowanych w oznaczaniu poziomu immunoglobulin klasy G w surowicy i siarze krów

Warianty tytułu

EN
The comparison of analytical methods used to determine the g-class immunoglobulins level in cows serum and colostrum

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
EN

Wydawca

-

Rocznik

Tom

63

Opis fizyczny

s.259-270,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Hodowli Bydła i Produkcji Mleka, Instytut Hodowli Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław
autor
  • Zakład Hodowli Bydła i Produkcji Mleka, Instytut Hodowli Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław

Bibliografia

  • Argüello A., Castro N., Capowe J., Gines R., Acosta F., Lopez J.L., 2003. Effects of refrigeration, freezing-thawing and pasteurization on IgG goat colostrum preservation. Small Ruminant Re¬search., 48: 135-139.
  • Bilik K., 2008. Odporność siarowa u cieląt Dział żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa, Instytut Zootechniki - PIB, Balice k. Krakowa. Portal Hodowcy - Chów i Hodowla Bydła Mlecznego i Rzeźnego, www.portalhodowcy.home.pl.
  • Dominguez E., Perez M.D., Calvo M., 1997. Effect of heat treatment on the antigen-binding acti¬vity of anti-peroxidase immunoglobulins in bovine colostrums. Journal of Dairy Science, 80, 12: 3182-3187.
  • Dominguez E., Perez M.D., Puyol P., Sanchez L., Calvo M., 2001. Effect of pH on antigen- binding activity of IgG from bovine colostrum upon heating. Journal of Dairy Research, 68: 511-8.
  • Facon M., Skura B.J., Nakai S., 1993. Antibodies to a colonization factor of human enterotoxigenic Escherichia coli in cows' milk and colostrums. Food Agriculture Immunology, 5: 85-91.
  • Goldman A.S., 1989. Bull Immunologic supplementation of cow's milk formulations. International Dairy Fed, 244: 38-43.
  • Grapper D.L.W., Copestake D.E.J., Otter D.E., Indyk H.E., 2007. Analysis of bovine immuno- globulin G in milk, colostrum and dietary supplements: a review. Analytical and Bioanalytical Chemistry 389: 93-109.
  • Guliński P., 2006. Immunoglobuliny - istotny składnik siary krów. Bydło, 5: 18-20.
  • Kehoe S.I., Jayarao B.M., Heinrichs A.J., 2007. A Survey of Bovine Colostrum Composition and Colostrum Management Practices on Pennsylvania Dairy Farms. Journal of Dairy Science 90: 4108-4116.
  • Kim H.-H.Y, Jimenez-Flores R., 1995. Induced Interactions Between the Proteins of Milk Fat Globule Membrane and Skim Milk. Journal of Dairy Science, 78: 24-35.
  • Laemml U., 1971. Cleavage of structural proteins during assembly of the head of bacteriophage T4. Nature, 237: 680-685.
  • Li-Chan E., Kummer A., Losso J.N., Kitts D.D., Nakai S., 1995. Thermal Stability of Bovine Milk Immunoglobulin G (IgG) and the Effect of Added Thermal Protectants on the Stability. Food Research International, 28: 9-16.
  • Lindmark-Mansson H., Timgren A., Alden G., Pausson M., 2005. Two-dimensional gel electropho¬resis of proteins and peptides in bovine milk. International Dairy Journal, 15: 111-121.
  • Mehra R., Marnila P., Korhonen H., 2006. Factors affecting the transfer of immunoglobulin G1 into the milk of Holstein cows. International Dairy Journal, 16: 1262-1271.
  • Ronald L., Horst, Jesse P. Goff, Timothy A. Reinhardt, 2005. Adapting to the Transition Between Gestation and Lactation: Differences Between Rat, Human and Dairy Cow. Journal of Mam¬mary Gland Biology and Neoplasia, 10: 141-155.
  • Szulc T., Zachwieja A., 1998. Siara eliksir życia osesków, Wrocław.
  • Varley M.A., Rucklidge G.J., Wilkinson R.J., Maitland A., 1985. Enzyme-linked immunosorbent assay for the measurement of immunoglobulin G concentrations in porcine plasma and colos¬trum. Research Veterinary Science, 38: 279-81.
  • Vetrugno V., 2004. Safety of milk and milk derivatives in relation to BSE: the lactoferrin example. BioMetals, 17: 353-356.
  • Zachwieja A., 1995. Uwarunkowania zmienności składu siary krów i poziom frakcji białkowych w surowicy krwi krwi ich cieląt. Cz. I. Wpływ stada, wiek krów i sezonu ich ocielenia. Zesz. Nauk. AR Wroc., 40: 155-175.
  • Zachwieja A., 2004. Współzależność miedzy cechami fizykochemicznymi i biologicznymi siary krów a poziomem immunoglobulin w surowicy ich cieląt. Zesz. Nauk. AR Wroc. 495: 18-28.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-926e072f-c38e-4a1b-b886-3d7daa38fad2
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.