PL
Mrożonki warzywne stanowią rodzaj żywności wygodnej. Cieszą się popularnością zarówno w domach, jaki w gastronomii. Do mrożenia można przeznaczać większość warzyw, szczególnie te mało trwałe. Mrożenie jest najzdrowszą metodą utrwalania warzyw, ponieważ powoduje tylko niewielkie straty wartości odżywczej. Nie zmienia też smaku, zapachu i koloru warzyw. Mrożonki warzywne są często wykorzystywane w gastronomii, ze względu na łatwość, szybkość przygotowania oraz możliwość urozmaicania menu. Warzywa mrożone najlepiej nadają się do gotowania, duszenia, pieczenia i smażenia. Nie wymagają rozmrażania przed obróbką termiczną. W artykule przedstawiono przykładowe potrawy, które można sporządzać z mrożonek warzywnych, w tym przystawki, zupy, dania główne mięsne, dania główne bezmięsne oraz sałatki, surówki i desery
EN
Frozen vegetables are a type of convenient food. They are popular both in homes and in the catering trade. For freezing, you can use most of the vegetables, especially those not permanent. Freezing is the healthiest way to persist the vegetables, as it causes only a slight loss of nutritional value. It also does not change taste, smell and color of vegetables. Frozen vegetables are often used in the gastronomy, due to the easy and fast preparation and ability for enrichment the restaurant menu. Frozen vegetables are best for cooking, stewing, roasting and frying. They do not require thawing before heat treatment. In the article are shown the examples of dishes that can be prepared from frozen vegetables, including soups, main dishes with meat, meatless dishes, salads and desserts