PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 05 | 2 |

Tytuł artykułu

Problemy organizacji bazy surowcowej na przykładzie zakładu przetwórstwa owocowo-warzywnego Pudliszki S.A.

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Selected problems of organization a stock base on the example of fruit and vegetable processing works Pudliszki S.A.

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Opisano wpływ jakości surowca na wyrób końcowy w zakładzie przetwórstwa owocowo - warzywnego. Podkreślono znaczenie jakości, które jest synonimem nowoczesności, istotnym kryterium oceny przedsiębiorstwa oraz warunkiem konkurencyjności. Zakład w Pudliszkach stara się wykorzystywać warunki przyrodnicze występujące na terenie jego bazy surowcowej. Przedstawiono również organizację zbioru i skupu warzyw oraz doboru kontrahentów i dostawców.
EN
The paper shows influence of quality of the stock on products in fruit and vegetable processing industry. The paper emphasis meaning of quality which is the symbol of modernity, important criterion of marking the industry and the condition of competitiveness. Works in Pudliszki has it’s own stock base and tries to use natural conditions on it’s own stock base. The paper shows organization of picking and purchasing of fruit and vegetables and selection of contracting party.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

05

Numer

2

Opis fizyczny

s.109-114,bibliogr.

Twórcy

autor

Bibliografia

  • Drozdowicz M. (1963): Towaroznawstwo owoców i warzyw. Praca zbiorowa ZW CRS, Warszawa, s. 108.
  • Nowa Encyklopedia Powszechna PWN, Warszawa 1995 - 1999.
  • Małysz J. (1996): Wpływ procesów integracyjnych w agrobiznesie na modernizację i rekonstrukcję rolnictwa oraz obszarów wiejskich. Agrobiznes szansą rozwoju wsi i rolnictwa, nr 741, AE, Wrocław, s. 28 - 35.
  • Nalborczyk E. (1996): Potencjalne możliwości plonowania i poprawy jakości roślin uprawnych. Przemysł Spożywczy, nr 9.
  • Pijanowski E., Dłużewski M. (1996): Ogólna technologia żywności. WNT, Warszawa, s. 148 - 149.
  • PN - EN 28402 (1993): Jakość. Terminologia.
  • Sikora T. (1995): Żywność gwarantowanej jakości. Przemysł Spożywczy, nr 6, s. 203 - 205.
  • www.pudliszki.pl

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-8f2661ce-fc0e-4a2e-8977-3dea33ec9996
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.