PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 71 | 04 |

Tytuł artykułu

Krajowe i importowane surowce w produkcji żywności w Polsce

Autorzy

Warianty tytułu

EN
The use of domestic and imported raw materials in food production in Poland

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Do produkcji żywności w Polsce wykorzystuje się głównie surowce pochodzące z krajowego rolnictwa. Wraz z rozwojem procesu internacjonalizacji polskiej gospodarki żywnościowej, zwiększa się jednak znaczenie surowców pochodzących z importu. W okresie członkostwa Polski w Unii Europejskiej udział produktów importowanych w łącznych zasobach surowcowych sektora żywnościowego przekroczył 1/3. Produkty te wytwarzane są głównie z surowców pochodzących z innych stref klimatycznych. Wykorzystanie krajowych i importowanych surowców inaczej przedstawia się w poszczególnych sektorach produkcji żywności, co wynika z różnych uwarunkowań ich funkcjonowania.
EN
Food production in Poland is mainly based on raw materials derived from domestic agriculture. Together with the development of the internationalization process of Polish food economy, the importance of raw materials coming from imports is increasing. In the period of Poland's membership in the European Union the share of imported products in the total stock of raw material resources has exceeded 1 /3. These products are mainly raw materials from other climatic zones. The use of domestic and imported raw materials is different in particular sectors of food production, due to the various conditions of their operation.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

71

Numer

04

Opis fizyczny

s.2-5,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Analizy Rynkowe (red. J. Seremak-Bulge), 2008-2016. Warszawa: IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW.
  • [2] Bednarz J. 2013. Konkurencyjność polskich przedsiębiorstw na rynkach europejskich. Gdańsk: Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego.
  • [3] Rymarczyk J. 2004. Internacjonalizacja i globalizacja przedsiębiorstwa. Warszawa: PWE.
  • [4] Szczepaniak I. 2016.„Międzynarodowa konkurencyjność polskiego przemysłu spożywczego w latach 2003-2014". Przemysł Spożywczy 70 (11) : 2-6.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-8dc298bc-6d4c-4ad7-a72c-ccefbff83bb5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.