PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 08 | 2 |

Tytuł artykułu

Activities of the state in the scope of supporting development of accomodation and food companies-current condition versus condition desired by entrepreneurs

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Działania państwa w zakresie wspierania rozwoju przedsiębiorstw gastronomicznych i noclegowych – stan obecny i pożądany przez przedsiębiorców

Języki publikacji

EN PL

Abstrakty

EN
The main focus of the study is on evaluation, from entrepreneurs perspective, of the current and the future desired level of activity on the part of the state for creating favorable conditions for accommodation and food facilities’ development within the Lublin province. In April and May 2013, in the Lublin province a sample of 317 accommodation and food companies was interviewed through computer-assisted web interview (CAWI). According to the entrepreneurs the state shows little involvement in creating solutions facilitating business activities. Among the most severely criticized the following were indicated: tourism and fiscal policies, and too high charges imposed on employers on account of employing workers. Changes are needed in these areas. Many of the interviewed claimed that in the future the state should intensify activities aimed at both para-tourist and tourist infrastructure development.
PL
Opracowanie koncentruje się na ocenie z punktu widzenia przedsiębiorców obecnej, a także pożądanej w przyszłości aktywności państwa w tworzeniu uwarunkowań sprzyjających rozwojowi punktów i zakładów gastronomicznych oraz obiektów noclegowych funkcjonujących na terenie województwa lubelskiego. Badanie metodą wspomaganego komputerowo wywiadu CAWI (ang. computer-assisted web interview) na próbie 317 przedsiębiorstw świadczących usługi gastronomiczne i noclegowe zrealizowano w kwietniu i maju 2013 roku na obszarze województwa lubelskiego. W opinii przedsiębiorców państwo generalnie mało aktywnie włącza się w kreowanie rozwiązań ułatwiających prowadzenie działalności gospodarczej. Szczególnie krytycznie oceniono przyjętą politykę turystyczną i fiskalną oraz zbyt wysokie obowiązkowe obciążenia pracodawców wynikające z faktu zatrudniania pracowników. W tych obszarach potrzebne są zmiany. W opinii wielu uczestników badania państwo w przyszłości powinno intensyfikować działania prowadzące do rozwoju infrastruktury ogólnej, a także turystycznej.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

08

Numer

2

Opis fizyczny

p.38-53,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Pope John Paul II State School of Higher Education in Biala Podlaska, Sidorska 95/97, 21-500 Biala Podlaska, Poland
autor
  • Pope John Paul II State School of Higher Education in Biala Podlaska, Sidorska 95/97, 21-500 Biala Podlaska, Poland

Bibliografia

  • 1. Alejziak W., Marciniec T. (2003), Międzynarodowe organizacje turystyczne. Albis, Kraków.
  • 2. Angowski M. (2005), Wpływ otoczenia na rozwój sektora małych i średnich przedsiębiorstw na obszarach wiejskich. Wyd. Akademii Rolniczej w Lublinie, Lublin.
  • 3. Drab-Kurowska A., Sokół A. (2010), Małe i średnie przedsiębiorstwa wobec wyzwań rozwoju technologii XXI wieku. CeDe-Wu.pl Wydawnictwa Fachowe, Warszawa.
  • 4. Kozłecka B., Osowska K. (2012), Przedsiębiorstwo gastronomiczne. Difin, Warszawa.
  • 5. Lichniak I. (red.) (2011), Determinanty rozwoju przedsiębiorczości w Polsce. Oficyna Wyd. Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, Warszawa.
  • 6. Nehring A. (red.) (2014), Uwarunkowania rozwoju i konkurencyjności przedsiębiorstw, Wyższa Szkoła Biznesu w Dąbrowie Górniczej. Dąbrowa Górnicza.
  • 7. Stan sektora małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce. Raport za lata 1995-1996 (1997), Polska Fundacja Promocji i Rozwoju Małych i Średnich Przedsiębiorstw USAID GEMINI PEDS PROJECT, Warszawa.
  • 8. Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r., Ordynacja podatkowa, Dz.U. z 1997 r.nr 137, poz. 926.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-9117781d-113d-4273-a088-09d4ca889e45
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.