PL
Dynia charakteryzuje się dużą wartością odżywczą. Zawiera znaczne ilości karotenoidów, prekursorów witaminy A, szczególnie beta-karotenu, ponadto dostarcza witaminę C, potas, magnez oraz błonnik pokarmowy. Zarówno świeży miąższ dyni, jak i sporządzone z niego potrawy są niskokaloryczne i mają liczne właściwości prozdrowotne. Istnieje wiele sposobów obróbki kulinarnej miąższu dyni. Warzywo to można gotować, dusić, zapiekać, bądź smażyć. Ze świeżej dyni można przygotowywać zupy, dania mięsne i rybne, dania mączne i warzywne, sosy oraz ciasta i inne desery. Do przyrządzania potraw nadaje się zarówno dynia zwyczajna, jak i olbrzymia. Dynia jest warzywem sezonowym, z tego względu poddaje się ją przetwarzaniu, sporządzając dżemy, konfitury, marmolady przeciery, kompoty, soki, a nawet wino. Warzywo to można również marynować, kandyzować, mrozić oraz suszyć. W artykule scharakteryzowano rozmaite przetwory z dyni i omówiono możliwości ich kulinarnego wykorzystania. Warto regularnie spożywać potrawy z dyni. Dynia może stać się ważnym źródłem prowitaminy A i błonnika w pożywieniu
EN
Pumpkin has a high nutritional value. It contains significant amounts of carotenoids, particularly beta-carotene, vitamin A precursors. It provides also vitamin C, potassium, magnesium and dietary fibre. Both fresh pumpkin pulp and dishes made of it are low-caloric; pumpkin has numerous health-enhancing properties. There are many ways to cook pumpkin flesh. This vegetable can be cooked, simmered, baked or fried. Soups, meat and fish dishes, flour and vegetable dishes, sauces, cakes and other desserts can be prepared from fresh pumpkin. For making these dishes, both pumpkin and giant pumpkin are suitable. Pumpkin is a seasonal vegetable, therefore it is processed to obtain jams, confiture, marmalades, purees, compotes, juices and even wine. This vegetable can also be marinated, candied, frozen and dried. This article characterises various pumpkin products and discusses the possibilities of their culinary use. It is worth to eat pumpkin dishes regularly. Pumpkin can become an important source of pro-vitamin A and dietary fibre in food