PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | 73 | 08 |

Tytuł artykułu

Łańcuch chłodniczy w produkcji i przechowywaniu żywności

Warianty tytułu

EN
Cold chain in the production and storage of food

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Łańcuch chłodniczy wymaga przestrzegania reżimu temperaturowego w procesie produkcji, przechowywania i transportu żywności. Istotny jest właściwy dobór temperatury optymalnej dla poszczególnych grup produktów oraz ograniczenie jej wahań do minimum na wszystkich etapach łańcucha chłodniczego. W artykule zaprezentowano zagadnienia dotyczące szeroko rozumianego chłodnictwa w aspekcie procesów produkcyjnych i warunków przechowywania żywności. Przedstawiono wybrane zagadnienia związane z procesami i technologiami z uwzględnieniem zmian jakości produktów, wynikających z niezachowania stabilności temperatury oraz wpływu łańcucha chłodniczego na środowisko
EN
The cold chain requires compliance with a temperature regime in the production, storage and transport of food. It is important to choose the optimum temperature for each product group and limits its fluctuations to a minimum at all stages of the cold chain. The article presents issues concerning widely understood refrigeration in the aspect of production processes and conditions of food storage. Selected issues related to processes and technologies including changes in product quality, resulting from failure to maintain temperature stability and the impact of the cold chain on the environment are presented

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

73

Numer

08

Opis fizyczny

s.54-56,58-61,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Technologii i Techniki Chłodnictwa w Łodzi, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Warszawa
autor
  • Zakład Technologii i Techniki Chłodnictwa w Łodzi, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Adamicki F., Z. Czerko. 2002. Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka Poznań: PWRiL.
  • [2] Adler-Nissena J, Z.G. Ørnholt. 2011. „Modelling and validation of robust partial thawing of frozen convenience foods during distribution in the cold chain”. Procedia-Food Science 1: 1247-1255.
  • [3] Aguila J.S., P. Hofman, T. Campbell, J.R. Margues, L.S.H. Aguila, R.A. Kluge. 2009. „Pré-resfriamento em agua de lichia 'B3' mantida em armazenamento refrigerado”. Ciência Rural, 39: 2373-2379.
  • [4] Baladhiya C., J. Doshi. 2016. „Precooling techniques and applications for fruits and vegetables”. International Journal of Processing and Post Harvest Technology 7, 1: 141-150.
  • [5] Bantle M., I.C. Claussen, I. Tolstorebrov. 2016. Report Superchilling of organic food Part 1: Concept, State-of-the-Art and Potential for small scale implementation SINTEF Energi AS 2016.08.01.
  • [6] Barłowska J., M. Florek, Z. Litwińczuk. 2016. „Produkcja żywności - ilość czy jakość? Cz. II.”. Przemyśl Spożywczy 3: 26-29.
  • [7] Becker B.R., B.A. Fricke. 2002. „Hydrocooling time estimation methods”. International Communications in Heat and Mass Transfer 29: 165-174.
  • [8] Brackmann A., R.O. Anese, R.F.H. Giehl, A. Weber, A.C. Eisermann, I. Sestari. 2011. „Pré-resfriamento para conservação pós-colheita de melões Cantaloupe'Hy Mark”. Bragantia, Campinas, 70: 672-676.
  • [9] Brosnan T, Da-WenSun. 2001. „Precooling techniques and applications for horticultural products - a review Techniques de préréfrigération et applications pour les produits horticoles passées en revue”. International Journal of Refrigeration 24, 2: 154-170.
  • [10] Chłodzenie próżniowe warzyw i ziół, www.webercooling.com
  • [11] Chorowski M., G. Konopka. 2003. ,,Kriogenika w przemyśle spożywczym” Chłodnictwo i Klimatyzacja 1/2: 16-18.
  • [12] Duun A.S. 2008. „Superchilling of muscle food storage stability and quality aspects of salmon (Salmo salar), cod (Cadus morhua) and pork” http://ntnu.diva-portal.org/smash/get/diva2:124388/FULLTEXT01.pdf.
  • [13] Gaziński B. 2013. „Przechowalnictwo żywności (praca zbiorowa)”. Wydanie 2. Poznań: Systherm.
  • [14] Grabowska B. 2014. „Łańcuch chłodniczy w przetwórstwie mrożonej żywności”. Chłodnictwo i Klimatyzacja 10: 77-81.
  • [15] Grolee, J., J. Delaunay. 1993. Cold Store Guide. 3rd HR edition, International Institute of Refrigeration (HR), Paris.
  • [16] Gruda Z., J. Postolski, 1999. „Zamrażanie żywności”. Wyd. 3.WNT, Warszawa.
  • [17] Guinot-Thomas, P., M. Al Ammoury, and F. Laurent. 1995. „Effects of storage conditions on the composition of raw milk”. International Dairy Journal 5: 211-223.
  • [18] https://semcoice.com/cooling/why-hydrocooling-wont-work-as-standalone-produce-cooling- -method/]
  • [19] IIR-UN Environment Cold Chain Technology Brief Refrigeration in Food Production and Processing http:// www.iifiir.org/userfiles/file/webfiles/in-depth_files/Brie_RefrigerationFoodProductionProcessingBD.
  • [20] James C., P Hanser, S.J. James. 2011. „Super-cooling phenomena in fruits, vegetables and seafoods” www.researchgate.net/publication/265178903_Super-cooling_phenomena_in_fruits_vegetables_and_seafoods
  • [21] Kondratowicz J. 2006. „Badania nad zastosowaniem mrożenia kriogeniczno-owiewowego do utrwalania wybranych gatunków owoców i warzyw”. Chłodnictwo 4: 44-45.
  • [22] Kozioł J. 2007. „Wpływ zawartości wody w zamrażanych produktach mięsnych na ususzkę”. XXXIX Dn. Chłodnictwa, Poznań 2007.
  • [23] Kryza K., G. Szczepanik, P. Błaszkiewicz. 2011. „Technologiczny aspekt zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym”. Problemy Jakości 5: 37-42.
  • [24] Leteinturier J. 1999. „Preservation of fruit, vegetable and plant-derived products using refrigeration”. http://postharvest.ucdavis.edu
  • [25] Markowska J., E. Polak, I. Kasprzyk. 2013.„Komory chłodnicze w przechowywaniu żywności”. Przemysł Spożywczy 9:16-19.
  • [26] McDonald K., D.W. Sun. 2000. „Vacuum cooling technology for the food processing industry: a review”. Journal of Food Engineering 45: 55-65.
  • [27] Pawlonka G., Ł. Betliński. 2005. „Mrożenie i schładzanie ciekłymi gazami wczoraj i dziś”. Przemysł Spożywczy 10: 32-34.
  • [28] Pelletier W., J.K. Brecht, C. Nunes, J-R Emond. 2011. „Quality of Strawberries Shipped by Truck from California to Florida as Influenced by Postharvest Temperature Management Practices” HortTechnology, 21 (4), 482-493.
  • [29] Reina L.D., H.R Fleming, E.G. Humphries. 1995. „Microbiological control of cucumber hydrocooling water with chlorine dioxide”. Journal of Food Protection 58: 541-546.
  • [30] Rong A., R. Akkerman, M. Grunow. 2011. „An optimization approach for managing fresh food quality throughout the supply chain”. International Journal of Production Economics 131: 421-429.
  • [31] Wróbel-Jędrzejewska, M., U. Stęplewska. 2017. „Bezpieczeństwo instalacji chłodniczych amoniakalnych. Przepisy i wymagania dotyczące detekcji amoniaku”. Chłodnictwo i Klimatyzacja 5: 72-77.
  • [32] www.mecalux.pl.
  • [33] www.coolingindia.in/refrigeration-in-food-processing-cold-chain/.
  • [34] Zwalczanie marnotrawienia żywności - szansa dla UE na poprawę efektywności gospodarowania zasobami w łańcuchu dostaw żywności 2016 //www.eca.europa.eu/Lists/ECADocuments/SR16_34/SR_FO

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-8e419527-3f3e-4d5b-bd1a-76aca1c6bd03
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.