Przejdź do menu głównego
Przejdź do treści
PL
|
EN
Szukaj
Przeglądaj
Pomoc
O nas
test
Preferencje
Polski
English
Język
Widoczny
[Schowaj]
Abstrakt
10
20
50
100
Liczba wyników
Numer - szczegóły
Adres strony
Kopiuj
Wydawca
-
Czasopismo
Bromatologia i Chemia Toksykologiczna
Rocznik
2016
Tom
49
Numer
3
Identyfikatory
Okładka
Zawartość wolumenu
3
artykuł:
Preferencje studentów Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego odnośnie produktów przekąskowych
(
Kurp L.
,
Danowska-Oziewicz M.
,
Karpinska-Tymoszczyk M.
,
Draszanowska A.
,
Biedrzycka M.
)
artykuł:
Ocena pobrania substancji intensywnie słodzących z wybranymi napojami przez dzieci w wieku 10-12 lat
(
Malczyk E.
,
Wyka J.
,
Misiarz M.
,
Calyniuk B.
,
Zolotenka-Synowiec M.
)
artykuł:
Klasyfikacja wymagań stawianych produktom spożywczym z wykorzystaniem modelu Kano
(
Szkiel A.
)
artykuł:
Ocena zachowań żywieniowych wybranej grupy młodzieży w wieku 16-19 lat z terenu powiatu wejherowskiego
(
Suszek A.
,
Platta A.
)
artykuł:
Analiza postaw konsumentów wobec żywności probiotycznej
(
Karpinska-Tymoszczyk M.
,
Danowska-Oziewicz M.
,
Draszanowska A.
,
Kurp L.
,
Skwarek A.
)
artykuł:
Profil kwasów tłuszczowych, w tym izomerów trans w wybranych wyrobach cukierniczych, waflach i ciastkach
(
Kosewski G.
,
Boleslawska I.
,
Przyslawski J.
)
artykuł:
Analiza postaw konsumentów wobec żywności wzbogacanej
(
Draszanowska A.
,
Karpinska-Tymoszczyk M.
,
Danowska-Oziewicz M.
,
Kurp L.
,
Kowalczyk N.
)
artykuł:
Wpływ diety na zmiany w zawartości wybranych pierwiastków w mózgach szczurów z rakiem sutka
(
Skrajnowska D.
,
Bobrowska-Korczak B.
,
Jankowska M.
,
Jagielska A.
,
Tokarz A.
)
artykuł:
Wartość energetyczna i podstawowe składniki odżywcze w diecie pacjentów z bielactwem
(
Wacewicz M.
,
Naliwajko S. K.
,
Socha K.
,
Niczyporuk M.
,
Aleksiejczuk P.
,
Ostrowska J.
,
Borawska M. H.
)
artykuł:
Zawartość tłuszczu oraz skład kwasów tłuszczowych pozyskanych z różnych odmian rokitnika uprawianych w południowej Polsce
(
Wojtanowska-Krosniak A.
,
Francik R.
,
Kondratowicz-Pietruszka E.
,
Buczek M.
,
Zagrodzki P.
,
Krosniak M.
)
artykuł:
Wpływ fermentacji mlekowej na aktywność antyoksydacyjną nasion i kiełków gryki (Fagopyrum esculentum)
(
Chlopicka J.
,
Barton H.
,
Folta M.
,
Baster A.
)
artykuł:
Poziom spożycia wybranych składników odżywczych w grupie studentów farmacji i dietetyki Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu
(
Boleslawska I.
,
Gorna I.
,
Przyslawski J.
)
artykuł:
Zachowania zdrowotne młodzieży w cukrzycy typu I
(
Platta A.
,
Skotnicka M.
)
artykuł:
Wykorzystanie stewii jako zamiennika cukru przez osoby dorosłe
(
Bielaszka A.
,
Kardas M.
,
Kiciak A.
,
Szczepanska E.
,
Grajek M.
,
Jastrzebska A.
,
Kardas J.
,
Grochowska-Niedworok E.
)
artykuł:
Spożycie napojów energetyzujących w grupie nastolatków z trójmiasta i okolic. Część I. Charakterystyka spożycia
(
Kozirok W.
)
artykuł:
Wartość żywieniowa dyni
(
Kulczynski B.
,
Czlapka-Matysik M.
,
Gramza-Michalowska A.
)
artykuł:
Analiza profilu kwasów tłuszczowych wybranych olejów "nietypowych"
(
Rutkowska J.
,
Antoniewska A.
,
Baranowski D.
,
Rasinska E.
)
artykuł:
Ocena wiedzy żywieniowej osób z chorobą nowotworową
(
Michalak-Majewska M.
,
Domagala D.
,
Solecka M.
)
artykuł:
Zawartość manganu w wieloziołowych produktach wspomagających odchudzanie
(
Sperkowska B.
,
Bazylak G.
)
artykuł:
Bioaktywne składniki mineralne w polskich naturalnych wodach mineralnych udostępnianych do spożycia w opakowaniach jednostkowych
(
Drobnik M.
,
Latour T.
,
Sziwa D.
)
artykuł:
Ocena spożycia wybranych witamin przez zawodników Kadry Narodowej Kickboxingu
(
Bawa S.
,
Godzina D.
)
artykuł:
Wpływ diety niskowęglowodanowej i wysokobiałkowej na parametry wątrobowe szczurów szczepu Wistar żywionych dietą (LCHP)
(
Kostogrys R. B.
,
Manterys A.
,
Franczyk-Zarow M.
,
Maslak E.
,
Florkiewicz A.
,
Wybranska I.
)
artykuł:
Ocena wiedzy i nawyków żywieniowych kobiet mieszkających w Polsce i Wielkiej Brytanii
(
Wyka J.
,
Misiarz M.
,
Malczyk E.
,
Zolotenka-Synowiec M.
,
Calyniuk B.
,
Ciolek J.
)
artykuł:
Ocena wpływu diety z dodatkiem mięsa wzbogaconego w sprzężone trieny kwasu linolenowego (CLnA) na parametry kości u myszy genetycznie zmodyfikowanych APOE/ LDLR–/–
(
Kostogrys R. B.
,
Manterys A.
,
Franczyk-Zarow M.
,
Florkiewicz A.
,
Filipiak-Florkiewicz A.
,
Topolska K.
,
Sady M.
,
Wybranska I.
)
artykuł:
Związki fenolowe ogółem w popularnych warzywach liściowych i kapustnych oraz wybranych roślinach dziko rosnących
(
Wieczorek J.
,
Wieczorek Z.
)
artykuł:
Interakcje witamin z grupy B z wybranymi lekami ośrodkowego układu nerwowego
(
Pasko P.
,
Korczyk M.
,
Zachwieja Z.
)
artykuł:
Ocena wiedzy wybranej grupy osób na temat suplementów diety zawierających żurawinę
(
Karmanska A.
,
Czernek K.
,
Karwowski B.
)
artykuł:
Części nadziemne popularnych warzyw jako źródło karotenoidów i chlorofilu w żywności
(
Wieczorek J.
,
Wieczorek Z.
)
artykuł:
Analiza zmian w profilu składników odżywczych w gotowej żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci
(
Weker H.
,
Wiech M.
,
Baranska M.
,
Wilska H.
)
artykuł:
Rola inspekcji weterynaryjnej w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności na przykładzie weryfikacji zawartości WWA
(
Stanislawek M.
,
Miarka D.
,
Ciecierska M.
,
Kowalska J.
,
Majewska E.
)
artykuł:
Wartość odżywcza i antyoksydacyjna produktów pszczelich
(
Majewska E.
,
Kowalska J.
,
Druzynska B.
,
Wolosiak R.
,
Derewiaka D.
,
Ciecierska M.
)
artykuł:
Wpływ wybranych leków o działaniu immunosupresyjnym na gospodarkę potasem i magnezem
(
Pasko P.
,
Tischner A.
,
Zachwieja Z.
)
artykuł:
Napary z czarnej herbaty jako główne źródło związków polifenolowych w racjach pokarmowych studentów
(
Koch W.
)
artykuł:
Analiza wartości odżywczej jadłospisów dekadowych starszych kobiet
(
Kolota A.
,
Glabska D.
,
Wlodarek D.
)
artykuł:
Ocena pobrania tiaminy z dietą przez kobiety i mężczyzn w wieku 21-40 lat, mieszkających w Poznaniu
(
Szymanderska-Buszka K.
,
Jedrusek-Golinska A.
,
Waszkowiak K.
,
Kobus-Cisowska J.
,
Kmiecik D.
,
Bronowicka-Klys D.
,
Piechocka J.
)
artykuł:
Właściwości prozdrowotne konfitur z płatków róży pomarszczonej (Rosa rugosa)
(
Slawinska A.
,
Jablonska-Rys E.
,
Radzki W.
,
Michalak-Majewska M.
,
Skrzypczak K.
,
Ciolkowska A.
,
Gustaw W.
)
artykuł:
Ocena jadłospisów przedszkolnych oferowanych przez kuchnie własne i firmy cateringowe na terenie powiatu leszczyńskiego
(
Kmiecik D.
,
Poslednik B.
,
Waszkowiak K.
,
Kobus-Cisowska J.
,
Jedrusek-Golinska A.
)
artykuł:
Ocena postaw i zachowań żywieniowych wybranej grupy dzieci w wieku wczesnoszkolnym
(
Platta A.
,
Suszek A.
)
artykuł:
Herbata jako źródło manganu w codziennej diecie człowieka
(
Brzezicha-Cirocka J.
,
Grembecka M.
,
Szefer P.
)
artykuł:
Stabilność oksydacyjna i pojemność przeciwutleniająca wybranych olejów jadalnych
(
Kurzeja E.
,
Kimsa-Dudek M.
,
Synowiec-Wojtarowicz A.
,
Ocytko M.
,
Kuzmiak M.
,
Pawlowska-Goral K.
)
artykuł:
Ocena funkcjonowania systemu HACCP według opinii pracowników restauracji - studium przypadku
(
Wierzowiecka J.
,
Skukowska P.
)
artykuł:
Zawartość witaminy C w warzywach i owocach pochodzących z upraw konwencjonalnych i ekologicznych
(
Bobrowska-Korczak B.
,
Wojcik A.
,
Tokarz A.
)
artykuł:
Identyfikacja kwasów tłuszczowych i steroli w czekoladach białych w aspekcie ich autentyczności
(
Kowalska J.
,
Gos A.
,
Miszkowska A.
,
Derewiaka D.
,
Majewska E.
,
Druzynska B.
,
Ciecierska M.
,
Wolosiak R.
)
artykuł:
Wpływ olejku z kolendry na wzrost bakterii kwasu mlekowego
(
Kozlowska M.
,
Ziarno M.
,
Gruczynska E.
,
Kowalska D.
,
Tarnowska K.
)
artykuł:
Wartość odżywcza diety dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu. Badania wstępne
(
Tarnowska K.
,
Lange E.
,
Gruczynska E.
,
Kowalska D.
,
Kozlowska M.
)
artykuł:
3-chloropropan-1,2-diol i 2-chloropropan-1,3-diol w sosach sojowych i hydrolizowanych białkach roślinnych dostępnych na rynku krajowym
(
Kowalska D.
,
Gruczynska E.
,
Kozlowska M.
,
Tarnowska K.
,
Kowalski B.
)
artykuł:
Porównanie właściwości antyoksydacyjnych i zawartości kwasów organicznych w napojach fermentowanych otrzymanych przy pomocy grzybka tybetańskiego i herbacianego
(
Chlopicka J.
,
Foltyn K.
,
Miasik M.
,
Barton H.
)
artykuł:
Wybrane składniki bioaktywne i właściwości przeciwrodnikowe owoców żurawiny i fig suszonych
(
Druzynska B.
,
Sieradzka B.
,
Majewska E.
,
Kowalska J.
,
Wolosiak R.
,
Derewiaka D.
,
Ciecierska M.
)
artykuł:
"Cukry dodane" w wybranych produktach spożywczych - ocena analityczna i bromatologiczna
(
Grembecka M.
,
Brodzik K.
,
Hryniewiecka A.
,
Mroz M.
,
Szelazek A.
,
Lebiedzinska A.
,
Szefer P.
)
artykuł:
Wybrane zachowania prozdrowotne ludzi starszych z terenu Wielkopolski (badania wstępne)
(
Jedrusek-Golinska A.
,
Waszkowiak K.
,
Szymandera-Buszka K.
,
Kobus-Cisowska J.
,
Kmiecik D.
,
Gorecka D.
)
artykuł:
Ocena zachowań konsumentów na rynku produktów słodkich
(
Wolosiak R.
,
Szczepanska J.
,
Ciecierska M.
,
Derewiaka D.
,
Druzynska B.
,
Kowalska J.
,
Majewska E.
)
artykuł:
Interakcje witamin z grupy B z wybranymi lekami przeciwnowotworowymi
(
Korczyk M.
,
Pasko P.
,
Zachwieja Z.
)
artykuł:
Skład i rozmieszczenie kwasów tłuszczowych w triacyloglicerolach zamienników tłuszczu mleka kobiecego
(
Brys J.
,
Wirkowska-Wojdyla M.
,
Gorska A.
,
Ostrowska-Ligeza E.
,
Burek M.
,
Tarnowska K.
)
artykuł:
Postawy studentów uczelni wyższych wobec żywności zawierającej składniki bioaktywne - badania pilotażowe
(
Waszkowiak K.
,
Mikolajczyk H.
,
Szymandera-Buszka K.
,
Jedrusek-Golinska A.
,
Kmiecik D.
)
artykuł:
Sposób żywienia wybranej grupy młodych kobiet w aspekcie profi laktyki chorób układu krążenia
(
Harton A.
,
Myszkowska-Ryciak J.
,
Gajewska D.
)
artykuł:
Otrzymywanie substytutów tłuszczu mleka ludzkiego w jednoetapowej enzymatycznej acydolizie smalcu
(
Gruczynska E.
,
Kowalska D.
,
Tarnowska K.
,
Kozlowska M.
,
Kowalski B.
)
artykuł:
Słodycze jako źródło tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie
(
Kmiecik D.
,
Szopa M.
,
Kobus-Cisowska J.
,
Przeor M.
,
Jedrusek-Golinska A.
,
Szymandera-Buszka K.
)
artykuł:
Wpływ kierunku studiów na wybrane zachowania żywieniowe studentów trzech polskich uczelni
(
Danowska-Oziewicz M.
,
Karpinska-Tymoszczyk M.
,
Kurp L.
,
Draszanowska A.
,
Loba B.
)
artykuł:
Spożycie wybranych produktów spożywczych oraz osoczowe stężenia wybranych witamin antyoksydacyjnych w grupie pacjentów z chorobami układu sercowo-naczyniowego
(
Karazniewicz-Lada M.
,
Glowka A. K.
,
Przyslawski J.
)
artykuł:
Ocena nawyków i zachowań żywieniowych studentów PWSZ w Nysie
(
Misiarz M.
,
Grochowska-Niedworok E.
,
Dul L.
,
Wyka J.
,
Malczyk E.
,
Calyniuk B.
,
Zolotenka-Synowiec M.
)
artykuł:
Wybrane wyróżniki jakościowe soków mieszanych
(
Kalisz S.
,
Scibisz I.
,
Mitek M.
)
artykuł:
Charakterystyka porównawcza polskich wypieków tradycyjnych z ich odpowiednikami dostępnymi na rynku
(
Spiel J. A.
,
Draszanowska A.
,
Szczesnowicz W.
)
artykuł:
Wybrane zwyczaje żywieniowe pacjentów z tętniakiem aorty brzusznej
(
Karwowska A.
,
Kurianiuk A.
,
Lapinski R.
,
Gacko M.
,
Karczewski J.
)
artykuł:
Ocena jakości żywienia dzieci w wieku przedszkolnym
(
Suszek A.
,
Platta A.
)
artykuł:
Zawartość witaminy B6 w wybranych suplementach diety i preparatach leczniczych
(
Czaja J.
,
Knyszewski K.
,
Martyniuk N.
,
Michalska A.
,
Szefer P.
,
Lebiedzinska A.
)
artykuł:
Ocena nawyków żywieniowych dotyczących spożycia fermentowanych napojów mlecznych wśród mieszkańców terenów pogranicznych Polski i Czech
(
Zolotenka-Synowiec M.
,
Malczyk E.
,
Misiarz M.
,
Wyka J.
,
Calyniuk Z.
,
Melech M.
)
artykuł:
Właściwości sorpcyjne układów beta-laktoglobulina-palmitynian retinylu
(
Gorska A.
,
Szulc K.
,
Ostrowska-Ligeza E.
,
Wirkowska-Wojdyla M.
,
Brys J.
)
artykuł:
Badania zachowań żywieniowych uczniów i studentów województwa lubelskiego w zakresie produktów zbożowych
(
Sykut-Domanska E.
,
Rzedzicki Z.
,
Dorosz A.
,
Osojca M.
,
Zarzycki P.
,
Sobota A.
,
Wirkijowska A.
,
Kuzawinska E.
,
Bartoszek K.
)
artykuł:
Wpływ manganu(II) na przebieg fermentacji mlekowej mąki żytniej
(
Barton H.
,
Indyka K.
,
Folta M.
,
Chlopicka J.
,
Karczewska E.
,
Skiba-Kurek I.
,
Budak A.
)
artykuł:
Ocena wiedzy konsumentów na temat skrobi opornej
(
Piecyk M.
,
Cichocka J.
,
Worobiej E.
)
artykuł:
Zawartość hydroksymetylofurfuralu w konfiturach z płatków róży Rosa rugosa
(
Cendrowski A.
,
Scibisz I.
,
Mitek M.
)
artykuł:
Wpływ dodatku czosnku w produkcji frytek na zawartość akrylamidu i wybrane cechy jakościowe
(
Gertchen M.
,
Tajner-Czopek A.
,
Kita A.
,
Rytel E.
,
Peksa A.
,
Miedzianka J.
,
Bronkowska M.
,
Wyka J.
)
artykuł:
Ocena wiedzy konsumentów na temat zanieczyszczeń chemicznych w żywności
(
Ciecierska M.
,
Rekas M.
,
Derewiaka D.
,
Druzynska B.
,
Majewska E.
,
Kowalska J.
,
Wolosiak R.
)
artykuł:
Wybrane fizykochemiczne wyróżniki jakości miodów nektarowych
(
Majewska E.
,
Kowalska J.
,
Wolosiak R.
,
Druzynska B.
,
Derewiaka D.
,
Ciecierska M.
)
artykuł:
Spożycie napojów energetyzujących w grupie nastolatków z trójmiasta i okolic. Część II Znajomość produktu i uwarunkowania spożycia
(
Kozirok W.
)
artykuł:
Ocena sensoryczna czekolad o wysokiej zawartości kakao
(
Kowalska J.
,
Oleszczuk K.
,
Majewska E.
,
Druzynska B.
,
Ciecierska M.
,
Derewiaka D.
,
Wolosiak R.
)
artykuł:
Ocena poziomu wiedzy żywieniowej i sposobu żywienia kobiet w okresie ciąży
(
Kobus-Cisowska J.
,
Kmiecik D.
,
Przeor M.
,
Jedrusek-Golinska A.
,
Waszkowiak K.
,
Zolna H.
)
artykuł:
Ocena jakości diety studentów w zależności od ich płci i wiedzy żywieniowej
(
Galinski G.
,
Czarnocinska J.
,
Zaborowicz K.
)
artykuł:
Wartość energetyczna oraz podstawowe składniki pokarmowe w dietach pacjentów z chorobą Parkinsona
(
Kitlas P.
,
Naliwajko S. K.
,
Socha K.
,
Kochanowicz J.
,
Mariak Z. D.
,
Borawska M. H.
)
artykuł:
Ocena wpływu wysokobiałkowych śniadań na poziom głodu krótkoterminowy i długoterminowy
(
Skotnicka M.
,
Platta A.
)
artykuł:
Nawyki żywieniowe studentów w zakresie częstości spożycia wybranych produktów spożywczych
(
Malczyk E.
,
Calyniuk B.
,
Synowiec J.
)
artykuł:
Zawartość likopenu i potasu a jakość handlowa koncentratów pomidorowych
(
Piecyk M.
,
Orlowska M.
,
Worobiej E.
)
artykuł:
Ocena pobrania wybranych składników żywności z CRP pensjonariuszek domu pomocy społecznej
(
Marzec Z.
,
Lukasiewicz M.
,
Marzec A.
,
Wyszogrodzka-Koma L.
)
artykuł:
Ocena wpływu nasion chia na jakość sensoryczną batonów zbożowych
(
Kobus-Cisowska J.
,
Kmiecik D.
,
Flaczyk E.
,
Jedrusek-Golinska A.
,
Szymandera-Buszka K.
,
Hes M.
)
artykuł:
Substancje bioaktywne - szansa czy zagrożenie? Opinie rodziców dzieci z alergią pokarmową (badania wstępne)
(
Jedrusek-Golinska A.
,
Szymandera-Buszka K.
,
Jedrzejowska E.
,
Waszkowiak K.
,
Kmiecik D.
,
Kobus-Cisowska J.
)
artykuł:
Wpływ obróbki wstępnej na zawartość witaminy C w przecierach pomidorowych
(
Scibisz I.
,
Kalisz S.
,
Mitek M.
)
artykuł:
Analiza spożycia wybranych mono- i dwucukrów w grupie młodych kobiet
(
Myszkowska-Ryciak J.
,
Harton A.
,
Gajewska D.
)
artykuł:
Wpływ składu chemicznego mleka w proszku na jego właściwości termiczne
(
Ostrowska-Ligeza E.
,
Wirkowska-Wojdyla M.
,
Gorska A.
,
Brys J.
,
Bragoszewski L.
,
Madyniak R.
)
artykuł:
Ocena zawartości sodu i potasu w gotowych produktach spożywczych przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci
(
Misztal-Szkudlinska M.
,
Tkaczyk N.
,
Chelmieniewicz A.
,
Szefer P.
)
artykuł:
Wpływ dodatku beta-glukanu na jakość smażonych makaronów instant
(
Perczynska A.
,
Marciniak-Lukasiak K.
)
artykuł:
Porównanie właściwości przeciwutleniających preparatów białek z nasion komosy ryżowej
(
Worobiej E.
,
Kaliszuk P.
,
Piecyk M.
)
artykuł:
Wstępna ocena jakości pszczelich miodów gatunkowych z terenu Warmii i Mazur
(
Chomaniuk N.
,
Przybylowski P.
,
Wilczynska A.
)
artykuł:
Ocena stanu odżywienia pracowników opolskiej uczelni
(
Malczyk E.
,
Wyka J.
,
Strojewska P.
)
artykuł:
Analiza zawartości wybranych cukrów w sokach owocowych i nektarach
(
Stawarska A.
,
Debowska D.
,
Tokarz a.
)
artykuł:
Ocena jakości mikrobiologicznej wybranych deserowych produktów sojowych
(
Kukulowicz A.
,
Macierzynski P.
)
artykuł:
Porównanie jakości tłuszczów występujących w smażonych produktach mięsnych przygotowywanych w warunkach domowych i pochodzących z restauracji typu fast food
(
Derewiaka D.
,
Dasiewicz K.
,
Rutkowska J.
,
Druzynska B.
,
Ciecierska M.
,
Majewska E.
,
Kowalska J.
,
Wolosiak R.
)
rozwiń roczniki
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.