Department of Food Engineering and Machines, University of Life Sciences in Lublin, Lublin, Poland
Bibliografia
Furll Ch., Gotschalk K., 1996: Energiesparendes Zerkleinern von feuchtem Wirtschaftsgetreide. Landtechnik, Jg.51, 6, 326-327.
Gorzelany J., Puchalski C., 1994: The effect of loading - force divection and magnitude on mechanical damage to horse bean seeds. Zemedelska Technika, 2; 95-112.
Kowalewski W., Gąsiorowski H., 1992: Określenie przedsięwzięć technicznych zmniejszających nakłady energetyczne w procesie wytwarzania płatków owsianych. Poznań, praca w współpracy z Centralnym Laboratorium Technologii Przetwórstwa i Przechowalnictwa Zbóż.
Holtz W.E., Pidgeon M.P., Vitek D.G., 2001: Process for preparing ready-to-eat cereal flakes.
Horabik J., 2001: Charakterystyka właściwości fizycznych roślinnych materiałów sypkich istotnych w procesach składowania. Acta Agrophysica 54, monografia.
Horabik J., Molenda M., 1997: Przyrost ciśnienia wywołany pochłanianiem wilgoci przez ziarno. I Zjazd Naukowy PTA, Lublin, 53-55.
Kowalewski W., 1998: Technologia przerobu owsa na płatki dla zakładów o małej i średniej zdolności przerobowej. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 8/98, 28-34.
Lossman O., Samborska Z., 1993: Nowe metody produkcji błyskawicznych wyrobów zbożowych. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 6/93, 21-27.
Mieszkalski L., Lewandowski R., 2000: Analiza energii rozwijanej w czasie zderzenia wybranych nasion roślin strączkowych z powierzchniami roboczymi obłuskiwacza. Problemy Inżynierii Rolniczej, 8:4, 37-44.
Mościcki L., 2003a: Zbożowa galanteria śniadaniowa. Część I. Przegląd Zbożowo-Młynarski, R 47, nr 9, 24-26.
Obuchowski W., 1998: Preparowane produkty zbożowe. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 4/98, 24-30.
Opielak M., Komsta H., 2001: Model procesu rozdrabniania materiałów sypkich w przemyśle rolnospożywczym. Inżynieria Rolnicza, 2 (22), 267-272.
Panasiewicz M., 2001: Procesy hydrotermiczne w technologii wytwarzania płatków zbożowych. Inżynieria Rolnicza, 13 (33)/01, 330-337.
Romański L., Niemiec A., 2000: Analiza wpływu ułożenia ziarna w szczelinie roboczej gniotownika na energię rozdrabniania. Inżynieria Rolnicza, 5(16), 215-220.
Zhang D., Moore W.R., Doehlert D.C., 1998: Effects of oat grain hydrothermal treatments on wheat-oat flour dough properties and breadbaking quality. Cereal Chemistry, 75(5), 602-605.