PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | 73 | 05 |

Tytuł artykułu

Zimno i zdrowo

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Cold and healthy

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Mrożonki warzywne stanowią rodzaj żywności wygodnej. Cieszą się popularnością zarówno w domach, jaki w gastronomii. Do mrożenia można przeznaczać większość warzyw, szczególnie te mało trwałe. Mrożenie jest najzdrowszą metodą utrwalania warzyw, ponieważ powoduje tylko niewielkie straty wartości odżywczej. Nie zmienia też smaku, zapachu i koloru warzyw. Mrożonki warzywne są często wykorzystywane w gastronomii, ze względu na łatwość, szybkość przygotowania oraz możliwość urozmaicania menu. Warzywa mrożone najlepiej nadają się do gotowania, duszenia, pieczenia i smażenia. Nie wymagają rozmrażania przed obróbką termiczną. W artykule przedstawiono przykładowe potrawy, które można sporządzać z mrożonek warzywnych, w tym przystawki, zupy, dania główne mięsne, dania główne bezmięsne oraz sałatki, surówki i desery
EN
Frozen vegetables are a type of convenient food. They are popular both in homes and in the catering trade. For freezing, you can use most of the vegetables, especially those not permanent. Freezing is the healthiest way to persist the vegetables, as it causes only a slight loss of nutritional value. It also does not change taste, smell and color of vegetables. Frozen vegetables are often used in the gastronomy, due to the easy and fast preparation and ability for enrichment the restaurant menu. Frozen vegetables are best for cooking, stewing, roasting and frying. They do not require thawing before heat treatment. In the article are shown the examples of dishes that can be prepared from frozen vegetables, including soups, main dishes with meat, meatless dishes, salads and desserts

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

73

Numer

05

Opis fizyczny

p.11-13,tab.,fot.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Adamczyk Grażyna. 2010. „Popularność „żywności wygodnej”. Journal of Agribusiness and Rural Development 4 (18): 5-13.
  • [2] Cichoń Zofia, Karolina Kursa. 2012. „Charakterystyka rynku mrożonych przetworów warzywnych”. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie 881 (05): 79-91.
  • [3] Fik Mirosław, Ryszard Macura, Agnieszka Zawiślak. „Wpływ blanszowania marchwi i gotowania mrożonek na zmiany zawartości karotenoidów i właściwości antyoksydacyjne”. Chłodnictwo 43 (6): 66-70.
  • [4] Gawęcki Jan, Janusz Czapski. 2017. „Warzywa i owoce”. Poznań: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego.
  • [5] Jesołowska Izabela. 2014. „Kuchnia polska - potrawy z warzyw”. Warszawa: Wydawnictwo Zielona Sowa.
  • [6] Kjeldsen, Frank, Lars P. Christensen, Merete Edelenbos. 2003. „Changes in volatile compounds of carrots (Daucus carota L.) during refrigerated and frozen storage”. Journal of agricultural and food chemistry 51 (18): 5400-5407.
  • [7] Kmiecik Waldemar, Zofia Lisiewska, Jacek Słupski, 2008. „The effect of pre-treatment, temperature and length of frozen storage on the retention of chlorophylls in frozen brassicas”. Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentarna 7 (2); 21-34.
  • [8] „Kuchnia roślinna. Wszystko z warzyw, owoców, ziół i kwiatów. Praca zbiorowa”. 2016. Warszawa: Wydawnictwo Prószyński i S-ka.
  • [9] Kwaśniewska-Karolak Izabella. 2017. „Wpływ zamrażalniczego przechowywania na zawartość witaminy C i wybrane cechy fizykochemiczne owoców papryki słodkiej (Capsicum Annuum L.). Żywność: Nauka Technologia Jakość 1 (110): 112-125.
  • [10] Leong Sze Ying, Indrawati Oey. 2012. „Effects of processing on anthocyanins, carotenoids and vitamin C in summer fruits and vegetables”. Food Chemistry 133 (4): 1577-1587.
  • [11] Markowska Joanna, Elżbieta Polak, Iwona Kasprzyk. 2014. „Technologie chłodzenia i mrożenia w przetwórstwie żywności”. Przemyśł Spożywczy 68 (9), 10-15.
  • [12] Pobereżny Jarosław, Elżbieta Wszelaczyńska. 2013. „Wpływ metod konserwacji na wybrane cechy jakościowe owoców i warzyw znajdujących się w handlu detalicznym”. Inżynieria i Aparatura Chemiczna 52 (2): 92-94.
  • [13] „Potrawy z warzyw. Szybko i smacznie. Opracowanie zbiorowe”. 2012. Warszawa: Firma Księgarska Olesiejuk Spółka z o.o. S.K.A
  • [14] Sikorska-Zimny Kalina, Ewa Badelek. 2014. „Zmiany zawartości witaminy C w czasie przechowywania dwóch odmian kapusty brukselskiej Ajax F1 i Louis F1” Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa 22, 121-127

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-8e4db913-b60c-4f7b-a45a-be7279c47a18
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.