EN
Cucumber cultivation in Poland is connected with a certain climatic risk, producing small yields of the plant. Selection of areas suitable for cucumber cultivation should be based not only on soil conditions and agrotechnical recommendations, but also on knowledge of the rate of growth and development of the plant. The aim of this work was to determine the effect of solar conditions and the thermal conditions of air on the variability of cucumber developmental stages in Poland from 1966–2005. To achieve the goals, data was collected from 28 experimental stations of the Research Centre for Cultivar Testing (RCCT) and 50 meteorological stations of the Institute of Meteorology and Water Management (IMWM) concerning respectively: the duration of cucumber development stages and sunshine duration and air temperature from 1966–2005. The relationship between the duration of developmental stages and the examined meteorological elements was determined by analysis of linear and second degree polynomial regression and thermal requirements of the cucumber in the period from sowing to the beginning of fruit setting, determined by means of the effective temperature sum method. Results obtained in this work may be used, for example, in the process of adjusting field production of cucumbers to changing climatic conditions in Poland.
PL
W Polsce uprawa ogórka polowego związana jest z określonym ryzykiem klimatycznym, polegającym na zebraniu małego plonu owoców tej rośliny. Wybór odpowiednich rejonów uprawy ogórka powinien być oparty nie tylko na warunkach glebowych i zaleceniach agrotechnicznych, ale również na znajomości tempa wzrostu i rozwoju rośliny. Celem pracy było poznanie zmienności i struktury czasowej usłonecznienia rzeczywistego i temperatury powietrza w okresie wegetacji ogórka oraz okresów rozwojowych tej rośliny w latach 1966–2005, określenie zależności między długościami okresów rozwojowych a analizowanymi elementami meteorologicznymi, a także wyznaczenie wymagań termicznych opisywanej rośliny w okresie od siewu do początku zawiązywania owoców i prawdopodobieństwa osiągnięcia tej fazy przed 20 i 31 lipca. Do realizacji tych celów wykorzystano dane pochodzące z 28 stacji doświadczalnych COBORU i 50 stacji meteorologicznych IMGW, dotyczące odpowiednio długości okresów rozwojowych ogórka oraz usłonecznienia rzeczywistego i temperatury powietrza w latach 1966–2005. Zależność między długością okresów rozwojowych a rozpatrywanymi elementami meteorologicznymi określono za pomocą analizy regresji liniowej i wielomianowej 2o , natomiast wymagania termiczne ogórka w okresie od siewu do początku zawiązywania owoców ustalono metodą sumy temperatury efektywnej. Uzyskane wyniki będą mogły być wykorzystane m.in. w procesie dostosowywania produkcji polowej ogórka do zmieniających się warunków klimatycznych na terenie Polski.