PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 27 | 2 |

Tytuł artykułu

The effect of multi-component fertilizers on the yield and mineral composition of winter triticale

Warianty tytułu

PL
Wpływ nawozów wieloskładnikowych na plonowanie i skład mineralny pszenżyta ozimego

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Multi-component fertilizers are increasingly used due to their easy application, solubility and complex composition. A clear advantage of multi-component fertilizers over simple fertilizers is that the former supply a combination of nutrients at a time. The objective of this study was to determine the effect of multi-component fertilizers, Amofosmag 4 and Amofosmag 3, on winter triticale yield, and the content and uptake of macronutrients. A three-year field experiment (2008–2010) was carried out in a randomized block design at the Research and Experimental Station in Tomaszkowo, at the University of Warmia and Mazury in Olsztyn (NE Poland). The experiment comprised three fertilization treatments in four replications: control treatment (simple fertilizers) and two treatments with mixed multi-component fertilizers, Amofosmag 4 and Amofosmag 3. The tested crop was winter triticale cv. Grenado. Wet mineralized plant samples were assayed for the content of: total nitrogen – by the hypochlorite method, phosphorus – by the vanadium-molybdenum method, calcium and potassium – by atomic emission spectrometry (AES), and magnesium – by atomic absorption spectrometry (AAS). In most cases, the application of Amofosmag 4 and Amofosmag 3 increased the yield of winter triticale grain and straw, in comparison with simple fertilizers. The concentrations of the analyzed macronutrients in triticale were similar in all fertilization treatments, thus pointing to a comparable effect of the applied fertilizers, except for the nitrogen content of triticale grain which was highest in plots fertilized with simple fertilizers, compared with the other treatments. Differences in the chemical composition of triticale plants were observed between successive years of the study. The highest total uptake of phosphorus, potassium and magnesium by winter triticale was noted in plots fertilized with Amofosmag 3. Nitrogen uptake was higher in the control treatment, and calcium uptake in the Amofosmag 4 treatment.
PL
Nawozy wieloskładnikowe są coraz powszechniej stosowane ze względu na łatwość aplikacji, rozpuszczalność i kompleksowy skład pierwiastkowy. Możliwość wprowadzenia jednocześnie kilkuskładników czyni je konkurencyjnymi w porównaniu z jednoskładnikowymi. Celem pracy było zbadanie wpływu nawozów wieloskładnikowych Amofosmagu 4 i Amofosmagu 3 na plon, zawartość i pobranie makroskładników przez pszenżyto ozime. Trzyletnie doświadczenie polowe (2008–2010) przeprowadzono w Ośrodku Dydaktyczno-Doświadczalnym w Tomaszkowie należącym do Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Doświadczenie, założone metodą losowanych bloków, obejmowało trzy obiekty nawozowe w czterech powtórzeniach: obiekt kontrolny (nawozy jednoskładnikowe), Amofosmag 4 i Amofosmag 3. Rośliną testowaną było pszenżyto ozime odmiany ‘Grenado’. W zmineralizowanych „na mokro” próbkach roślinnych oznaczono: azot ogólny – metodą podchlorynową, fosfor – metodą wanadowo-molibdenową, wapń i potas – metodą emisyjnej spektometrii atomowej (ESA) oraz magnez – metodą absorpcyjnej spektometrii atomowej (ASA). Z przeprowadzonego doświadczenia wynika, że nawożenie Amofosmagiem 4 i Amofosmagiem 3 miało na ogół wpływ na zwiększenie plonu ziarna i słomy pszenżyta ozimego w porównaniu z nawozami jednoskładnikowymi. Koncentracja badanych makroelementów w pszenżycie w poszczególnych obiektach nawozowych była na ogół zbliżona, zastosowane nawozy wykazywały działanie równorzędne. Wyjątek stanowiła zawartość azotu w ziarnie pszenżyta, gdzie po zastosowaniu nawozów jednoskładnikowych wystąpiła największa zawartość tego składnika w porównaniu z pozostałymi obiektami nawozowych. Zróżnicowanie w składzie chemicznym badanej rośliny wystąpiło między poszczególnymi latami badań. Największe łączne pobranie fosforu, potasu i magnezu przez pszenżyto ozime stwierdzono w obiektach z Amofosmagiem 3. Azot był nieco lepiej pobierany przez pszenżyto w obiekcie kontrolnym, zaś wapń – w obiekcie z Amofosmagiem 4.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

27

Numer

2

Opis fizyczny

p.125-134,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Agricultural Chemistry and Environmental Protection, University of Warmia and Mazury, ul.Michała Oczapowskiego 8, 10-718 Olsztyn, Poland
  • Department of Agricultural Chemistry and Environmental Protection, University of Warmia and Mazury, ul.Michała Oczapowskiego 8, 10-718 Olsztyn, Poland
autor
  • Department of Agricultural Chemistry and Environmental Protection, University of Warmia and Mazury, ul.Michała Oczapowskiego 8, 10-718 Olsztyn, Poland
  • Department of Agricultural Chemistry and Environmental Protection, University of Warmia and Mazury, ul.Michała Oczapowskiego 8, 10-718 Olsztyn, Poland

Bibliografia

  • ALARU M., LAUR Ü ., JAAMA E. 2003. Influence of nitrogen and weather conditions on the grain quality of winter triticale. Agronomy Research, 1: 3–10.
  • BRZOZOWSKA I. 2006. Wpływ herbicydów i sposobu nawożenia azotem na zawartość makroelementów w ziarnie pszenżyta ozimego. Pam. Puł., 142: 9–17.
  • FILIPEK T. 2001. Zawartość składników pokarmowych a zastosowanie nawozów wieloskładnikowych z KIZPS „Siarkopol”. Folia Univ. Agric. Stetin., Agricultura, 223 (89): 41–46.
  • FOSSATI D., FOSSATI A., FEIL B. 1993. Relationship between grain yield and grain nitrogen concentration in winter triticale. Euphytica, 71: 115–123.
  • GLABISZ U., KIC B., GRZMIL B. 1992. Manufacture of low chloride multicomponent fertilizers based on conversion in aqueous solution. J. Agric. Food Chem., 40: 1393–1397.
  • GROMOVA Z., POLAĆEK M. 1995. Uptake of nutrients in triticale. Rostlinna´ vy´roba, 41: 71–75.
  • JACZEWSKA-KALICKA A. 2008. Wpływ zmian klimatycznych na plonowanie i ochronę zbóż w Polsce. Progress in Plant Protection, 48(2): 415–425.
  • ŁABUDA S. 1994. Skład pierwiastkowy nawozów w Polsce. Annales UMCS, Sec. E, 49 Suppl., 133–147.
  • MAZUR T., MAZUR Z., WOJTAS A., GRZEŚKOWIAK A. 2001. Wpływ nawozów wieloskładnikowych na wielkość i jakość plonów roślin uprawianych w 4-polowym zmianowaniu. Folia Univ. Agric. Stetin., Agricultura, 223(89): 113–120.
  • NOGALSKA A., CZAPLA J., SKWIERAWSKA M. 2010. The effect of multi-component fertilizers on spring wheat yield, the content and uptake of macronutrients. Pol. J. Natur. Sc., 25(4): 323–331.
  • NOGALSKA A., CZAPLA J., SKWIERAWSKA M. 2011. The effect of multi-component fertilizers on spring barley yield, the content and uptake of macronutrients. Pol. J. Natur. Sc., 26(2): 89–97.
  • POTARZYCKI J., LEWICKA L. 2002. Efektywność plonotwórcza nawozów wieloskładnikowych w uprawie buraka cukrowego. Biul. IHAR, 222: 111–118.
  • ZAWARTKA L., SKWIERAWSKA M. 2004a. Wpływ nawozów wieloskładnikowych na wymywanie fosforu i innych makroelementów z gleby. Prace Nauk. AE Wrocław, Chemia, 1017: 69–77.
  • ZAWARTKA L., SKWIERAWSKA M. 2004b. Wpływ nawozów wieloskładnikowych na plon i zawartość fosforu i innych makroelementów w jęczmieniu jarym. Prace Nauk. AE Wrocław, Chemia, 1017: 149–157.
  • WINIARSKI A., PODLEŚNA A., NOWAK R. 2002. Technologia wytwarzania i badania agrochemiczne nawozów wieloskładnikowych USP. Nawozy i nawożenie, 1(10): 19–29.
  • TRAWCZYŃSKI C., GRZEŚKIEWICZ H. 2006. Effect of the agravita multicomponent fertilizer under conditions of different nitrogen doses on the yield and some quality features of potato tubers. Zesz. Prob. Postęp. Nauk Roln., 511: 149–155.
  • TRAWCZYŃSKI C., SOCHA T. 2006. The influence of multicomponent fertilizers (agrafoska, amofoska, amofosmag) on the yield and chemical composition of potato tubers. Zesz. Prob. Postęp. Nauk Roln., 511: 157–164.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-9020cdcc-da75-4032-a865-e73dad080450
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.