PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2012 | 19 | 2 |

Tytuł artykułu

Towaroznawcza ocena rodów jęczmienia nagiego przeznaczonych na cele spożywcze

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Commodity science evaluation of naked barley lines intended for food application

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy była ocena towaroznawcza najnowszych rodów jęczmienia nagiego pod kątem ich przydatności do produkcji żywności funkcjonalnej. Materiał badawczy pochodził z bieżących prac hodowlanych stacji badawczej „Hodowla Roślin Strzelce Sp. z o.o.”. W badanych rodach przeprowadzono ocenę: barwy ziarniaka, barwy bruzdy, MTZ, gęstości ziarna w stanie usypowym, zawartości plewy w jęczmieniu nagim i podatności ziarna na uszkodzenia. Przeprowadzone badania wykazały istotne zróżnicowanie rodów jęczmienia pod względem fizycznych cech ziarna. Nieoplewione rody jęczmienia charakteryzowały się niższą masą tysiąca ziaren oraz wyższą gęstością ziarna w stanie usypowym w porównaniu do odmiany oplewionej Stratus. Przeprowadzona ocena towaroznawcza jednoznacznie wykazała, że rody STH 4561, STH 4671 i STH 4676 są szczególnie zalecane do produkcji kaszarskiej.
EN
The aim of the study was the commodity science evaluation of selected barley varieties from ZHR Strzelce to be used for functional food production. The physical characteristics of the barley grain included determination of the share of seeds with dark seed coat, the colour of kernels, the colour of the groove, the weight of 1000 kernels, the bulk density of the grain, the de-gree of damage to kernels, the degree of seed coat cover, and the content of chaff. The studied lines and cultivars of naked barley were characterised by varied commodity features. The hulless barley lines were characterised by lower weight of 1000 kernels and higher bulk density than the hulled cultivar Stratus. The performed commodity science evaluations showed clearly that lines STH 4561, STH 4671 and STH 4676 are especially predestined for the production of grits.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

19

Numer

2

Opis fizyczny

s.425-435,rys.,tab.,fot.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Inżynierii i Technologii Zbóż, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Skromna 8, 20-704 Lublin
autor

Bibliografia

  • COBORU, 1999. Lista odmian roślin rolniczych. Słupia Wielka.
  • Flores R.A., Hicks K.B., Wilson J., 2007. Surface abrasion of hulled and hulless barley: physical characterization of the milled fractions. Cereal Chem., 84, 5, 485-491.
  • Gąsiorowski H., 1997a. Przyrodniczo-rolnicze podstawy uprawy jęczmienia. W: Jęczmień - chemia i technologia. Pr. zbior.pod red. Gąsiorowski H. 38-45.
  • Gąsiorowski H., 1997b. Niektóre kierunki hodowli jęczmienia podnoszące jego wartość odżywczą. W: Jęczmień - chemia i technologia. Pr. zbior. pod red. Gąsiorowski H.263-267.
  • Geodecki M., Grundas S., Sosnowski S., 2002. Uszkodzenia mechaniczne ziarna pszenicy w okresie przed żniwnym jako przyczyna strat plonu. Acta Agrophysica, 2(1), 51-60.
  • Gurmani Z.A., Ziaul-Hassan M., Iran M., Jamali A.R., Bashir M., 2006. Cost benefit analysis of wheat, barley and oat crops for grain production. J. Agric. Res., 44(4), 335-341.
  • GUS 2010. Wynik produkcji roślinnej w 2009 roku. GUS, 37.
  • Jakubczyk T., Haber T., 1981. Analiza zbóż i przetworów zbożowych. Warszawa.
  • Jurga R., 1997. Przetwórstwo zbóż. Warszawa, 36-37.
  • Kawka A., 2004. Jęczmień i jego produkty. Charakterystyka, otrzymywanie i wykorzystanie w żywieniu człowieka. Rocz. AR Poznań, Rozpór. Nauk., 342, 1-78.
  • Kawka A., Klockiewicz-Kamińska E., Anioła J., Cierniewska A., Gąsiorowski H., 1998. Ocena niektórych wyróżników jakościowych odmian jęczmienia uprawianego w Polsce. Pamiętnik Puławski-Mat. Semin., 112, 85-91.
  • Noworolnik K., 2007. Plon ziarna i białka odmian jęczmienia jarego w zależności od gęstości siewu. Acta Agrophysica, 10(3), 617-623.
  • Noworolnik K., Leszczyńska D., 2002. Porównanie reakcji odmian jęczmienia jarego na poziom nawożenia azotem. Biuletyn IHAR, 221, 67-72.
  • Weller C.L., Paulsen M.R., Steinberg M.P., 1990. Stress cracking and breakage susceptibility as affected by moisture content at harvest for four yellow dent corn hybrids. Transactions of the ASAE, 33(3), 863-869.
  • Wiewióra B., 2006. Porównanie wybranych cech nieoplewionego i oplewionego ziarna jęczmienia jarego. Pamiętnik Puł., 142, 247-260.
  • Woźniak W., 2004. Fizyczne skutki zmian wilgotności ziarna jęczmienia. Acta Agrophysica, 4(1), 235-242.
  • Woźniak W., 2005. Ocena parametrów wytrzymałościowych ziarna pszenicy i jęczmienia. Acta Agrophysica, 6(3), 835-843.
  • Woźniak W., Grundas S., 2006. Porównanie właściwości mechanicznych ziarna pszenicy i jęczmienia przed oraz po nawilżaniu i suszeniu. Motorol., 8, 261-269.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-8e08e8de-61ee-4fef-a760-dc6f38f62c3c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.